Hlavnými súpermi amerického námorníctva na najbližších sto rokov sú Rusko a Čína
19 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Americké námorníctvo prijme „asertívnejší“ prístup voči Číne a Rusku. Nová námorná stratégia krajiny hovorí, že kroky prijaté v nasledujúcom desaťročí budú určovať dynamiku moci po zvyšok storočia, informuje portál Russia Today.




Dokument s názvom „Výhoda na mori“, ktorého autormi sú námorníctvo, námorná pechota a pobrežná stráž, požaduje väčšiu integráciu námorných síl USA s cieľom čeliť „odhodlaným súperom“ - Pekingu a Moskve.

Námorná stratégia, ktorá označuje tieto štáty za „dve najvýznamnejšie hrozby pre túto éru globálneho mieru a prosperity“, uprednostňuje konkurenciu s Čínou kvôli „rastúcej ekonomickej a vojenskej sile“ krajiny. Ale aj kvôli jej údajnému úsiliu „prerobiť medzinárodný poriadok vo svoj prospech“.

Pokiaľ ide o Rusko, v dokumente sa uvádza, že Moskvu je potrebné udržiavať na uzde. Je potrebné zabrániť tomu, aby „rozširovala sféru vplyvu“ a „fragmentovala existujúci medzinárodný poriadok“.

Putin vyhlásil, že Rusko je schopné prekonať americký protiraketový systém
Ruský prezident Vladimír Putin vo štvrtok pripustil, že nové preteky v zbrojení medzi Ruskom a USA sa už začali. Rusko je však pripravené čeliť akejkoľvek výzve, informuje portál Russia Today. Čítať ďalej
18 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Americké námorné sily by mali „prijať vypočítané taktické riziká a zaujať asertívnejší postoj v našich každodenných operáciách“, aby si zabezpečili dlhodobý strategický náskok pred oboma „súpermi“, uvádza sa v pláne Pentagonu.

Stratégia varuje, že nasledujúcich desať rokov bude rozhodujúcich pri určovaní globálneho poriadku pre nasledujúcich 80 rokov. "Sme v inflexnom bode," uvádza sa v správe. "Naše kroky v tomto desaťročí budú formovať námornú rovnováhu síl po zvyšok tohto storočia."

Kremeľ vie, že zahraničné štáty budú zasahovať do ruských volieb v roku 2021, tvrdí Putin
Moskva je pripravená prekaziť pokusy zahraničných štátov o zasahovanie do dôležitých ruských parlamentných volieb, ktoré sa majú konať na jeseň 2021, informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Washington už dlho označuje Moskvu a Peking za najvyššie strategické hrozby pre vojenskú prevahu USA. Za posledný rok americké námorníctvo zintenzívnilo svoju činnosť v Juhočínskom mori, čo by mohlo vyvolať nebezpečnú konfrontáciu s Čínou.

Do podobných námorných slepých uličiek sú USA zapletené aj s Ruskom. V novembri ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ruský torpédoborec vyhnal USS Johna S. McCaina z Japonského mora. Pentagon správu poprel a uviedol, že McCain odišiel z vlastnej vôle po „normálnych operáciách v medzinárodných vodách“.

Plynovod Nord Stream 2 je pre Európu prospešný a bude dokončený, sľubuje Putin
Prezident Vladimir Putin uviedol, že Nord Stream 2 je takmer hotový a bude slúžiť európskym záujmom, pričom umožní kontinentu nakupovať lacnejší ruský plyn, informuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 12 | 2020 | Marek Molnár