„Krajči je slušný človek, ale veľmi slabý minister,“ tne do živého lekárka Letanovská
19 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

V prvej línii boja s koronavírus stojí určite premiér Igor Matovič, ktorému robí pravú ruku minister zdravotníctva a jeho stranícky súpútnik Marek Krajčí. Názor, aký na neho má primárka a poslankyňa Letanovská ho určite nepoteší.


Poslankyňa Národnej rady Za ľudí a primárka ARO v Národnom onkologickom ústave Andrea Letanovská si myslí, že Marek Krajčí je slabým ministrom. Svoje tvrdenia opiera nielen ako účastníčka krízových štábov, ale aj ako lekárka, čo povedala v rozhovore portál dennikn.sk.
Boj s koronavírusom nemá minister pod kontrolou

Počty pozitívnych ľudí na COVID-19 na Slovensku rastú doslova raketovou rýchloťou. Premiér síce chcel pred Vianocami tri celoplošné testovania ľudí, no napokon z toho nič nieje, pretože minister hospodárstva Richard Sulík nenakúpil potrebné antigénové testy. Ten ale oponuje, že nedostal správne podklady od ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, ktorý mu ich, napokon dodal až po asi 17-tich dňoch. A aj opatrenia na spomalenie šírenia koronavírusu sa pred Vianocami rodili len veľmi ťažko, ba sú oveľa mäkšie ako žiadali odborníci.

„Marek Krajčí je veľmi slabý minister. Je to síce slušný človek s dobrými úmyslami, ale je veľmi slabý. Opatrenia buď nemal dobre pripravené, a preto mu to v pondelok neschválili, alebo to nedokázal presadiť, hoci je za to zodpovedný. Ani jedno nie je dobrá správa. Nevypovedá to o jeho sile ani o tom, že niekto to tu má pod kontrolou a pomôže zdravotníkom aj ľuďom prekonať krízu,“ myslí si o svojom rezortnom šéfovi Letanovská.

„Verím, že Matovič, Krajčí a spol. za toto skončia v base!“ zúri otec párdňového bábätka
V súčasnosti, v čase koronavírusu, sú preťažené nielen nemocnice, ale aj ich personál. Nič to však nemení na tom, že ich spávanie k pacientom, a najmä tým najmenším, by malo byť ústretové a ľudské. Neplatí to ale vždy a najmä... Čítať ďalej
14 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Dohodnuté veci by mali byť odkomunikované jasne a včas

Ľudia sú zo zvládania boja s COVID-19 premiérom aj ministrom zdravotníctva už frustrovaní, prekáža im najmä neustále menenie rozhodnutí a tiež nejasnosti a nepredvídateľnosť ďalších krokov. „Nemáme to s čím porovnať, pretože každá krajina má trochu iné špecifiká a inú úroveň zdravotníctva, inú krivku, a tým iný nástup opatrení. Niekto viac zatváral, iný viac testoval. Neviem povedať, ako by vyzeralo, ak by to viedol niekto iný, mimoriadne schopný. Choroba sa u nás šíri, vidíme dopady v nemocniciach aj ako občania vnímame obmedzenia. Stále však nie sú výsledky priaznivé, aby sme si mohli povedať, že to stálo za to, lebo sme na veľmi dobrej ceste,“ vysvetľuje primárka, podľa ktorej máme všetci pod týmito dojmami tendenciu povedať, že to nezvládame. „Ak by to vláda zvládala, vyzeralo by to inak. Ale ak chcem byť fér a spravodlivá, tak to neviem povedať. Čiastkové veci by sa dali robiť inak, a mali by sa robiť inak,“ dodáva.

Na to, ako a čo by sa malo robiť ináč Letanovská odpovedá takto: „Mali by sa dohodnúť veci a potom ich odkomunikovať jasne a včas. Mali by byť predvídateľné a mali by sa najmä dodržiavať.“ Či by to vyzeralo dramaticky inak, ak by to viedol niekto iní, odpovedať nedokáže, lebo to nemá s čím porovnať. Čo nás teda podľa Letanovskej čaká po Vianociach? „Bude nám rásť počet pacientov s covidom, aj v ťažkom stave. Dúfali sme, že po nich sa situácia začne zlepšovať, ale bude to asi oveľa neskôr. Rada by som sa mýlila, no myslím si, že to bude takto,“ dodáva poslankyňa parlamentu.

Bittó Cigániková to povedala na rovinu: Marek Krajčí nie je schopným ministrom!
Proti niektorým nariadeniam z koaličného OĽaNO nie je už iba predseda SaS Richard Sulík, ale najnovšie aj jeho stranícka kolegyňa Jana Bittó Cigániková. Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Najhlasnejšie by malo byť počuť ministra zdravotníctva

Zaujímavý je aj pohľad na to, ako by primárka , teda človek z praxe, riešila boj s koronavírusom.Správala by som sa ako krízový manažér. Snažila by som sa veľmi uvážlivo pracovať s ľudskými či materiálnymi zdrojmi, a tiež s celkovými kapacitami, pričom medzi zdroje rátam aj trpezlivosť ľudí a ochotu podriaďovať sa opatreniam a byť vystavení extrémnej námahe. Oveľa viac by som komunikovala s verejnosťou a zdravotníkmi, ktorých by som sa snažila získať na svoju stranu. Musia rozumieť, čo je cieľ, a aké nevyhnutné kroky k tomu vedú.

Ak by som bola ministerka, buď by som mala veľmi krátku životnosť (smiech), alebo by sa mi podarilo presadzovať kroky, o ktorých som presvedčená, že sú potrebné, a to aj napriek ich politickej nepopulárnosti,“ vraví Letanovská, podľa ktorej by malo byť najhlasnejšie počuť ministra zdravotníctva. „A to tak nie je. Marek Krajčí je možno dobrým a slušným ministrom do pohodovej doby, to neviem, lebo sme ho v takej nezažili a teraz bol hodený do krízy. Ale v kríze treba úplne iný typ človeka, s inou silou a presvedčivosťou, ako má on,“ dodáva pre portál dennikn.sk primárka a poslankyňa Národnej rady Letanovská.

Neschopný Krajčí, schopnejší Mikulec. Spor Matovič verzus Krajčí má nečakanú dohru.
Tak už tu máme spor aj vo vnútri hnutia OĽaNO, presnejšie medzi premiérom a ministrom zdravotníctva, ktorého jeho stranícky šéf obvinili z neschopnosti. Sledoval ho portál 1.pluska.sk. Čítať ďalej
10 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.