Belousovová: Ak niekto tvrdí, že na Vianoce si bude robiť čo chce, neoslavuje Vianoce, ale egoizmus
19 | 12 | 2020 I Michal Filek

Anna Belousovová sa vo svojom statuse zamyslela nad podstatou Vianoc. "Dnes som sa dozvedela o smrti dvoch ľudí. Poznala som ich roky, zomreli na Kovid . Videla som v meste pri obchodnom centre na chodníku mŕtvolu človeka. Zrazilo ho auto, lebo sa niekam veľmi ponáhľal a zrejme si chcel cestu skrátiť mimo prechodu . Niektoré rodiny budú mať smutné Vianoce... Zabudli sme prečo a o čom sú Vianoce."


Sme už zvyknutí na predvianočný stres z nákupov, upratovania, pečenia , chystania ... Denno-denne nás bombardujú z každej strany reklamy. Všade dlhé rady, nervózni ľudia. Každý sa kamsi náhli.




"Stále čosi chýba, plné auta, plné nákupné vozíky. V strese ešte treba kúpiť posledné darčeky, veď od zajtra budú obchody zatvorené. Niekde v podvedomí sa mi zasekla reklama - Vianoce to je dobré jedlo. Počúvame, že Vianoce to sú sviatky rodiny, pohody, návštev a pod. A celkom sme zabudli na to hlavné: Vianoce sú sviatky narodenia Ježiša Krista. Teda ak sú to sviatky rodiny, tak tej do ktorej sa Kristus narodil," píše bývalá politička.


V kostoloch môžu ľudia sedieť v každom druhom rade s rozostupom medzi sebou
Počas konania bohoslužieb sa od soboty musí obmedziť kapacita v kostoloch. Ľudia môžu sedieť len v každom druhom rade a zároveň medzi obsadenými miestami musí ostať jedno miesto neobsadené. Čítať ďalej
19 | 12 | 2020 | tasr


Ďalej pripomína, že Kristus sa  narodil do chudobnej rodiny, ktorá sa uchýlila do príbytku pre zvieratá. No ich radosť z narodenia dieťaťa to neumenšilo.



"Prečo to píšem ? No možno preto, aby sme sa prestali pachtiť za nákupmi jedla a darčekov. Aby sme si uvedomili, že podstatné je, aby sme sa vedeli tešiť aj z vecí, ktoré v obchode nekúpime." A darčeky si môžeme dávať aj inokedy ako na Vianoce. Proste vtedy, keď to tak cítime. Ukázať niekomu , že ho máme radi, na to predsa netreba pokyn.




"Vianoce nie sú sviatky prežierania, opíjania a ani návštev. Ak niekto tvrdí , že jemu "jeho Vianoce " nikto nezoberie a že si bude robiť čo chce a stretávať sa s kým chce, tak by to , čo oslavuje nemal nazývať Vianoce. Oslavuje svoj egoizmus. Príchod Spasiteľa Ježiša Krista, nebol príchod sebectva. Práve naopak , bol to príchod LÁSKY. Lásky do slova a do písmena až za hrob. Bez egoizmu, bez pýchy."




Anna Belousovová nás vyzýva, aby sme skúsili vrátiť Vianociam ich pôvodný zmysel. "To zlé, čo sa okolo nás deje, nám paradoxne dáva šancu zastaviť sa a prežiť Vianoce ako sviatky radosti. A to sa dá aj bez kopy jedla a pitia. Život je vzácny a príliš krátky. A preto netreba odkladať na potom ani prežitie skutočných Vianoc."


Od rána platí zákaz vychádzania
Od soboty do 19. decembra platí na Slovensku zákaz vychádzania, začína sa aj tzv. lockdown. Zatvárajú sa všetky obchody s výnimkou tých, ktoré sú potrebné na zabezpečenie základných potrieb. Vyplýva to z uznesenia vlády. Čítať ďalej
19 | 12 | 2020 | tasr