V kostoloch môžu ľudia sedieť v každom druhom rade s rozostupom medzi sebou
19 | 12 | 2020 I tasr

Počas konania bohoslužieb sa od soboty musí obmedziť kapacita v kostoloch. Ľudia môžu sedieť len v každom druhom rade a zároveň medzi obsadenými miestami musí ostať jedno miesto neobsadené.


Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k obmedzeniam prevádzok a hromadných podujatí. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Bohoslužby sa môžu organizovať stále iba pre sediacich účastníkov. "Pred rozdávaním svätého prijímania, posvätených chlebov, agapé si musí rozdávajúci dezinfikovať ruky, v prípade kontaktu rozdávajúceho s ústami veriaceho si musí rozdávajúci zakaždým vydezinfikovať ruky. Pri prijímaní "pod obojím" striktne dodržiavať iba podávanie chleba na ruku," uvádza ÚVZ SR.

Policajti budú kontrolovať dodržiavanie opatrení i zákazu vychádzania
Polícia sprísni kontroly dodržiavania protiepidemických opatrení počas Vianoc. Zameria sa na rešpektovanie platného zákazu vychádzania, nosenie rúšok, dodržiavanie karantény. Náhodné kontroly budú aj na hlavných cestných ťahoch. Hliadky budú... Čítať ďalej
19 | 12 | 2020 | tasr


Zároveň sa od soboty zakazujú všetky hromadné podujatia, teda aj s menej ako šiestimi účastníkmi. Z vyhlášky ÚVZ vyplýva, že nebudú povolené ani divadelné, filmové, hudobné a iné umelecké predstavenia. Ostatné výnimky (podujatia konané na základe zákona, podujatia s účastníkmi s 12-hodinovým testom a ostatné) ostávajú v platnosti.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva môžu v rámci svojho územného obvodu nariadiť aj prísnejšie opatrenia, ak si to epidemiologická situácia vyžiada.

Od rána platí zákaz vychádzania
Od soboty do 19. decembra platí na Slovensku zákaz vychádzania, začína sa aj tzv. lockdown. Zatvárajú sa všetky obchody s výnimkou tých, ktoré sú potrebné na zabezpečenie základných potrieb. Vyplýva to z uznesenia vlády. Čítať ďalej
19 | 12 | 2020 | tasr