Maďarsko bez hodnôt (Reinhard Müller)
19 | 12 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Komentár Reinharda Müllera (Frankfurter Allgemeine Zeitung)


Masívna diskriminácia ľudí, ktorí chcú zmeniť svoje pohlavie, je znakom autoritatívnej nadvlády.


V Európskej únii majú svoje miesto štáty, ktoré uprednostňujú manželstvo muža a ženy, no nemožno súčasne diskriminovať tých, ktorí chcú zmeniť svoje pohlavie. Nikdy sa nesmú porušovať ich základné práva.


„Otec je muž, matka je žena.“ Táto veta z novely maďarskej ústavy neporušuje základné európske hodnoty. To platí aj pre odvolanie sa na kresťanskú kultúru. Tá bola charakteristická pre Európu. Režim Viktora Orbána, ktorého parlamentná väčšina ústavu zmenila, nemá ale nič spoločné s kresťanstvom či európskymi hodnotami, ktorých súčasťou je ochrana menšín, právo na dôstojnosť a sebaurčenie každého jedinca, nehovoriac už o deľbe moci a princípe právneho štátu.


Masívna diskriminácia ľudí, ktorí chcú zmeniť svoje pohlavie, je znakom autoritatívnej nadvlády, podľa ktorej je tá jej pravda tá pravá. Podporuje nenávisť voči všetkému, čo je iné. To je opak konzervatívneho a kresťanského.


V Európskej únii, ktorá je viac než len subvenčným mechanizmom, majú svoje miesto štáty, ktoré privilegujú vzťah muža a ženy, ale nemali by  súčasne zakazovať napríklad náhradné materstvo. Režimu, ktorý útočí na justíciu a médiá, treba ukázať, kde sú jeho hranice. Rovnako s odvolávaním na suverenitu a väčšinový princíp nemožno nikdy porušovať základné ľudské práva a vyhraničovať ľudí, dodáva na záver v komentári Reinhard Müller v nemeckých novinách Frankfurter Allgemeine Zeitung.“