Sme svedkami očistami justície, alebo je to vendeta? V podstate to pôsobí rovnako
18 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Zatýkanie sudcov, právnikov, prokurátorov či vysokopostavených policajných funkcionárov otriaslo právnym systémom Slovenska ako nikdy doposiaľ.. A hoci sa na to zatýkanie všeobecne jasá a tlieska, odborná právnická verejnosť je mimoriadne ostražitá a znepokojená.


Na podporu advokáta zadržiavaného vo väzbe od októbra minulého roka vznikla Iniciatíva advokátov za právny štát, ktorú do štvrtka podpísalo 80 advokátov, informoval  web 1.pluska.sk. Iniciatívou vyzývajú nového generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby prešetril zákonnosť postupu orgánov činných v trestnom konaní voči ich kolegovi.

„Sme presvedčení, že advokát Martin Ribár do väzby nepatrí, pretože do dnešného dňa nebol v rámci trestného konania predložený jediný vecný dôkaz o tom, že by konal nad rozsah výkonu advokácie,“ zdôraznila vedúca osobnosť signatárov manifestu Matej Marhavý.

Iniciatíva podala v tejto súvislosti spolu so Slovenskou advokátskou komorou aj ústavnú sťažnosť. Hovoria v nej o podozreniach z potláčania základného práva na súdnu ochranu a riadneho výkonu advokácie.

Košickí sudcovia kritizujú ministerku Kolíkovú: To, čo vymyslela, nikomu nepomôže
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková sa pochválila reformou súdnictva, ktorá by mala zlepšiť prácu súdov. Súdna mapa, tak, ako si ju predstavuje ona, ale vyvoláva nesúhlasné reakcie. Čítať ďalej
07 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Marhavý spolu s ďalšími kolegami vyjadril Ribárovi podporu pred budovou Najvyššieho súdu SR. "Sme tu pre poukázanie na zjavnú nedôvodnosť kolúznej väzby. Chcel by som zdôrazniť, že Európsky súd pre ľudské práva, ako aj Európsky dohovor pre ľudské práva zakazuje mučenie a iné neľudské zaobchádzanie," upozornil Marhavý s dôvetkom, že spôsob správania k osobe v kolúznej väzbe v danom prípade môže napĺňať znaky neľudského zaobchádzania. "Pokiaľ je osoba vzatá do kolúznej väzby a 9 mesiacov od zadržania nie je vypočutá a na svoj prvý výsluch musí čakať tak dlho, ide z nášho pohľadu o neľudské zaobchádzanie," vysvetlil.

Sudcovia vyzývajú na zastavenie porušovania základných slobôd občanov a likvidácie demokracie
Štrnásť sudcov vyzýva prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, vládu SR, Národnú radu SR a predsedu Súdnej rady SR Jána Mazáka, aby nepošliapavali odkaz demokracie a aby sa vrátili k rešpektovaniu myšlienok právneho štátu. TASR poskytla výzvu jedna z jej... Čítať ďalej
05 | 12 | 2020 | tasr


Najvyšší súd najnovšie na svojom neverejnom zasadnutí podľa portálu teraz.sk rozhodol, že advokát Martin R. zadržaný minulý rok v októbri v rámci akcie Apač, zameranej voči skupine takáčovcov, naďalej zostáva vo väzbe. NS SR mu predĺžil väzbu o päť mesiacov do konca mája budúceho roku a nie o ďalších sedem mesiacov do konca júla, ako navrhoval dozorový prokurátor.

Mikuláš Černák tvrdí, že jeho súd rovnako prehlasovali dvaja sudcovia a predsa sedí v base
Tieto slová vás prekvapia! Už aj Mikuláš Černák komentuje najočakávanejší verdikt roka Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Petra Demková


Marhavý upozornil aj na ďalšie, podľa neho závažné skutočnosti súvisiace s prípadom. „Žiadame, aby sa vyšetrovanie akéhokoľvek prípadu, akejkoľvek osoby, ktorá je väzobne stíhaná a na ktorú sa vzťahuje prezumpcia neviny, vyšetrovalo v zmysle zásad právneho štátu,“ uzavrel s tým, že ich iniciatíva je apolitická. "Doktor Ribár bol do väzby vzatý za vlády expremiéra Petra Pellegriniho a zotrváva v nej dodnes. Akékoľvek politické vyhlásenia na túto tému nemajú nič spoločné s našou iniciatívou a dištancujeme sa od nich," dodal.

Celú situáciu pozorne sleduje aj Slovenská advokátska komora, pričom podľa jej hovorkyne Alexandry Donevovej nejde o ojedinelý prípad. „Od roku 2007 vieme o 17 prípadoch, keď bol advokát obžalovaný z činnosti súvisiacej s poskytovaním právnych služieb a následne sa preukázalo, že nešlo o trestný čin, ale o výkon povolania a poskytovanie právnych služieb,“ uviedla Donevová.

Sudcovia upozorňujú na možnú protiústavnosť konania vlády!
Reálnym následkom zrušenia imunity sudcov môže byť podľa Združenia sudcov Slovenska len postupná erózia demokracie a plurality smerom k totalite Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | SITA


Iniciatíva advokátov za právny štát prichádza v tesnom slede po tom, čo 14 sudcov adresovalo vláde výzvu na zastavenie dehonestácie justície. „S obavou sledujeme snahu o likvidáciu základnej paradigmy demokracie a právneho štátu, ktorou je trojdelenie štátnej moci a ktorú rešpektuje každá kultúrna a civilizovaná spoločnosť...v spoločnosti sa o justícii vytvára obraz ako o nefunkčnom, ťažkopádnom skorumpovanom článku, a to len z toho dôvodu, že v radoch sudcov sa našlo zopár takých, ktorí sa možno spreneverili svojmu poslaniu, pričom doposiaľ nie sú právoplatne odsúdení," uvádza sa vo výzve.

Obvinení sudcovia a advokát z kauzy Víchrica so sťažnosťou na Najvyššom súde nepochodili
Najvyšší súd včera rozhodoval o sťažnosti obvinených sudcov a advokáta z kauzy Víchrica, ale sťažnosť obvinených zmietol zo stola. Čítať ďalej
13 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.