Rozvedie sa po korone viac ľudí? Výsledky prieskumu prekvapili
18 | 12 | 2020 I Petra Demková

Napriek tvrdeniam v médiách je lockdown v skutočnosti dobrou správou pre väčšinu zosobášených rodičov, píše portál idea-list.sk. Podľa prieskumu Marriage Foundation, však pre tých partnerov, ktorí žijú ako sa hovorí „na divoko“, výsledky až také priaznivé nie sú. Najhoršie sú na tom vo vzťahoch v čase lockdownu nevydaté matky.


Médiá často poukazujú na to, že odkedy svet zasiahla pandémia korony, vzťahy medzi ľuďmi v spoločných domácnostiach sa zhoršujú. Pravdou je, že sa zvýšil počet prípadov domáceho násilia, svedčia o tom aj štatistiky na Slovensku. To vedie k predstave, že vzťahy ľudí, ktorí spolu zrazu doma trávia viac času ako zvyčajne, sa zákonite musia vo všeobecnosti zhoršovať. Prieskum, ktorý v Británii realizovala spoločnosť Marriage Foundation a Stephen McKay z University of Lincoln ukázal, že špekulácie o „rozvodovom boome“, ktorý máme očakávať, nie sú namieste.

Počet mŕtvych na Covid-19 prekročil v Európe pol milióna
18 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


V Británii analyzovali údaje od 2559 rodičov, ktorí vyplnili júnový dotazník pre štúdiu UK Household Longitudinal Survey Coronavirus Study (University of Essex 2020). Výsledky ukázali, že počas lockdownu sa zlepšilo dvakrát viac manželstiev ako zhoršilo. Zatiaľ, čo 20% rodičov žijúcich v manželstve uviedlo, že sa ich vzťahy zlepšili, len 9% uviedlo, že ich vzťahy sa zhoršili. Aj keď sa v rodičovských vzťahoch zvýšila úroveň stresu, zdá sa, že lockdown potvrdil význam záväzku rodičov žijúcich v manželstve.

Aj keď existujú jasné náznaky, že lockdown spôsobil v niektorých manželstvách zvýšený počet trecích plôch, o rozvode uvažuje o dve tretiny menej rodičov ako zvyčajne. V porovnaní s úrovňami rokov pred covidom (2017 – 2019) o niečo viac ženatých otcov, ako obvykle, uviedlo, že sú dosť alebo mimoriadne nešťastní, lezú si navzájom na nervy alebo sa často hádajú alebo často ľutujú, že sa oženili. Avšak iba 0,7% ženatých otcov uvažuje o rozvode, čo je o dve tretiny menej ako pred pandémiou. Viac vydatých matiek ako obvykle tiež uvádzalo, že sú nešťastné, ale menej z nich uviedlo, že sa hádajú. O dve tretiny menej uvažovalo o rozvode.

Počas lockdownu npriznali ajviac ťažkostí vo vzťahu ženy – matky, ktoré žijú vo zväzku s mužom bez sobáša. Tieto boli zastúpené najviac, až 22%. Pre porovnanie, len 7% vydatých matiek, 6% kohabitujúcich otcov (žijúcich so ženou a deťmi bez sobáša) a 11% ženatých otcov pripustilo tieto problémy. Pravdepodobnosť, že budú ľudia nešťastní, budú si liezť na nervy alebo sa budú často hádať, je vyššia u ľudí spolu-žijúcich bez sobáša, ako u rodičov žijúcich v manželstve. Výsledkom štúdie v tomto zmysle je zistenie, že aj keď sa v rodičovských vzťahoch zvýšila úroveň stresu, zdá sa, že lockdown potvrdil význam záväzku rodičov žijúcich v manželstve a odhalil neistotu, ktorej čelia nevydaté matky.

Celkovo 10% všetkých rodičov uviedlo, že sa ich vzťahy zhoršili. Čo sa týka túžby rozviesť sa, iba 0,7% ženatých otcov, 2,2% vydatých matiek; 1,2% otcov a 2,7% matiek žijúcich v slobodnom zväzku hlásili, že zvažujú rozvod alebo separáciu od manžela/manželky. A ešte jeden fakt, v Británii sa zvýšil od začiatku pandémie aj počet vyhľadávaní informácií o rozvode na internete.

Záverom, výsledok štúdie je, že lockdown má vo všeobecnosti na manželstvá a partnerstvá skôr dobrý, alebo neutrálny vplyv. Presnejšie čísla o rozvodovosti spôsobenej pandémiou budú k dispozícii najskôr až v roku 2021. Doterajšie závery tejto konkrétnej štúdie však hovoria jasne, vyššia rozvodovosť nie je.

Pandémia očami fyzika: Ľudia by sa už konečne mali dozvedieť pravdu
COVID-19 sa prenáša kvapôčkami ako chrípka, a preto nás pred ním ochráni rúško. To je podľa fyzika Ladislava Andreya najväčší omyl, ktorý vyprodukovala vláda a dlhý zoznam mediálnych odborníkov, informuje portál Nova. Čítať ďalej
17 | 12 | 2020 | Timotej Dudka