"EÚ nie je ochotná normalizovať vzťahy s Ruskom," vyhlásil Sergej Lavrov
18 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Ruský minister zahraničia Lavrov konštatoval, že Európska únia ako štruktúra nie je pripravená na dialóg s Ruskom.


Európska únia ukazuje svoju neochotu normalizovať vzťahy s Ruskom. Povedal podľa portálu tass.ru ruský minister zahraničia Sergej Lavrov po stretnutí s chorvátskym ministrom zahraničných vecí Gordanom Radmanom.


"Dotkli sme sa situácie vo vzťahoch medzi Európskou úniou a Ruskou federáciou. Naše hodnotenie je zrejmé. Všetky fakty naznačujú, že Európska únia ako štruktúra nie je pripravená na normálne vzťahy s Ruskou federáciou, ale to nám vôbec nebráni v rozvíjaní dobrých, efektívnych a rovnocenných vzťahov s našimi chorvátskymi kolegami a priateľmi", povedal Lavrov.


Vplyvom krízy na Ukrajine v roku 2014 sa vzťahy medzi Ruskom a EÚ zhoršili. EÚ uvalila na Ruskú federáciu sankcie, po ktorých Moskva prijala niekoľko protiopatrení.

Lavrov pochválil AfD, čím dal jasný signál Nemecku (Friedrich Schmidt)
Komentár Friedrich Schmidt (Frankfurter Allgemeine Zeitung) Čítať ďalej
13 | 12 | 2020 | Ingrid Vrabcová


"Volebné právne predpisy Bosny a Hercegoviny (Bosny a Hercegoviny) je potrebné reformovať tak, aby umožňovali každému štátotvornému národu zvoliť si svojho skutočného zástupcu pre mocenské štruktúry," vyhlásil Sergej Lavrov.

Pri odpovedi na otázku, či Rusko bude v súvislosti s možnými zmenami volebného zákona požadovať, aby Bosna a Hercegovina odmietla vstúpiť do NATO, Lavrov zdôraznil, že Rusko „nemá taký zvyk niekomu niečo zakazovať. Bosna a Hercegovina by v súlade so svojou ústavou, v súlade s Daytonskou dohodou, mala určovať svoju vlastnú zahraničnú politiku a každý by mal rešpektovať rozhodnutia, ktoré Bosna a Hercegovina robí na základe Daytonských právomocí, ktoré sú dobre známe. To znamená, že každý by mal rešpektovať aj stanoviská týchto troch krajín."

V Bosne a Hercegovine žijú tri štátotvorné národy - Bosňania (Slovania, ktorí konvertovali na islam; 50 percent), Srbi (pravoslávni; 30 percent) a Chorváti (katolíci; 15 percent). Úradnými jazykmi sú bosniančina, srbčina a chorvátčina.

Návšteva Moskvy šéfkou Rady Európy dokazuje, že hrozby a ultimáta sú zbytočné, tvrdí Lavrov
Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov uviedol, že pondelková návšteva Moskvy šéfkou Rady Európy Marijou Pejčinović Burić symbolicky ukončila krízu, ktorá zachvátila organizáciu v roku 2014, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 10 | 2020 | Marek Molnár