„Matovič nezvláda svoju funkciu a hrá hazardnú hru,“ tvrdí politologička Žúborová
17 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Spory medzi premiérom a ministrom hospodárstva sa stupňujú z oboch strán. A to až natoľko, že verejnosť sa pýta, kto z týchto dvoch kohútov by mal pomyselné bojisko opustiť. Politologička v tom má síce jasno, jej slová ale premiéra určite nepotešia.


Matovič, ako predseda vlády, má oproti Sulíkovi tú výhodu, že naša Ústava mu dáva kompetenciu odvolať ministra a nemusí ho k tomu vyzývať. Spor medzi oboma bývalými kamarátmi je už taký veľký, že Matovič v relácii rádia Expres povedal, že by bol rád, keby Sulík podal demisiu do Vianoc, informuje portál tvnoviny.sk.
Matovič nazval ministra Sulíka idiotom!

Posledný veľký spor medzi oboma mužmi vznikol preto, že Matovič zazlieva Sulíkovi, že nenakúpil antigénové testy na plošné testovanie obyvateľstva, ktoré chcel spraviť ešte pred Vianocami. Premiér doslova povedal, že mu je z prístupu Sulíka „na vracanie“ a „do plaču“, a že Sulíkovi sú životy a zdravie ľudí ukradnuté, lebo tí sú preňho iba číslami a o nákup testov sa ani nepokúsil. „Mrzí ma, že máme ministra hospodárstva idiota,“ šokoval Matovič v relácii.

Minister Sulík na to zareagoval, že jeho slová neberie osobne a strana SaS si zodpovedne plní svoje povinnosti. Vyostrenie konfliktu prišlo krátko po tom, ako agentúra Focus pripravila pre TV Markíza prieskum preferencií, podľa ktorého už SaS predbehla OĽaNO, pretože kým stranu Richarda Sulíka by už volilo 15,8 %, Matovičove hnutie iba 11 %.

„Matovič by mal úplne odísť z politiky!“ myslí si politológ
Igor Matovič krátko po voľbách vyhlásil, že by rád chodil ako premiér bez ochranky. Dnes by to už nebolo možné, pretože ľudia sú na neho nahnevaní, ba schytáva to doslova z každej strany. Nič dobré si o ňom nemyslí ani... Čítať ďalej
16 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

U premiéra absentuje prirodzená autorita

Rovnaký trend ukázal aj prieskum dôveryhodnosti politikov pre reláciu Na telo, v ktorom Sulík tiež predbehol Matoviča, pretože ministrovi hospodárstva dôveruje 45 % opýtaných, kým premiérovi Matovičovi len 25 % respondentov. Matoviča dokonca predbehli v dôveryhodnosti aj Boris Kollár a Veronika Remišová. Zrejme aj pre tieto nelichotivé čísla Matovič vyzýva Sulíka na odstúpenie. Ústava však dáva premiérovi kompetenciu odvolať ministra svojej vlády. Podľa politologičky Viery Žúborovej to ale Matovič z alibizmu sám od seba neurobí. „Nechce z tohto sporu vyjsť ako porazený chlap, ktorý si nevie spraviť poriadok doma a chce silou svojej ‚autority‘ prinútiť toho druhého vzdať sa bez toho, aby použil jeho formálne pravidlá,“ myslí si politologička. Výstupy Matoviča proti Sulíkovi sú podľa nej dôkazom, že nezvláda svoju funkciu a ani ostrejšie vymedzenia voči nemu.

Podľa Žúborovej sa ukázala Matoviča neschopnosť a neznalosť manažovania veľkého byrokratického aparátu a partnerov, ktorí nie sú jeho podriadenými. „Bohužiaľ, u pána premiéra absentuje prirodzená autorita, ktorou by bol schopný udržiavať korektné vzťahy medzi rozdielnymi subjektami,“ dodáva Žúborová, ktorá si ale nemyslí, že spor sa napokon skončí Sulíkovým odstúpením. „Matovič dáva požiadavky, ktoré sú neakceptovateľné a on to dobre vie. Opäť hrá hazard s tým, že verí, že si to vydieraním presadí,“ tvrdí politologička, podľa ktorej je výmena na premiérskej stoličke málo pravdepodobná.

Kritika sa na Matoviča valí aj z vlastných radov. Podá pod tlakom demisiu?
Pred voľbami milovaný, teraz nenávidený. Aj taký je politický život Igora Matoviča, ktorému sa lámu nohy na jeho premiérskej stoličke najmä pre jeho zle manažovaný a najmä chaotický boj proti koronavírusu, ale aj komunikácia s... Čítať ďalej
14 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.