„Matovič by mal úplne odísť z politiky!“ myslí si politológ
16 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Igor Matovič krátko po voľbách vyhlásil, že by rád chodil ako premiér bez ochranky. Dnes by to už nebolo možné, pretože ľudia sú na neho nahnevaní, ba schytáva to doslova z každej strany. Nič dobré si o ňom nemyslí ani politológ.


Holú skutočnosť, že Matovičove hnutie OĽaNO doslova padá na popularite odhalil aj exkluzívny prieskum, ktorý si dali spraviť Topky.sk. Pellegriniho Hlas-SD v ňom získal 22 %, kým premiérove hnutie iba 14 %, ktoré skončilo tesne nad SaS s 13,4 %. O tom, prečo to tak je viac povedal politológ Radoslav Štefančík pre portál topky.sk.
Frustrovaní ľudia nevidia svetlo na konci tunela

Štefančík si myslí, že OĽaNO získalo veľmi veľa voličov na poslednú chvíľu, pretože tí prelietaví uverili v zázračné schopnosti Igora Matoviča, presvedčivý prejav a úprimný záujem meniť slovenskú politickú realitu. „Lenže skutočnosť je iná, takže je prirodzené, že hľadajú za Matoviča náhradu,“ vysvetľuje politológ, podľa ktorého sa mnohí voliči teraz nevedia rozhodnúť medzi vládnymi stranami, ale zároveň určite nechcú dať hlas pravicovým extrémistom a Smeru či Hlasu. Padol však aj Boris Kollár so svojou stranou Sme rodina, ktorá dosiahla iba 5 %. „Ľudia si po jeho autonehode začali viac uvedomovať, čo je vlastne on za človeka. Že sa nevie aspoň tváriť, že je jedným z ľudu. Kollárovi bude stačiť, ak vypustí zopár sľubov z oblasti sociálnej politiky a percentá má späť. Ľudia rýchlo zabúdajú, a tak rýchlo zabudnú aj na jeho maniere,“ myslí si Štefančík o našom druhom najvyššom ústavnom činiteľovi.

Ešte zaujímavejšie je ale to, že až dve tretiny oslovených respondentov by išlo k voľbám. „To preto, lebo sú frustrovaní a nevidia svetlo na konci tunela. Nevedia, ako dlho ešte kríza potrvá a viacerí z nich prišli o ten pocit istoty, ktorý mali v normálnom živote. Viete, kedy Smer prevalcoval ostatné strany? Keď šiel do kampane s heslom „Ľudia si zaslúžia istoty“. Ten pocit istoty, že sa dokážete postarať o seba, rodinu, svojich blízkych, je nadovšetko. U Matoviča ho nemajú, a to nielen kvôli kríze. Z jednej strany totiž počúvajú fundovaný hlas odborníkov, ktorý ale dokáže prehlušiť zle naladený predseda vlády. Matovičovi stačí, aby ráno vstal zadkom hore a celé to odborné konzílium je v podstate zbytočné,“ vraví politológ na margo Matovičových výkyvov v správaní a tým aj rozporov jeho vyhlásení nekorešpondujúcich s odborníkmi.

Podľa politológa prezidentka by mala navrhnúť formálny pád vlády
Zuzana Čaputová už nemá po Matovičovom prekročení hranice inú možnosť, než žiadať koalíciu o zmenu na pozícii premiéra, myslí si politický analytik Ján Baránek. Podľa jeho názoru vláda nezvláda boj s koronou a ľavá ruka nevie, čo robí pravá.... Čítať ďalej
10 | 12 | 2020 | Ivan Brožík

Problémom je samotná osobnosť Matoviča

V poslednom čase sa ozýva čoraz viac hlasov, ktoré žiadajú zmenu na čele vlády. Možno by práve toto pomohlo k upokojeniu situácie na Slovensku. „To by bolo ideálne, len si neviem predstaviť, či by sa tým vyriešil celý problém. Problém je totiž samotná osobnosť Igora Matoviča. On by nemal odísť len z čela vlády, ale aj z politiky a zo strany. Vie si ale niekto predstaviť, že človek, ktorý vníma stranu ako svoj majetok, sa svojho podielu v strane len tak vzdá? Veď nie je tomu tak dávno, keď OĽaNO fungovalo v štruktúre predseda, predsedov bratranec, plus dvaja známi predsedu. Všetko, koniec. Eseročka ako vyšitá,“ poukazuje Štefančík na nedávne pomery v Matovičovej strane.

Podľa politológa nebyť snahy Andreja Danka zrušiť tento patologický prvok v našom straníckom systéme, fungovalo by OĽaNO na rovnakom princípe aj dnes. „Aký vzťah k demokracii, k hľadaniu konsenzu a v prístupe k opozičným názorom môže mať človek, ktorý sa nevie presadiť v prirodzenom súboji vo vnútri strany, lebo on to konkurenčné prostredie nikdy nevytvoril? Podľa mňa minimálny. A to vidieť aj na jeho spravovaní krajiny. Zrazu má vedľa seba partnerov, ktorí sa snažia byť rovnoprávni, lenže Matovič im tú rovnoprávnosť nechce dožičiť. S výnimkou Borisa Kollára, lebo ten drží chrbát premiérovi, nech sa deje, čo sa deje,“ dodáva na záver podľa portálu topky.sk politológ Štefančík.

„Lockdown cez Vianoce bude koniec Matovičovej vlády!“ myslí si politológ
Vianoce sa nezadržateľne blížia a už teraz je jasné, že určite nebudú také, na aké sme boli zvyknutí. Zrejmé je to aj zo záverov včerajšieho zasadnutia krízového štábu, ktoré ešte oficiálne schváli, alebo aj nie, dnešné rokovanie... Čítať ďalej
09 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.