Za protesty stíhajú aj jedného politika, potvrdil policajný prezident
15 | 12 | 2020 I Petra Demková

Prezident policajného zboru, Peter Kovařík, na tlačovej konferencii dnes informoval, že polícia vedie viaceré trestné stíhania voči osobám, ktoré zvolávali na protesty. Reagoval tak na výčitky verejnosti, médií a politikov, že polícia nekoná dostatočne razantne voči tým, ktorí sa zúčastňujú sa na protestoch.


Na Slovensku síce platí núdzový stav, ale niekoľko tisíc ľudí aj za podpory predstaviteľov niektorých politických strán vyšlo už viackrát do ulíc. Najväčší počet účastníkov sa stretol v Bratislave na výročie nežnej revolúcie, 17. novembra. Prezident policajného zboru dnes podal verejnosti viaceré informácie ohľadom protestov a diania na nich. Tlačovú konferenciu zvolal, podľa vlastných slov pre to, aby verejnosti a médiám vysvetlil, prečo polícia nekoná razantnejšie. Uviedol, že sa ocitol „pod tlakom“.

Zákaz vychádzania bude platiť asi od pondelka, s výnimkami
Vláda v dnes nevypočula naliehavé volanie Pandemickej komisie po rýchlom zavedení zákazu vychádzania z piatka a stále nerozhodla. Informuje o tom denník sme.sk. Podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčiho by však zákaz vychádzania mal začať platiť... Čítať ďalej
14 | 12 | 2020 | Michal Filek


Podľa Kovaříka by však zásah polície priamo na proteste zbytočne vyhrocoval emócie. To však neznamená, že účasť na demonštráciách ostane bez trestu. Na mieste síce polícia zvolila pasívny prístup, avšak vo viacerých prípadoch, ako informoval policajný prezident dnes, vedú trestné stíhanie proti konkrétnym účastníkom. Polícia dokonca stíha aj jedného politika, za zvolávanie na protest. Odmietol však uviesť, o koho konkrétne ide. Kovařík zdôraznil, že účastníci zhromaždení sa dopúšťajú priestupku a zvolávatelia dokonca trestného činu. Priznal ale, že proti niekoľkotisícovým davom je polícia prakticky bezmocná. „Snažíme sa sankcionovať ľudí, ktorí porušujú zákon, ale otázka je, do akej miery sme schopní potrestať 15-tisícový dav za rúška. Je to nevykonateľné,” priznal policajný prezident. Vysvetlil aj, že polícia preventívne zabrániť zhromažďovaniu ľudí nevie, keďže chodenie po uliciach nie je zakázané. Keď nie je demonštrácia zvolaná oficiálnym spôsobom, teda ohlásením na príslušnom úrade, nevedia ju v núdzovom stave nepovoliť.

Kto z politikov protesty podporoval? Najviac sa výzvami zviditeľnili predstavitelia ĽSNS. Na protesty pravidelne zvoláva Milan Mazurek, Milan Uhrík, aj Marián Kotleba. Na výročie 17. novembra sa netajili dopredu svojou účasťou na „oslavách“ ani poslanci Smeru-SD. Občanov vyzvali, aby sa v pokoji na oslavách zúčastnili. No a samozrejme, na žiadnom proteste proti súčasnej vláde nemôže chýbať Štefan Harabin.  Ten dokonca priamo na námestí vyzýval ľudí aby odhodili rúška.

Na výročie „nežnej“ sa polícia ani nepokúsila dav zastaviť, či obmedzovať rečníkov. Okrem jedného incidentu s poslancom Medveckým, neprišlo medzi politikmi a políciou ku žiadnym vážnym potýčkam. Prezident policajného zboru dnes vysvetľoval, že príslušníci polície proti demonštrantom ani nemali v pláne zasahovať. Podľa neho by to bolo kontraproduktívne a policajný zásah by zbytočne vzbudzoval vášne. Policajný prezident si za svojím prístupom stojí a tvrdí, že prístup bol zvolený správne, „som o tom presvedčený,“ zdôraznil. To však neznamená, že na protestujúcich, ktorí porušujú zákon, nedôjde. Z každej demonštrácie sa príslušníkom podarí nazbierať zhruba dva terabajty dát, prekvapil Kovařík.

Policajný prezident dnes verejnosť informoval, že z prvej veľkej demonštrácie, ktorá sa konala v októbri, identifikovala polícia 15 trestných činov vrátane dvoch útokov na verejného činiteľa. Z novembrovej demonštrácie vzišlo 13 trestných činov. Z tej poslednej víkendovej polícia zatiaľ vedie 16 priestupkov, ktoré postúpili regionálnemu úradu verejného zdravotníctva.

Protestujúci v Bratislave dnes vyzývali na ďalšie demonštrácie v Košiciach
V Bratislave sa aj napriek zhoršujúcej sa pandemickej situácii na Slovensku konal v sobotu napoludnie protest proti vláde Igora Matoviča a proti pandemickým opatreniam. Čítať ďalej
12 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR