Slovensku hrozí nevídaná hanba! V poľnohospodárskej agentúre neplní to, čo EÚ sľúbilo
15 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

S Poľnohospodárskou platobnou agentúrou sú už niekoľko mesiacov spájané škandály spojené s miliónovými úplatkami, za čo sedia vo väzbe finančník Martin Kvietik a bývalý riaditeľ agentúry Juraj Kožuch. Zdá sa však, že v tejto štátnej organizácii budú problémy aj kvôli niečomu inému.


V Poľnohospodárskej platobnej agentúre (PPA), ktorá rozdeľuje stovky miliónov eur, odhalila polícia rozsiahlu korupciu z čias predošlých vlád. Reportér Andrej Bán uverejnil reportáž z východného Slovenska približne týždeň po tom, ako sa svet dozvedel o vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej (pondelok 26. februára 2018). Bán v nej priblížil brutálne praktiky, ktoré voči tamojším farmárom uplatnili „naši ľudia“, akými bola napríklad aj „grófka“ Ľubica Rošková, ktorá v rokoch 2012 až 2016 sedela v parlamente za Smer-SD Roberta Fica, píše portál aktuality.sk.
Únia pohrozila PPA, že stratí oprávnenie rozhodovať o zdrojoch

Podľa portálu ťažila Rošková najmä z podvodov pri vyplácaní peňazí z PPA, ktorú v tom čase viedol Juraj Kožuch. Ten sa v agentúre udržal ešte aj po parlamentných voľbách 2020, keď ho novovymenovaný minister pôdohospodárstva Ján Mičovský poveril v marci vedením sekcie priamych platieb. Kožuch prišiel o miesto až po zásahu polície, ktorá ho v druhej polovici apríla posadila do väzby, kde sedí doteraz. Po škandále sa však dostala do problémov aj samotná platobná agentúra, ktorá ročne vypláca stovky miliónov eur prichádzajúcich z Európskej únie a tá pohrozila, že PPA stratí oprávnenie o zdrojoch rozhodovať.

Minister Mičovský situáciu na poslednú chvíľu zachraňoval aj sľubom, že PPA personálne posilní, no podľa aktuálnych informácií sa ale chystá urobiť pravý opak. Slovensku tak môže hroziť nevídaná hanba, pretože zlyhá pri rozdeľovaní agrodotácií. Ministerstvo pôdohospodárstva, respektíve PPA zastrešovala ako takzvaný riadiaci orgán dva operačné programy – Program rozvoja vidieka aj Integrovaný regionálny operačný program, do ktorých predošlé vlády nasmerovali po približne dve miliardy eur. Integrovaný regionálny operačný program zameraný na opravu miestnych ciest, nemocníc či škôl presunul terajší kabinet s platnosťou od októbra 2020 pod novovytvorené ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI), ktoré vedie Veronika Remišová.

Na firmu "Grófky z východu" sa valia státisícové exekúcie, ťažkú hlavu si z toho ale nerobí. Medziročne sa zbavila majetku za 170-tisíc eur
Na spoločnosť Agro Porúbka, ktorá poberala neoprávnené dotácie od štátu, si už brúsia zuby exekútori, informujú Hospodárske noviny. Čítať ďalej
16 | 07 | 2019 | Peter Bachan

Kvietik, Bödör a Kožuch si spravili z PPA dojnú kravu

Program rozvoja vidieka ostal pod PPA, ktorú od polovice mája viedol Tibor Guniš, ale po jeho nečakanom odchode koncom novembra na pozíciu nastúpil Jaroslav Jánoš známy zo spolupráce s farmárom Františkom Oravcom. Ten sa zviditeľnil protestnými akciami i založením strany Máme toho dosť. O spornom fungovaní PPA sa šepkalo už dávno, pretože okrem vyplácania dotácií napríklad na letisko či ihrisko (v žiadnom prípade nešlo o poľnohospodársku pôdu) ako v prípade Roškovej, sa niektorí farmári sťažovali na účelové zadržiavanie platieb. Následne ich „vypaľovali“ ľudia s kontaktmi v PPA. Po výmene vlády Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd vysvitlo, že z PPA si urobili doslova dojnú kravu finančník Martin Kvietik a oligarcha Norbert Bödör, ktorí skončili, podobne ako Kožuch, vo väzbe.

„Aj touto kontrolou bola opakovane potvrdená vysoká miera rizika súvisiaca s netransparentným procesom posudzovania i schvaľovania žiadostí v rámci agentúry. Otáznikom je tiež efektívnosť pri nakladaní s národnými a európskymi zdrojmi, ktoré pri priamych platbách navyše neprechádzajú štandardnými kontrolnými procesmi, ako je to pri iných eurofondových programoch,“ konštatoval v júli 2020 Najvyšší kontrolný úrad. V hodnotení NKÚ sa spomína aj nedostatok pracovníkov PPA. „Na jedného kontrolóra agentúry pripadá až 70 kontrol ročne. V prípade najpočetnejšej skupiny žiadostí o jednotnú platbu na plochu, kde je objem financií na úrovni približne 160 miliónov eur ročne, dokážu kontrolóri PPA preveriť na mieste len 5 % prijímateľov z takmer dvadsiatich tisíc,“ upozornil úrad.

Mičovský má na ministerstve človeka, ktorý je spájaný s kauzou Dobytkár
Danajské dary bývalého vedenia rezortu Mičovskému ochromujú funkčnosť ministerstva Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | Ivan Brožík

Ministerstvo ide namiesto sľúbeného prijímania ľudí prepúšťať

Personálne posilnenie agentúry plánoval aj minister Mičovský. Ten ho navrhol ako jedno z opatrení, ktorým chcel zabezpečiť dlhodobé fungovanie PPA. V súčasnosti má totiž len dočasnú akreditáciu do marca 2021, a po jej vypršaní by mohla stratiť právo peniaze rozdeľovať. Namiesto prijímania ľudí sa však ide prepúšťať, čo pre Aktuality.sk potvrdilo aj Ministerstvo pôdohospodárstva. K 1. januáru 2020 mala PPA podľa ministerstva 656 „systemizovaných“ miest, na začiatku decembra ich bolo 649, lebo sedem ľudí sa presunulo pod ministerstvo „z dôvodu presunu agendy operačného programu Rybné hospodárstvo“.

Do konca roka by malo odísť ďalších 19 zamestnancov, pričom ministerstvo sa odvolalo na rozhodnutie vlády, podľa ktorého treba reagovať vo verejnom rozpočte na gigantický deficit spôsobený pandémiou koronavírusu. „Preto bude PPA musieť v roku 2021 riešiť posilnenie ľudských zdrojov v kľúčových pozíciách internými rezervami,“ tvrdia zástupcovia rezortu. Ak však PPA nenaplní očakávania, na rade bude Európska komisia „Môže navrhnúť zníženie alebo pozastavenie platieb v súlade s príslušnou legislatívou,“ uzavrelo podľa portálu aktuality.sk ministerstvo.

Europarlament: Slovenskí farmári čelia zastrašovaniu a útokom, delegácia nebola vítaná
Európska únia berie problémy na Slovensku v oblasti korupcie ako veľmi vážne. Český poslanec Európskeho parlamentu (EP) Tomáš Zdechovský to vyhlásil v utorok v Bruseli na zasadnutí parlamentného Výboru pre kontrolu rozpočtu (CONT), počas ktorého... Čítať ďalej
29 | 01 | 2019 | Michaela Melišková (TASR)

Aké boli celkové zdroje operačných programov a koľko peňazí už pridelili žiadateľom:

 































































operačný programcelkové zdrojerozdelené
Integrovaná infraštruktúra7,1 mld. eur5,6 mld. eur
Ľudské zdroje3,1 mld. eur3,05 mld. eur
Kvalita životného prostredia3,1 mld. eur2,13 mld. eur
Program rozvoja vidieka2,1 mld. eur1,65 mld. eur
Integrovaný regionálny operačný program2 mld. eur1,39 mld. eur
Efektívna verejná správa0,3 mld. eur0,25 mld. eur
Technická pomoc0,19 mld. eur0,16 mld. eur
Rybné hospodárstvo0,016 mld. eur0,005 mld. eur
Interreg V-A SK-CZ0,096 mld. eur0,072 mld. eur
Interreg V-A SK-AT0,08 mld. eur0,058 mld. eur
PS INTERACT III0,039 mld. eur0,039 mld. eur

Zdroj: partnerskadohoda.gov.sk

Kvietik si ako „gestor“ vyberania úplatkov v kauze Dobytkár budoval luxusné sídlo
Syn legendárneho herca Štefana Kvietika Martin Kvietik čaká v priebehu vyšetrovania kauzy Dobytkár vo väzbe. V úplatkárskej megakauze Poľnohospodárskej platobnej agentúry (PPA) mal pôsobiť ako „stranícky gestor“, medzitým si kúpil a rekonštruoval... Čítať ďalej
11 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok