Na firmu "Grófky z východu" sa valia státisícové exekúcie, ťažkú hlavu si z toho ale nerobí. Medziročne sa zbavila majetku za 170-tisíc eur
16 | 07 | 2019 I Peter Bachan

Na spoločnosť Agro Porúbka, ktorá poberala neoprávnené dotácie od štátu, si už brúsia zuby exekútori, informujú Hospodárske noviny.




Spoločnosť Agro Porúbka, ktorú má pod palcom "Grófka z východu" Ľubica Rošková, ukončila pôsobenie v agrosektore pár mesiacov dozadu.

To je aj oficiálny dôvod, prečo ju teraz Rošková posiela do konkurzu. „Spoločnosť ukončila podnikanie. Aktuálne je podaný konkurzný návrh, ktorý na žiadosť súdu doplňujeme o vyžiadané zmluvy a výkazy,“ uviedla exposlankyňa pre HN-ky.

Biznis a politika na Slovensku: Grófka Rošková - 1. časť
Ľubica Rošková je definíciou toho, ako na Slovensku funguje biznis skrz politiku. Dlhé roky poberala dotácie, na ktoré nemala žiaden nárok. Keď to celé prasklo a štát od nej začal žiadať peniaze späť, Roškovej firma naraz zvažuje konkurz a koniec... Čítať ďalej
23 | 05 | 2019 | Roman Suchý


Ako už povedala samotná Rošková, v konkurznom návrhu sa nachádza viacero nedostatkov. Sudca od firmy žiada "napríklad súpis záväzkov, zmluvných vzťahov či zoznam spriaznených osôb", uvádza sa v článku.

Až keď bude mať tieto materiály k dispozícii, rozhodne o konkurze majetku spoločnosti. Na ten si už ale brúsi zuby exekútor - konkrétne má ísť o sumu takmer 152-tisíc eur.

Kolotoč problémov sa týmto ale neskončil. Aj Poľnohospodárska platobná agentúra od nej žiada, aby vrátila dotácie, ktoré poberala neprávom. Ide zhruba o 201-tisíc eur, píšu HN-ky.

„K dnešnému dňu teda dlžná suma na istine predstavuje sumu 148-tisíc eur. Súdny exekútor pokračuje v začatej exekúcii predajom hnuteľných vecí,“ uviedol Daniel Hrežík z ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka pre Hospodárske noviny.

PPA taktiež žiada od firmy aj ďalšiu sumu vo výške 54-tisíc eur, toto rozhodnutie ale zatiaľ nenadobudlo na právoplatnosti. „Spoločnosť Agro Porúbka sa proti nemu odvolala a vo veci ešte nebolo právoplatne rozhodnuté,“ doplnil.

NA PULZE DŇA: Chmelár buchol do stola, zakladá hnutie Socialisti. Podarí sa mu odčerpať voličov Smeru?
Chmelár oznámil vznik hnutia na svojej stránke na Facebooku. Čítať ďalej
16 | 07 | 2019 | Peter Bachan


"Ľubica Rošková v rozhovore pre HN odmieta, že by sa účelovo zbavovala majetku vo svojej firme s cieľom vyhnúť sa uspokojeniu jej veriteľov," píšu ďalej HN-ky.

V súpise aktív Agro Porúbka sa uvádza napríklad traktor a iný, nie zrovna hodnotný hmotný majetok. Z účtovných závierok sa dá zistiť, že sa aktíva Agro Porúbky zmenšili, a to o nemalú sumu - jedná sa približne o 170-tisíc eur.

Pred kauzou mali aktíva aj pasíva spoločnosti hodnotu 223-tisíc eur. Ku koncu decembra 2018 už ale vykázala majetok spolu so zdrojmi jeho krytia len v hodnote necelých 52-tisíc eur.

Dankova myseľ sa stáva čudným panoptikom: Dnes rozkázal postaviť 30-metrový stožiar pred parlament!
Plus JEDEN DEŇ priniesol prvú časť dvojdielneho rozhovoru s predsedom Národnej rady SR Andrejom Dankom. Aby toho však nebolo málo, pred parlament dá postaviť tridsaťmetrový stožiar, informuje SME. Čítať ďalej
16 | 07 | 2019 | Peter Bachan


"Firma prišla napríklad o svoj poľnohospodársky dvor v obci Porúbka. Ten prevzal známy právnik a farmár Peter Nízky z Humenného. Stať sa tak malo na základe nesplácanej pôžičky, ktorú humenský agropodnikateľ požičal firme Agro Porúbka ešte v roku 2013. Vtedy sa firma volala Gard a Rošková do nej vstúpila až koncom roka 2016," píšu Hospodárske noviny.

Bývalá šéfka Smeru v Michalovciach je momentálne vyšetrovaná políciou pre machinácie s agrodotáciami.

Ešte na konci minulého roka obvinil vyšetrovateľ Národnej protikorupčnej jednotky dve fyzické osoby a jednu právnickú osobu zo zločinu poškodzovania finančných záujmov Európskej únie a prečinu subvenčného podvodu.

Ľubica Rošková, ktorá je jednou z obvinených, aj naďalej tvrdí, že nepozná detaily vyšetrovania.

Pravda o Jaguar Land Rover pri Nitre: Rozhovor s predsedom odborov - často tu preplácajú len polovicu nadčasov! (2. diel)
Týždenník Plus 7 Dní popri reportáži priniesol aj rozhovor s predsedom Tradičných odborov JLR Františkom Gajdošom. Čítať ďalej
16 | 07 | 2019 | Peter Bachan