Vírusy, ktoré sú nebezpečnejšie ako covid-19 (Petr Bohuš)
13 | 12 | 2020 I Petr Bohuš

Pandemická komisia a pandemický plán bez navigácie a bez volantu.


Rodiny sa vidia, len keď si za to zaplatia a len keď sú jej členovia negatívni. S umierajúcimi ani so zosnulými sa však nemôžu rozlúčiť. Za mätúce opatrenia proti covidu sa Igor Matovič vyhovára na prezidentku a zároveň hovorí, že proti nej "čúrať" nebude.

Ešte nebezpečnejšie pôsobia členovia vlády a koaliční poslanci, ktorí sa tvária, akože sa ich situácia v spoločnosti vôbec netýka. Napätie umocňuje teatrálne zatýkanie podozrivých, ako z akčných filmov. Naposledy v hlavnej úlohe jeden Joker a armáda kukláčov za asistencie médií.

Členovia pandemickej komisie na tlačovej konferencii pôsobia chaoticky a vyvolávajú neistotu Minister zdravotníctva Krajčí, hlavný hygienik Mikas a infektológ Jarčuška informujú, že sa zhoršila situácia v Litve, Slovinsku a Chorvátsku, o Slovensku hovoria až v druhom rade. Predbiehajú jeden druhého s číslami, v ktorých sa aj pozorný divák po chvíli stráca.

K lyžiarskym strediskám sa vraj ešte budú radiť, ostatné odbory nezmieňujú. Prítomná epidemiologička vysvetľuje prieskum covidu v rómskych osadách, pričom nie je jasné, čo z toho pre Slovensko vyplýva a prečo o tom vôbec hovorí. Infektológ Jarčuška so zjavne silnými okuliarmi lúšti z pomuchlaného papiera 10 centimetrov pred svojou tvárou nejaké dáta. Hygienik Mikas pohotovejšie než inokedy poskakuje pred mikrofónom. Všetci spoločne s Krajčím na preskáčku predkladajú verejnosti nezrozumiteľné údaje, žiadne závery, žiadne prognózy, žiadne plány.

Policajný generál sa samovraždí vo väzbe? To je slušný štát? Kde je demisia zodpovedných?! (Ivan Brožík)
Kam sme to dospeli? Chceli sme mať predsa inú vládu, chceli sme byť všetci iní. Chceli sme byť lepší. Chceli sme byť spravodlivejší. Čítať ďalej
12 | 12 | 2020 | Ivan Brožík


Na inom mieste medzitým v priebehu dňa premiér s ministrom školstva informujú o pilotnom testovaní niekoľkých málo škôl. Výsledný dojem je viac chaosom, ako riešením situácie. Vystúpenia pripomínajú skôr smutnú Stand-Up Comedy.
Pandémiu nikto neriadi.

Na príslušníkov rozdelených rodín, ktorí prekračujú hranice z pracovných či súkromných dôvodov stále nikto nemyslí. Zdraví ľudia sa pri ceste za rodinou cez hranice musia hlásiť, riskovať nákazu v radoch na testy, v zahraničí za ne zaplatiť, pri návrate absolvovať 10 dennú karanténu. Chuťovka. Pre pravidelný kontakt s rodinou nesplniteľné podmienky. Rodiny sa preto takmer nevidia a v súčte s opatreniami na jar je to už v dĺžke viac ako pol roka.

Do nákupného centra alebo do kina ísť môžme, ale s rodinou sa vidieť nesmie. Koaličným politikom to pripadá normálne a vyhovárajú sa na zlú epidemiologickú situáciu. Dookola a neustále opakujú, žš "situácia je kritická", hoci ani oni sami nevedia, čo sa za týmito slovami o katastrofe skrýva. Čo si má pod tým potom predstaviť bežný človek?

Na hraniciach Česka a Bavorska členovia rodín môžu prekračovať hranice bez testov a bez karantény, a to aj v núdzových stavoch. Susedia zo západného ale aj bývalého komunistického sveta si spoločne ctia rodinu, hoci sú si historicky, kultúrne a spoločensky vzdialenejšie ako Slovensko a Česko, aj čo sa prepojenie rodín týka. Matovič ale ctí len svoju rodinu. Dokladá to aj fakt, že chcel, aby do školy išli len jeho dievčatká na rozdiel od ostatných detí na Slovensku.

Kajúcnictvo na Slovensku nabralo desivý rozmer a vyvoláva obavy do budúcna
V mnohých prípadoch zatýkania vysokopostavených činiteľov, podľa všetkého v súčasnosti dochádza najmä na základe výpovedí iných obvinených, takzvaných kajúcnikov. Tí si týmto spôsobom snažia vyjednať čo najnižšie tresty, prípadne žiadne.... Čítať ďalej
13 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič


Na hraniciach Slovenska a Česka je situácia zameraná proti rodinám a je to taká absurdita, že keby členovia rodín boli napríklad pozitívni, domov cez hranice by nemohli ísť vôbec. Keby sa napríklad v prípade choroby chceli jeden o druhého postarať, manželia, partneri, rodičia, deti, štgát im to nedovolí. Majú smolu, cez hranice domov nesmú. Zákaz!

Pozitívni ľudia sa podľa Matoviča musia vyliečiť sami. Alebo umrieť osamote. Rodiny v covidovom besnení majú zákaz styku a posledná rozlúčka prichádza často mailom alebo po telefóne. Zosnulí v čiernych vreciach nemôžu byť pochovaní v rodnej hrude, ale putujú do spaľovní, kdeže mali covid. Ten sa píše aj do úmrtného listu, hoci ľudia v skutočnosti umreli napríklad "len" na mozgovú príhodu. Covid je predsa viac ako rodina.
Ľudia to stále nechcú pochopiť.

Nevďačníci a kuvici vzdorujú a chodia demonštrovať. Ešteže aspoň uvedomelé mainstreamové médiá vrátane toho verejnoprávneho o tom neinformujú a snažia sa udržať v krajine pokoj. Ľudia si ale aj napriek tomu, robia a hovoria, čo chcú a informácie hľadajú na internete, nevďačníci. Vyzerá to tak, že sa už zaobídu aj bez oficiálnych médií. Prichádza zrejme najvyšší čas zakázať internet a mobily. Zlaté časy s jedinou pevnou linkou na celú obec a obecným rozhlasom. Televízor bez diaľkového ovládania, lebo bude iba jeden pozerateľný program.

V jednom meste postavili rozľahlý bytový komplex. Noví obyvatelia sa tam teraz pred Vianocami sťahujú. V jednom byte sa niekoľko dní a nocí stále svietilo a bolo otvorené okno. Divné. Po troch dňoch sa ľudia v okolí dozvedeli, že sa do bytu mala nasťahovať mladá rodina. Manžel a otec rodiny však prišiel o prácu, nemal na hypotéku a v byte sa obesil. Obrázok dnešnej doby.

Jana Kissová: To, čo tvrdí premiér, je klamstvo
Jana Kissová zastúpila v utorok na Ústrednom krízovom štábe, kde sa rozhodovalo o lockdowne, predsedu SaS, Richarda Sulíka. Dnes, po tlačovej besede premiéra Matoviča, hlavného hygienika a ministra zdravotníctva, pohár pretiekol. Slová premiéra... Čítať ďalej
10 | 12 | 2020 | Petra Demková


Igor Matovič rád hovorí o kopaní hrobov, tak by mohol prísť kopať aj tímto ľuďom. Prípadne by mu mohli pomôcť jeho podporovatelia, stále ich má dosť, cca 94 koaličných poslancov. Keď im dôjdu sily, kopať môžu aj Igorovi obdivovatelia zo strany Obyčajní ľudia.

Názvy strán v podstate nezodpovedajú skutočnosti a mali by sa premenovať. Obyčajní ľudia a nezávislí by sa mohli premenovať napríklad na Vyvolení ľudia a zavislí papaláši. Ak sa aj tvária ako nezávislí, ich poslanecký plat im určitú závislosť vytvoril priam okamžite. Sloboda a solidarita sa môže premenovať na Nesloboda a nezáujem, a Sme rodina by sa hodil názov Bez rodiny. Keďže viac ako starosť o rodiny je záujem o modelky v poslaneckom aute a "osobné opatrovateľky" na špeciálnom oddelení v nemocnici. No a Za ludí by si mohli pokojne so svojimi členmi zvoliť jednoduché a zrozumiteľné Proti ľuďom.
Čo sa zmenilo na pozadí?

V minulom týždni sa ale stal malý zázrak. Igor Matovič medzi koaličnými stranami začal strácať pozície. Zjavne prehral bitku o generálneho prokurátora a nevyšlo mu ani celoplošné testovanie.

Teraz Slováci s napätím očakávajú, či sa Sulík Matovičovi ospravedlní, aby Matovič mohol pustiť deti do škôl. Rodičia a deti sa už tešia, ako si spoločne pred školou zakloktajú. Predsa ak majú byť ľudia ovcami a slepo počúvať príkazy diktátora, je potrebné začať s výchovou v ranom veku, aby sa neskôr nečudovali procedúram, ktoré dnes ešte môžu mnohým pripadať nenormálne a ponižujúce.

Hlina: Sulík má pravdu, Matovič je pomstychtivý, zákerný človek. Viem o tom svoje
Alojz Hlina na svojom facebooku napísal o tom, ako sa náš pán premiér Matovič správal na dôležitom samite lídrov EÚ, ktorý v Bruseli rokoval o rozpočte. "Toto je neskutočné. Naša krajina je naozaj v ohrození," napísal. Čítať ďalej
11 | 12 | 2020 | Michal Filek


Koaliční poslanci mlčia. Zatiaľ nepočuť žeby niekto vzdoroval a chcel by napríklad z koalície vystúpiť. Niekedy len zaznie také malé Bububu alebo Tytyty od pána Sulíka či pani Bitto Ciganikovej, za chvíľu je ale zase ticho a karavána ide ďalej.

Nuž ešte aby nie, sú predsa lákavejšie veci než ľudia a budúcnosť Slovenska, alebo to ako sa Matovič chová k Slovákom a ich deťom. Poslanci musia myslieť na svoje vlastné rodiny a nemôžu riskovať stratu poslaneckého mandátu s krásnym platom a príspevkom na poslanecké výlohy. Za svojich asistentov si dokonca môžu zvoliť členov svojej rodiny, hoci títo nič prínosné nerobia.

Niektorí z poslancov k tomu všetkému ešte chodia do práce v mieste svojho bydliska a nikomu to nevadí. To už je taký zvyk. Mesačne si tak prídu na niekoľko tisíc euro. Len blázon by sa toho vzdával. A tak hlavného blázna nechávajú vyčíňať, takmer ako sa mu zapáči.

Koaliční poslanci a členovia koaličných strán namiesto vlastného rozumu a zodpovednosti odpovedajú na akýkoľvek problém, "ale taká je doba" a obyčajní ľudia s malým o sa spravodlivosti len tak nedočkajú.
Veď si snáď časom zvykneme.

Aj zatýkanie začalo mať podivnú príchuť. Dojem narúša rýchlosť s akou sa začalo zatýkať a údajné vydieračské praktiky niektorých prokurátorov. Akože ak nebudú obvinení robiť to, čo sa im povie, tak budú "srať krv".

Liek proti Covidu existuje už dlho a funguje!, tvrdí Mesík
“Nie vakcína, ktorá možno príde niekedy na jar, ale liečba rozhodne o tom, či tu budú nielen cez Vianoce, ale aj po celý január, február, marec aj apríl zbytočne zomierať stovky a tisícky ľudí,” hovorí odborník s medicínskym vzdelaním Juraj... Čítať ďalej
13 | 12 | 2020 | Prevzatý článok / Ivan Brožík


Kto je na Slovensku mafián a kto poctivý človek? V tom už sa pomaly ani koza nevyzná a Matovič prikladá pod kotol. Prácu polície znevažuje svojim statusmi o zatýkacom adventnom kalendári s NAKA. Každý deň otvoria jedno okienko a s prekvapením pozerajú, kto že im z kalendára vyskočí. Svetový unikát, metodika a štýl je veľmi podobná českému Járovi de Cimrmanovi.

Vyvrcholením adventného kalendárika vraj bude Kaliňák a Fico. Ale pozor, aby v okienku na Štedrý deň nebol sám Matovič. Možno by tým premiér ľuďom zlepšil náladu. Aj keď ľudia asi teraz majú iné starosti. Bojujú o rodiny, prekonávajú samotu, depresie, deti bez škôl, živobytie, prichádzajú o prácu, čelia chorobám. Niekto má, čuduj sa svete, navyše ešte aj covid.

Ťažko povedať, čím Igor Matovič zakryje svoje zločiny a odpúta pozornosť, až sa raz adventné kalendáriky vyčerpú. Možno si urobí kalendár celoročný a do okienok bude vkladať ďalších, ktorí sa mu znepáčia. Kotleba, Pellegrini, Sulík, prezidentka Čaputová, opozícia, kuvici, můdrosráči ... až nakoniec nezostane nikto a dôjde rad na Naďa, Krajčiho a možno aj na ... Pavlínku ...

Kam zmizli rozumní ľudia? Čo robia koaliční poslanci, politici, osobnosti a funkcionári, skrátka všetci, ktorí by mohli pomôcť? Povedzte už konečne na rovinu, ktoré vírusy sú ešte nebezpečnejšie ako samotný covid!

Protestujúci v Bratislave dnes vyzývali na ďalšie demonštrácie v Košiciach
V Bratislave sa aj napriek zhoršujúcej sa pandemickej situácii na Slovensku konal v sobotu napoludnie protest proti vláde Igora Matoviča a proti pandemickým opatreniam. Čítať ďalej
12 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR