Pellegrini: Keď vakcináciu proti COVID-19 odporučí Matovič, zaočkovanosť sa bude rovnať nule
12 | 12 | 2020 I Ivan Brožík
Peter Pellegrini neľutuje rozhodnutie odísť zo SMERu a považuje ho za "absolútne správne". Priznáva, že aj ľudsky sa mu dnes žije podstatne pokojnejšie.

V rozhovore pre portál Webnoviny.sk a tlačovú agentúru SITA Pellegrini odpovedal na viacero otázok. Redakcia HD z nich vyberá:

Webnoviny: Prezident Andrej Kiska v roku 2018 hovoril o Slovensku ako mafiánskom štáte. Ako dnes hodnotíte tieto jeho slová?

"Myslím si, že bez ohľadu na to, koľko jednotlivcov zlyhá, prezident nemôže svoju vlastnú krajinu takto očierniť, dokonca na medzinárodnom poli. To neurobí žiadny prezident. Na druhej strane je logické, že prezident si nemusí zakrývať oči a môže veci pomenúvať priamo, ale k vlastnej krajine si to nemôže dovoliť, hoci by v nej bola zložitá situácia. Teraz hovorím o postavení prezidenta, ako má brániť svoju krajinu v zahraničných očiach. Dovnútra môže byť primerane kritický. Môže v parlamente aj inde vystupovať priamo."

"Myslím si, že aj napriek tomu, že tu máme mnohých obvinených a ešte nevieme, u koľkých sa potvrdí, tak stále to vnímam ako zlyhanie konkrétnych ľudí. Aj napriek ich zlyhaniu na Slovensku pracujú stovky poctivých prokurátoriek a prokurátorov, tisícky poctivých policajtov a policajtiek a stovky poctivých sudcov a sudkýň. Takže paušálne nazvať túto krajinu mafiánskou aj dnes považujem za chybu."

Matovič v strate dôveryhodnosti prekonal Radičovú, Fica aj Pellegriniho, padá aj jeho OĽaNO
Reštrikcie, ktoré zavádza kvôli koronavírusu premiér Matovič, neustále spory s viacerými politikmi, vrátane prezidentky či Richarda Sulíka, ale najmä to, ako komunikuje pred verejnosťou, sa odrážajú na poklese popularity pred voľbami jedného z... Čítať ďalej
12 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Webnoviny: Nemali ste informácie o fungovaní skupiny, ktorá dokáže ovplyvniť niektorých policajtov, prokurátorov a sudcov?

"Žiaľ, nemal som. Ako predseda vlády som mal možnosť dostávať dva roky informácie od silových zložiek. Nebol som upozornený ani tajnou službou, ani Vojenským spravodajstvom, že by boli vedomosti o fungovaní takejto skupiny, ktorá by ohrozovala chod štátu alebo ústavné zriadenie. Keby som takú vedomosť mal, určite by som konal."

Webnoviny: Exminister Peter Žiga, ktorý je členom Hlasu, mal vraj tiež ovplyvňovať políciu pri vyšetrovaní karuselových podvodov, ktoré sa týkali jeho príbuzného, čo malo stáť 50-tisíc eur. Otriaslo to vašou dôverou voči poslancovi Žigovi?

"Otriaslo by to mojou dôverou, keby sa ukázalo, že je to pravda. Zatiaľ poslanec Žiga tieto podozrenia vyvrátil a vyjadril sa aj pred médiami, že je pripravený kooperovať s orgánmi činnými v trestnom konaní. Udivuje ma, že doteraz nikto zo strany orgánov činných v trestnom konaní pána poslanca nekontaktoval, aby sa ho opýtal, či je to pravda."

Webnoviny: Často kritizujete vládu a premiéra, aké opatrenia prijímajú na boj proti koronavírusu. Čo by ste vy robili inak?

"Leto, kedy bol čas „upokojenia“ a bola vedomosť, že sa blíži druhá vlna, by som využil na posilnenie kapacít Úradu verejného zdravotníctva, aby sme pri náraste ochorení na jeseň, boli schopnejší dohľadávať kontakty. Dnes by bol určite platný jeden jasný mechanizmus, nazvime ho semafor, podľa ktorého by sme sa riadili. Platila by jasná hierarchia riadenia – aké sú úlohy premiéra, kto je na čele Ústredného krízového štábu, čo má robiť pandemická komisia a čo konzílium. Nevládol by tu taký chaos v rozhodnutiach."

"Ďalšia z vážnych veci je ekonomická pomoc a finančná injekcia do ekonomiky a postihnutých sektorov hospodárstva, ktorá by bola výrazne, výrazne vyššia a vtedy by sa dalo s ľuďmi elegantne dohodnúť – nebojte sa, vzhľadom na šíriacu sa pandémiu musíme znížiť mobilitu, možno na chvíľu zatvoriť prevádzky, ale s pomocou štátu. Verte, že by to akceptovali. Atmosféra v krajine by bola lepšia. Na Slovensku je smutno."

Pellegrini pochybuje o Matovičovej mentálnej výbave
Expremiér je v ofenzíve, neprejde deň, aby sa neozval s kritikou. Najnovšie vyslovil Peter Pellegrini dosť silné pochybnosti. Čítať ďalej
10 | 12 | 2020 | Ivan Brožík


Webnoviny:Ako hodnotíte premiérovanie Igora Matoviča? Premiér má predsa aj iné úlohy ako koronavírus.

"Tvári sa, že je unavený, a to robí zatiaľ len koronu. Keby robil riadnu premiérsku robotu, to je širší diapazón. Je to mikromanažér, neskúsený a ješitný. To sú najhoršie vlastnosti pre predsedu vlády. Pán Matovič sa zasekol v čase a ako bol nepripravený na výkon funkcie v marci, v rovnakej kvalite ho vidím aj teraz v decembri."

"Krajinu riadi cez Facebook, rozhádal sa s kadekým. Teraz započal veľký súboj s prezidentkou Slovenskej republiky. Je to nemiestne. Pani prezidentka je posledný maják, ktorá v rámci nášho demokratického zriadenia dbá na naše práva a slobody a ešte ju začne atakovať. To sú chyby za chybami. Tento pán nemá žiadne schopnosti a kompetencie, aby mohol zastávať takúto vysokú funkciu. Jemu sa predsedovanie vlády stalo za trest."

Webnoviny: Na budúci rok sa začne očkovanie proti koronavírusu. Prečo sa takmer všetci politici obávajú povedať, aby bolo povinné? Robíte to kvôli voličom?

"Robíme to pre bezpečnosť ľudí, pretože máloktorá vakcína bola vo svete vyrobená za tak krátky čas a s tak krátkym testovaním bez možnosti odhalenia vedľajších účinkov. Nie som človek, ktorý patrí ku klasickým odporcom očkovania. Bol som očkovaný od narodenia a nevenujem sa ani žiadnym hoaxom. Pri tejto novej vakcíne sú pochybnosti o jej kvalite a bezpečnosti. Je preto logické, že všetci okolo toho veľmi jemne našľapujú."

Keď vás minister zdravotníctva Krajčí informuje o tom, že by vláda mala vytvoriť kompenzačný fond na úhradu nákladov a trvalých následkov, ak sa niečo stane, tak to nedáva extrémnu dôveru. Jediné možné je potom len odporúčať očkovanie. Rizikovým skupinám ho vysoko odporúčať a zároveň ho ponechať na dobrovoľnosti. Nie som ani úplne presvedčený, či by sme ako krajina mali na európskej úrovni súhlasiť s podmienkou, že voľný pohyb osôb by sa umožnil len tomu, kto sa preukáže očkovacím preukazom. Zaváňa to obmedzovaním našich práv a slobôd."

Pellegrini: Je najvyšší čas, aby premiér odišiel zo svojej funkcie
Je najvyšší čas, aby premiér Igor Matovič (OĽANO) odišiel zo svojej funkcie. Myslí si to mimoparlamentná strana Hlas-SD, podľa ktorej nie je premiér schopný viesť krajinu a zodpovednosť za svoje chyby a vinu opäť hádže na druhých. TASR o tom... Čítať ďalej
10 | 12 | 2020 | tasr


Webnoviny: Vakcínu predsa schváli Európska lieková agentúra. Nemyslíte si, že ak budú politici argumentovať vedľajšími účinkami, tak budú ľudí iba odrádzať od očkovania?

"Máme istotu, že Európskou liekovou agentúrou nemôže prejsť niečo, čo nemôže mať vedľajšie účinky? Ja takúto stopercentnú istotu nemám. A už dupľom nie v čase, kedy je aj Európska lieková agentúra pod tlakom pandémie, aby prijala nejaké rozhodnutie a vakcínu na území EÚ použila. Keďže nevieme, čo to je, politik nesmie nikoho prinúť podstúpiť takýto zákrok."

Webnoviny: Nemali by ste potom ľuďom povedať, že ak bude nízka úroveň zaočkovanosti, tak tu budeme ďalej žiť s epidémiou, s istým stupňom uzatvorenia ekonomiky a ľudia budú ďalej strádať?

"Súhlasím a ak sa má očkovať, tak tu má byť aktívna kampaň s vysvetľovaním lekárov pre a proti. Kampaň má vzbudiť dôveru ľudí a môže byť vysoké percento zaočkovaných. Ale prepáčte, keby sa dnes predseda vlády postavil pred obrazovky s tým, ako je dnes vnímaný v spoločnosti a povie, aby sa ľudia dali zaočkovať, garantujem, že vyvolá opačný efekt. Keď očkovanie odporučí Matovič, zaočkovanosť sa bude rovnať nule."

"Zaočkovať sa proti COVID-19 nedám!", vyhlasuje Pellegrini
Podstatná časť Európy, ale vlastne aj celého sveta, čaká na očkovaciu látku proti koronavírusu, ktorá by, podľa posledných informácií, mala k nám doraziť asi až januári. Zaočkovať sa ale všetci Slováci, napriek výzvam a upozorneniam,... Čítať ďalej
07 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Webnoviny: Hlas je jedným z iniciátorov referenda o predčasných voľbách. Ste presvedčený, že sa ho zúčastní nadpolovičná väčšina, to znamená viac ako 2,2 milióna ľudí?

"Všetko je v rukách ľudí. Nejde o referendum politických strán. Tie poskytnú občanom len servis. Dnes opozícia nevie zmeniť pomery v štáte. Nevieme povaliť vládu, máme 55 hlasov. Matovič má nebezpečnú ústavnú väčšinu 95 hlasov a s ňou si môže robiť čo chce.

Ak chcú ľudia zmenu a prieskum ukázal, že väčšina by bola za referendum, tak to musia občania urobiť v referende. Odmietam, aby niekto hovoril, že neúspešné referendum sú peniaze vyhodené do vzduchu. Každé referendum je prejavením vôle ľudí a aj jeho odmietnutie. To je normálna vec ako pri voľbách."

Webnoviny: Nie je pre Hlas jednoduchšie byť ďalej v opozícii, budovať stranu a nechať koalíciu, nech sa vybíja vo vlastných problémoch?

"Som presvedčený, že na Slovensku sa páchajú také škody, že čím skôr sa to skončí, tým lepšie pre jeho budúcnosť. Nemôžem uprednostniť svoje pohodlie a ambíciu venovať sa strane bez mála šedín. Pre nás je výzvou dostať sa ku kormidlu a pomôcť krajine dostať ju z tohto marazmu."

Pellegrini: Matovič vnáša do riadenia štátu chaos a ako vždy hľadá vinníkov
Predseda vlády Igor Matovič (OĽANO) vnáša do riadenia krajiny chaos a ako vždy hľadá vinníkov. Tvrdí to predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini. TASR o tom informovala hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková. Čítať ďalej
05 | 12 | 2020 | tasr