Matovič v strate dôveryhodnosti prekonal Radičovú, Fica aj Pellegriniho, padá aj jeho OĽaNO
12 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Reštrikcie, ktoré zavádza kvôli koronavírusu premiér Matovič, neustále spory s viacerými politikmi, vrátane prezidentky či Richarda Sulíka, ale najmä to, ako komunikuje pred verejnosťou, sa odrážajú na poklese popularity pred voľbami jedného z našich najpopulárnejších politikov.


Po nástupe do premiérskej funkcie u Ivety Radičovej či Petra Pellegriniho ich popularita stúpala, v prípade Roberta Fica mierne klesala. Ich opakom je Igor Matovič a jeho OĽaNO, ktorí pol roka od volieb zažívajú strmý pád. Matovič je zrejme prvým naším predsedom vlády, ktorý v priebehu niekoľkých mesiacov od nástupu do funkcie stratil podstatnú časť voličov, pričom sám rapídne klesol v rebríčkoch dôveryhodnosti, uvádza portál aktuality.sk.
Taký strmý pád ako Igor Matovič nezažil ani Robert Fico

Objektívne je ale treba povedať, že okolnosti, ktoré panujú na Slovensku dnes, sú do veľkej miery výnimočné a Matovičovi predchodcovia im nemuseli čeliť. Ani koronakríza ale nemusí znamenať, že vládnuca strana a jej líder prichádzajú automaticky o podporu. Ešte v novembri minulého roka malo OĽaNO podľa prieskumu Focusu len 5,7 %, lenže vo voľbách skončili s takmer neuveriteľnými 25 %. Teraz v novembri im už agentúra Focus namerala len 14 %. Podobne sa vyvíjala aj dôveryhodnosť Igora Matoviča. Začiatkom roka mu dôverovalo 29 % opýtaných a takmer 70 % mu neverilo, po voľbách však nastal veľký obrat, keď jeho dôveryhodnosť vyskočila na 48 % a nedôveryhodnosť padla na 44 %. Lenže v septembri už bolo zasa všetko inak. Premiérovi opäť verilo len 32 % a pre 66 % bol nedôveryhodný. Decembrové čísla budú, s vysokou pravdepodobnosťou, ešte pesimistickejšie.

A ako sa vyvíjali preferencie iných premiérskych strán a ich lídrov, ktorí funkciu vykonávali pred Matovičom? Peter Pellegrini, dnes šéf Hlasu-SD, sa stal predsedom vlády v marci 2018 ešte ako člen Smeru. Jeho dôveryhodnosť sa od marca ale uberala úplne opačným smerom ako v Matovičovom prípade. V apríli 2018 mu dôverovalo 35 % Slovákov a v júni 2019 to bolo už 52 %. Po prezidentke Zuzane Čaputovej je Pellegrini dodnes druhým najpopulárnejším politikom v krajine. Taký strmý pád ako Matovič nezažil ani Robert Fico, ktorý sa stal tretíkrát premiérom v marci 2016 a vtedy mu podľa Focusu dôverovalo okolo 35 % ľudí. Neskôr jeho popularita pozvoľna klesala, no v januári 2018, teda krátko pred vraždou Jána Kuciaka a pádom vlády, sa stále držala na 30 %. Padali aj preferencie Smeru, no nikdy nie tak, ako padli OĽaNO. Strana Roberta Fica sa až do vzniku Hlasu v podstate stále držala v pásme od 20 do 30 %.

Matovič rekordne stráca popularitu. Na Slovensku je unikát
Igor Matovič je zrejme prvým slovenským predsedom vlády, ktorý v priebehu niekoľkých mesiacov od nástupu do funkcie stratil podstatnú časť voličov a sám rapídne klesol v rebríčkoch dôveryhodnosti, napísal portál aktuality.sk. Čo je za tým?... Čítať ďalej
11 | 12 | 2020 | Michal Filek

Matovičovi a OĽaNO sa po voľbách podarilo niečo nevídané

Pri pohľade ešte hlbšie do minulosti, tak v apríli 2010, teda dva mesiace pred voľbami, bola Radičová jedným z troch najpopulárnejších politikov na Slovensku a dôverovalo jej 14 % opýtaných. V marci 2011 jej dôveryhodnosť stúpla už na 17 %. Je dôležité podotknúť, že v prípade týchto prieskumov išlo o prejav spontánnej dôvery, teda respondent si musel na politika sám spomenúť a povedať jeho meno. Výsledné čísla sú preto nižšie v porovnaní s výsledkami, ktoré dosiahli Matovič, Pellegrini či Fico, ktorých anketári respondentom sami navrhovali. Radičová sa premiérkou stala ako členka SDKÚ, ktoré je síce dnes už minulosťou, no po voľbách v roku 2010 neklesali, ale rástli. V júni získali 15 % hlasov voličov, v októbri 2010 Focus nameral strane 18 % a vo februári 2011 sa opäť dostali na 15 %.

Igorovi Matovičovi a jeho OĽaNO sa teda vo voľbách skutočne podarilo niečo na slovenské pomery nevídané. Prečo ale práve OĽaNO a ich premiér strácajú dôveru Slovákov tak rýchlo? Politológ Radoslavom Štefančíkom hovorí o troch možných príčinách pádu premiéra a aj jeho hnutia.

PRIESKUM: Väčšina voličov si želá rýchlu výmenu vlády
Sú predčasné voľby možné? Prieskum VOX Politico ukazuje, že väčšina národa si želá referendum o predčasných voľbách. Ako by však dopadlo? Čítať ďalej
07 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič

Problémom pádu preferencií sú nestabilný volič a koronakríza

Iba pár mesiacov pred voľbami to vyzeralo tak, že OĽaNO po rokoch vypadne z parlamentu. Stal sa ale pravý opak a hnutie napokon voľby s prehľadom vyhralo. Dnes však už v prieskumoch opäť padajú a vyzerá to tak, že ich volič ako prišiel, tak aj odišiel. „Ide o prelietavého voliča, ktorý sa rozhoduje na poslednú chvíľu. Napríklad pri Smere vidieť, že mali pevné voličské jadro. A to má vplyv aj na preferencie človeka, ktorý vykonáva funkciu premiéra,“ vysvetľuje Štefančík. Žiadny z Matovičových predchodcov však nemusel čeliť takej kríze ako práve líder OĽaNO. Ľudia sú už na COVID-19 nahnevaní a aj z neho unavení. Terčom ich nespokojnosti sa preto logicky stáva aj premiér, ktorý v rukách drží opraty boja proti tejto pandémii.

Podľa Štefančíka to ale nemôže slúžiť ako výhovorka, pretože to isté, čo riešime na Slovensku, riešia aj v zahraničí. „Napríklad dôveryhodnosť nemeckej kancelárky Angely Merkelovej bola v novembri najvyššia v tomto volebnom období. Nemecko je tiež v kríze a stále má neskutočnú dôveru ľudí,“ tvrdí Štefančík. V susednom Rakúsku si zasa dlhodobo najvyššie čísla drží vládna strana ÖVP kancelára Sebastiana Kurza. V Česku je aj napriek koronakríze stále najsilnejšou stranou ANO premiéra Andreja Babiša.
Problémom Matoviča je aj samotný Matovič a jeho správanie

Tretím, no zrejme nie najbezvýznamnejším dôvodom je podľa politológa samotný premiér, ktorý často vystupuje konfliktne a má tendenciu z neúspechov obviňovať všetkých, len nie seba. „Premrhal svoju dôveryhodnosť tým, že sa púšťa do konfliktov so Sulíkom, s prezidentkou, neraz rieši na verejnosti banálne spory a robí z komára somára,“ myslí si Štefančík. Mnohým voličom, a nielen tým, sa jednoducho nepáči, ako sa Matovič vo funkcii premiéra správa, dodáva v závere portál aktuality.sk.

Matovič upadá, Kiska zlyhal, Sulík provokuje, Fico sa radikalizuje a Pellegrini z toho ťaží
Pred voľbami sa mojkali, po nich sa hašteria ako deti na pieskovisku. Reč je o lídroch koaličných strán OĽaNO a SaS. Hnutie Igora Matoviča však po voľbách stráca na obľube medzi ľuďmi, čo sa prejavuje aj na vyjadreniach jeho lídra. Ako sú na tom... Čítať ďalej
22 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.