Grécka pobrežná stráž v mrazivom počasí „vysadila“ migrantov na otvorené more
12 | 12 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Grécka pobrežná stráž za asistencie Frontexu čoraz častejšie vracia migrantov späť. Pri zásahoch sa voči utečencom, vrátane tehotných žien a detí,  používajú čoraz brutálnejšie metódy, píše nemecký portál focus.de.


Zahraničné médá ešte v októbri informovali o možnom spolupodieľaní sa Frontexu na nelegálnom vracaní migrantov gréckou pobrežnou strážou. Pracovníci Frontexu boli od apríla preukázateľne v blízkosti zákrokov pri minimálne šiestich prípadoch v Egejskom mori, ktoré sú zadokumentované na video záznamoch.


Ako napísal nemecký časopis Der Spiegel, dialo sa to aj za účasti nemeckých vojakov. Pracovníci Frontexu, medzi ktorými boli aj nemeckí spolkoví policajti, zastavili v gréckych vodách čln plný utečencov a odovzdali ich gréckej pobrežnej stráži. Neskôr turecká pobrežná stráž musela zachraňovať tých istých ľudí, ale už v tureckých vodách.


Pred ostrovom Lesbos grécka pobrežná stráž „vysadila“ utečencov v záchranných člnoch na otvorené more


Šéf Frontexu (Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž) Fabrice Leggeri agentúru bráni voči obvineniam. Interné vyšetrovanie nedospelo k žiadnym dôkazom potvrdzujúcim „aktívnu priamu, alebo nepriamu účasť“ pracovníkov Fontexu  na „akciách“ na gréckej vonkajšej hranici Európskej únie, vyhlásil Leggari ešte minulý týždeň pri vypočúvaní v Európskom parlamente, uvádza portál focus.de


Len deň po Leggerovom vystúpení v europarlamente došlo k ďalšiemu incidentu v blízkosti gréckeho ostrova Lesbos. Nemecký časopis Der Spiegel písal o dvoch ženách, ktoré spolu so šestnástimi ďalšími utečencami vrátane maloletých detí a tehotných žien zjavne „vysadili“ na otvorené more. Časopisu sa podarilo zistiť, že grécka pobrežná stráž ich nechala na mori v dvoch malých nafukovacích člnoch.


Zmrznutých a zranených migrantov nechali na otvorenom mori


Utečencov mali najprv zachytiť pred ostrovom Lesbos a následne ich čln odtiahli do blízkeho prístavu. Portál cituje utečenca, ktorý údajne uviedol, že najprv im prikázali, aby si ľahli na zem a zobrali im všetky mobily. Mužov prinútili, aby sa vyzliekli, zbili ich, opľúvali, častovali nadávkami a polievali vodou.


Nakoniec zmrznutých a zranených utečencov naložili do oranžového nafukovacieho záchranného člna a ponechali na otvorenom mori. „Zamrzneme,“ – kričali z člna na grécku pobrežnú stráž. O niekoľko hodín našla migrantov na mori turecká  pobrežná stráž. Momentálne sa nachádzajú v Izmiri.


Ako uvádza ďalej portál focus.de, na otázky časopisu Der Spiegel kompetentné grécky úrady nereagovali. Vrátenie utečencov na otvorené more je v rozpore s gréckymi a medzinárodnými pravidlami. Utečenci majú nárok  požiadať o azyl. Napriek tomu je takýchto prípadov čoraz viac. Grécka pobrežná stráž zachytí utečencov väčšinou ešte na mori a rozbije im prívesný motor na nafukovacom člne, aby sa nedal ovládať.


Frontex má v Grécku 600 pracovníkov


 Šéf Frontexu Leggeri pred Európskym parlamentom zopakoval, že rozhodovacie kompetencie majú grécke úrady. Poukázal tiež na komplikovanú situáciu vo východnej časti Stredozemného mora kvôli pohraničnému konfliktu medzi Gréckom a TureckomV Grécku sa momentálne nachádza 600 pracovníkov Frontexu. Pomáhajú v rámci operácie Poseidon pri kontrole hraníc s Tureckom a pri identifikácii a registrácii prichádzajúcich migrantov, dodáva na záver nemecký portál focus.de.