Čaro ruskej dilpomacie v Nemecku: Vy s našim Navaľnym, my s vašou krajnou pravicou
11 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Merkelová „flirtuje“ s Navaľným,  Lavrov sa stretáva s Alternatívou pre Nemecko (AfD). Ruská diplomacia si po nose brnkať nenechá.


Rusko a Nemecko spolupracujú v mnohých oblastiach. Spoločná výstavba plynovodu Nord Stream 2 prinútila Nemcov postaviť sa dokonca proti USA. Moskva a Berlín majú aj ďalšie úspešné ekonomické projekty. Nemecko je historicky najdôležitejším dodávateľom strojov a zariadení do Ruska a je jedným z najväčších zahraničných investorov v Ruskej federácii. Vzájomné politické vzťahy krajín však nemožno nazvať dôvernymi. Zaoberá sa nimi portál politobzor.net.


Španielske vydanie El País podľa citovaného portálu poznamenáva, že dnes, keď vzťahy medzi ruským prezidentom Putinom a nemeckou kancelárkou Merkelovou prechádzajú obzvlášť napätým obdobím, začala ruská vláda koketovať s nemeckou krajnou pravicou. Čo sa snaží ruská diplomacia dosiahnuť stretnutím s delegáciou AfD?

8. decembra 2020 sa v Moskve stretla parlamentná delegácia "tretích" politických síl Nemecka s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Španielske vydanie sa domnieva, že čas návštevy nebol vybraný náhodou. Stretnutie s nemeckou opozíciou je akousi reakciou na sankcie uvalené v dôsledku „otravy“ Alexeja Navaľného.

Návšteva Moskvy šéfkou Rady Európy dokazuje, že hrozby a ultimáta sú zbytočné, tvrdí Lavrov
Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov uviedol, že pondelková návšteva Moskvy šéfkou Rady Európy Marijou Pejčinović Burić symbolicky ukončila krízu, ktorá zachvátila organizáciu v roku 2014, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Moskva považuje návštevu ultrapravicových nemeckých poslancov za „symetrickú reakciu" na stretnutie nemeckej vlády s ruskou opozíciou.

Stretnutie ruského predstaviteľa s predstaviteľmi nemeckej krajnej pravice možno považovať za začiatok odvetných opatrení proti nemeckej a francúzskej administratíve. Zatiaľ čo Merkelová „flirtuje“ s Navaľným, Lavrov sa stretáva s nemeckou opozíciou.

AfD sa vždy stavala proti protiruským sankciám a poukázala na to, že tieto obmedzujúce opatrenia majú negatívny dopad na nemeckú ekonomiku. Strana má v Bundestagu 89 zo 709 kresiel, na rozdiel od Navaľného, ​​ktorého možno len ťažko nazvať politickou osobnosťou, pripomína El País.

Moskva sa snaží získať v Berlíne spojencov, ktorí budú proti novým sankciám. Španielske vydanie sa domnieva, že Rusko už dlho vedie ideologický boj v Európskej únii a snaží sa ponúknuť alternatívu k obvyklému liberalizmu a nie bez úspechu. Ankety uskutočnené na jeseň 2020 ukázali, že 54 percent západných Nemcov a 72 percent východných Nemcov je za zblíženie s Ruskom.

Američania mali talent v diplomacii, ale stratili ho, poznamenal Lavrov
Americká diplomacia sa mení na zákerné umenie vymáhať požiadavky a ultimáta, uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, pretože USA sa snažia obnoviť sankcie proti Iránu podľa dohody z roku 2015, ktorá už právne neplatí, informuje... Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Marek Molnár