Sulík vyvracia Matovičove lži v priamom prenose
10 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

"Trvalo to nekonečných 17 dní a päť pokusov, kým Krajčí poslal správne zadanie na nákup testov" - opravuje Matovičovu lož z tlačovej besedy podpredseda vlády Richard Sulík. 


Spor medzi premiérom a ministrom hospodárstva pokračuje. Richard Sulík vraví, že Igor Matovič hrubo zavádza, kritizuje aj opatrenia, ktoré v stredu ohlásil. Premiér Igor Matovič v stredu pri ohlásení nových sprísnených opatrení kritizoval Richarda Sulíka, že včas nenakúpil antigénové testy. Ich zásoby sa už výrazne míňajú. Minister hospodárstva vo štvrtok zvolal tlačovku a reagoval na tieto obvinenia. Informoval o nej web dennikn.sk.

Igor Matovič podľa Sulíka verejnosti podsúval „hrubo zavádzajúce informácie“. Ohradil sa voči tomu, že by nákup bojkotoval. Sulík tvrdí, že testy nenakúpil skôr, pretože ministerstvo zdravotníctva nevedelo opakovane poslať správne zadanie na ich nákup cez verejné obstarávanie.

"Dostal som úlohu 19. novembra obstarať testy, ale trvalo nekonečných 17 dní a päť pokusov o zadanie, aby sme to mohli začať robiť," vyhlásil predseda SaS.

Sulík začal s nákupom testov, dorazia 7. januára. O lockdowne hovorí v najviac premorených okresoch
Dnes zasadá vláda, ktorá definitívne rozhodne o tom, kedy a aký lockdown nás čaká. Pred zasadnutím predstúpil pred novinárov minister hospodárstva Richard Sulík. Zdôraznil, že je potrebná najmä oveľa väčšia predvídateľnosť ďalších krokov, ako tomu... Čítať ďalej
09 | 12 | 2020 | Michal Filek


Richard Sulík povedal, že ústredný krízový štáb poveril úlohou nakúpiť testy pôvodne ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) ešte 9. novembra. Ten to neurobil a o desať dní nato sa vláda uzniesla, že testy má zabezpečiť ministerstvo hospodárstva.

Pôvodne mal Sulík testy dodať 2. decembra. Ani to podľa neho nebolo reálne, lebo podľa zákona platí 16-dňová lehota na odvolanie sa. Najskôr teda mohli byť testy dodané 4. decembra.

Minister hospodárstva mal nakúpiť testy podľa zadania ministerstva zdravotníctva, ktoré malo opísať, aké testy treba nakúpiť. A tu bol podľa Sulíka problém.

Prvýkrát dostalo ministerstvo hospodárstva zadanie od ministra Krajčího 10. novembra. Malo viaceré chyby. Bola tam podľa predsedu SaS napríklad požiadavka, aby sa tam priložil aj návod na ochranné pomôcky, čo s nákupom testov vôbec nesúviselo.

Sulík: Že ma premiér ako ministra hospodárstva neprizve na rokovania s Volkswagenom, sa normálnym rozumom nedá pochopiť
04 | 12 | 2020 | sefredaktor


Oslovili preto Krajčího ministerstvo, to poslalo opravu o štyri dni. Ministerstvo zdravotníctva však v druhom zadaní napísalo, že majú nakúpiť testy so špecificitou 97 percent.

"V ten deň som napísal premiérovi list, že do zadania treba dať vyššiu špecificitu," povedal Sulík. Ide o údaj, ktorý hovorí o presnosti testov – čím je vyšší, tým sú testy presnejšie.

26. novembra premiér odpísal, že žiada, aby Sulík nakúpil čo najpresnejšie testy, teda s čo najvyššou špecificitou. Ministerstvo zdravotníctva podľa Sulíka potrebovalo ešte ďalšie dva pokusy, aby napísalo správne zadanie, kde uvádza, že špecificita by mala byť aspoň 99 percent.

Trvalo to podľa ministra 17 dní a definitívna verzia zadania prišla 6. decembra. Išlo o piatu verziu. Preto Sulík začal nakupovať testy až od pondelka 7. decembra.

Teraz posudzuje 60 ponúk a najskôr môžu byť testy na Slovensku 7. januára. Odmieta, že by nejak bojkotoval nákup testov.

"Ak si Igor Matovič myslí, že to vie spraviť lepšie, ponuky sú," povedal predseda SaS. Má totiž aj ponuky, že firmy by vedeli doviezť testy skôr, ale vtedy by nepostupoval tak, ako uvádza zákon. "Ja to robiť nebudem, lebo Igor Matovič by bol pravdepodobne prvý, kto by ma obvinil z porušovania zákonov."

Sulík vyhlásil, že si už zvykol na úbohé a smiešne reakcie Matoviča
Minister hospodárstva a líder koaličnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík vníma reakciu premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) na Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR ako „úbohu a smiešnu“. Povedal to na dnešnej tlačovej besede v... Čítať ďalej
03 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič


Chybu v opise, aké antigénové testy má minister Sulík nakúpiť, priznáva aj ministerstvo zdravotníctva. To malo ministerstvu hospodárstva napísať takzvanú špecifikáciu, kde opísalo, aké parametre majú mať testy, ktoré treba nakúpiť.

Prvú špecifikáciu ministerstvo zdravotníctva poslalo 20. novembra. V nej však bola chyba a pri jednej položke bol použitý nesprávny kód, priznal aj minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) na stredajšej tlačovej besede. Krajčí tvrdí, že pri opise špecificity postupoval podľa odporúčaní WHO a ECDC.

Predseda SaS ostro kritizoval aj nové opatrenia, ktoré premiér oznámil v stredu. O kompetencii vlády si podľa Sulíka nemôžu ľudia myslieť nič dobré, ale aj napriek tomu nebude ticho, lebo s opatreniami nesúhlasí. Tvrdí, že zatvorenie terás reštaurácií je trucpodnik a ich cielená likvidácia. Opatrenia voči gastrobiznisu sú podľa neho "šialené".

V okresoch, kde je situácia najhoršia, treba podľa neho hneď plošne testovať. Ale len v týchto okresoch a nie na celom Slovensku. Ako príklad uviedol Púchov.

Opakuje, že vláda nemá plán, ako bude postupovať. Nedáva podľa neho zmysel, že kostoly môžu byť otvorené aj v najviac zamorených okresoch a že sa hľadá spôsob, ako otvoriť vleky, ale reštaurácie od piatka budú môcť mať len výdajné okienko a donášku.

Vyzval hlavného hygienika Jána Mikasa, aby reštaurácie takto neobmedzil. Pomoc gastrobiznisu je podľa ministra slabá a pomalá.

Sulíkova poradkyňa Jana Kiššová oponovala premiérovi, podľa ktorého nikto z SaS na krízovom štábe nebol proti lockdownu. Vraví, že sa proti nemu opakovane ozvala a z SaS zaň nikto nehlasoval.

Bude novým premiérom Sulík? V dôveryhodnosti dáva Matovičovi na frak!
Kedysi obľúbený, teraz zatracovaný, taký je v súčasnosti premiér Igor Matovič, Naopak, jeho koaličný partner Richard Sulík v dôveryhodnosti u ľudí suverénne vedie. Čítať ďalej
01 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.