Saxo Bank predstavuje apokalyptické predpovede na rok 2021
10 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Dánska investičná banka Saxo Bank zverejnila svoj každoročný zoznam „poburujúcich predpovedí“, pričom sa snaží vyhodnotiť niektoré nepravdepodobné - ale nie nemožné - udalosti, ktoré by po traume z roku 2020 mohli otriasť globálnymi finančnými trhmi, informuje portál RT.




Aj keď banka tvrdí, že zoznam je iba „varovaním pred možným nesprávnym rozložením rizika medzi investormi“, hlavný investičný riaditeľ Steen Jakobsen poznamenal, že pre rok 2021 existuje jedna „nie tak nehorázna predpoveď“. Podľa neho sa budúci rok môže stať „realitou myšlienka "rozšíriť a predstierať" a môže sa pretiahnuť do nekonečna.“

Pozoruhodné je, že minulý rok mala Saxo Bank čiastočne pravdu v tohtoročných voľbách v USA, pretože očakávala, že demokrati prevezmú kontrolu nad prezidentským úradom a oboma komorami Kongresu. Varovala tiež pred možným zánikom amerického dolára, ktorý v roku 2020 zaznamenal pokles.
Amazon kupuje Cyprus, aby si vytvoril vlastné daňové nebo

Desaťbodový zoznam zverejnený v utorok začína možnosťou, že americký technologický gigant Amazon, využije blokovanie koronavírusom, by mohol kúpiť Cyprus a zmeniť ho na vlastný daňový raj pre spoločnosti.

Začala sa éra odbavovania dopravných lietadiel na lietadlových lodiach
Tak už nielen bojové lietadlá, vrtuľníky, stíhačky a stíhacie bombardéry. Na lietadlovej lodi amerického námorníctva USS Carl Vinson s jadrovým pohonom pristálo a bolo vybavené dopravné lietadlo. Čítať ďalej
09 | 12 | 2020 | Ivan Brožík


Podľa scenára Saxo presunie technologický gigant svoje sídlo najskôr na ostrov, potom „doslova skúpi“ politickú moc na všetkých úrovniach, a ďalej pomôže krajine prepísať jej daňový zákon. Aktualizovaný zákon môže napodobňovať írsky daňový zákon, ale s ešte nižšou úrovňou podnikových a iných poplatkov.
Univerzálny základný príjem a práca na diaľku ničia mestá

Zdá sa, že banka nemá veľkú vieru v to, že globálna ekonomika sa po bezprecedentnej koronavírusovej kríze rýchlo odrazí od dna. V správe sa hovorí, že pandémia iba urýchlila oživenie v tvare písmena K, čo znamená, že niektoré odvetvia hospodárstva sa vrátili späť, zatiaľ čo iné zúfalo zaostávajú, čím sa ďalej zväčšuje priepasť v nerovnosti.

V situácii, keď sú „spoločnosti úplne zdecimované“, núdzové opatrenia Covid-19 sa môžu vyvinúť do permanentnej reality nového univerzálneho základného príjmu (UBI), predpovedá banka Saxo a varuje, že tento koncept môže „zdecimovať“ aj veľké mestá.

Súd zamietol posledný pokus republikánov o zneplatnenie volieb
Najvyšší súd USA zamietol v utorok posledný pokus republikánov o zvrátenie výsledkov prezidentských volieb z 3. novembra v štáte Pensylvánia, v ktorom zvíťazil demokratický kandidát Joe Biden. Informovali o tom agentúry AP a Reuters. ... Čítať ďalej
09 | 12 | 2020 | tasr


V spojení so zánikom technológiami riadených pracovných miest a prácou na diaľku by éra UBI mohla rozdrviť trh komerčných kancelárií a nehnuteľností. Mladí odborníci sa môžu rozhodnúť zostať v komunitách, kde vyrastali, zatiaľ čo iní by mohli začať opúšťať veľké mestá, ktoré už nie sú také atraktívne z hľadiska pracovných príležitostí a životných podmienok.
Vakcína na Covid-19 by mohla byť „konečným“ zabijakom ekonomiky

Globálne centrálne banky boli zaneprázdnené tlačením čoraz väčšieho množstva peňazí na zmiernenie hospodárskeho poklesu spôsobeného pandémiou Covid. To viedlo k tomu, že úrokové sadzby boli takmer nulové, čo donútilo investorov prejsť k rizikovejším aktívam.

Česko objednalo vakcínu pre takmer sedem miliónov obyvateľov. Očkovanie bude dobrovoľné a zadarmo
Česká republika objednala prostredníctvom spoločných zmlúv Európskej únie vakcínu proti Covid-19 pre 6,9 ​​milióna obyvateľov. Očkovanie bude dobrovoľné a hradené z verejného zdravotného poistenia, informuje portál Parlamentní... Čítať ďalej
09 | 12 | 2020 | Timotej Dudka


Akciové trhy sa zhromažďovali v nádeji, že vakcíny na Covid-19 budú čoskoro uvedené na trh. Saxo Bank predpovedá, že namiesto očakávaného oživenia to môže zvýšiť tlak na už prehriatu ekonomiku. To by zvýšilo infláciu, čo by FED prinútilo zvýšiť dlhé výnosy štátnej pokladnice. Ale zvýši sa tiež výnos rizikovejšieho dlhu. V tomto okamihu by mohlo zlyhať veľa slabších spoločností.
Nemecko bude musieť zachraňovať Francúzsko

Podľa predpovedí Saxo Bank bude možno musieť Nemecko „zachraňovať“ Francúzsko, aby sa zabránilo systémovému kolapsu druhej najväčšej ekonomiky EÚ. Francúzsko by mohlo čeliť vlne podnikových bankrotov, ktoré sa nakoniec dotknú jeho bánk a nebude mať inú „možnosť, ako ísť po žobraní do Nemecka, aby mohla ECB vytlačiť dostatok eur na to, aby umožnila rozsiahlu záchranu“.
Menej alarmujúce, ale stále šialené predpovede

Zvyšok uvedených možných udalostí sa javí ako menej alarmujúci. Analytici Saxo Bank tvrdia, že Čína by mohla ďalej rozvíjať svoj digitálny jüan. Digitálna mena by nielen súperila s americkým dolárom, ale tiež by otvorila čínsky kapitálový trh pre cudzincov a podporila ekonomiku krajiny.

Šéf britskej firmy rozdal zamestnancom miliardu libier
Matt Molding, zakladateľ manchesterskej firmy Hut Group uviedol, že svojim 430 zamestnancom daroval v priebehu posledných desať rokov akcie vo výške jednej miliardy libier - od manažérov cez sekretárky po skladníkov, informuje Mirror. Čítať ďalej
09 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Budúci rok sa môže stať prelomovým bodom pre „žalostne podhodnotené“ rozvíjajúce sa ekonomiky. Ich rast by bol riadený lepším prístupom k technológiám a vzdelaniu.

Pretože koronakríza prehlbuje majetkovú nerovnosť, banka navrhla vytvoriť takzvaný „Občiansky technologický fond“, aby sa zabránilo politickým otrasom a sociálnym nepokojom. Akokoľvek sa to zdá čudné, myšlienkou je previesť časť majetkových účastí na kapitálových aktívach na všetkých.

Analytici banky tiež uviedli, že v roku 2021 môžu algoritmy umelej inteligencie (AI) pripraviť pôdu pre komerčnú energiu fúzie, zatiaľ čo technológia blockchain by sa mohla stať našim štítom pred falošnými správami. Saxo Bank tiež očakáva v roku 2021 silnejší dopyt po striebre, ktoré zvýši cenu tohto kovu.

Jaroslav Flegr hovorí, že nás ochráni behaviorálna imunita. Musíme zmeniť správanie
Profesor, evolučný biológ a virológ Jaroslav Flegr je známy svojimi extrémnymi názormi ohľadom koronavírusu a opatrení okolo pandémie. Na Facebooku vysvetlil, čo je behaviorálna imunita a ako nás pred covidom ochráni, píše portál... Čítať ďalej
09 | 12 | 2020 | Timotej Dudka