Milan Krajniak dostal do ústavy rodičovský bonus, ruší sa dôchodkový strop
09 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Šéf rezortu práce Krajniak už istý čas avizuje, že spolu so zmenou ústavných zákonov ministerky spravodlivosti Kolíkovej by chcel zapracovať do zmien v Ústave aj niektoré zmeny z jeho rezortu. Teraz sa mu to podarilo, pretože poslanci parlamentu mu ich schválili.


Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak využil, že v parlamente sa rokovalo o novele ústavy kvôli reforme súdnictva a priložil k nej svoje zmeny v dôchodkoch. „Zbytočne budeme o tri mesiace otvárať ústavu opäť,“ obhajoval vlastné rozhodnutie Krajniak. Zmena v dôchodkových princípoch sa na to, že ide o ústavu, napokon zrodila až príliš rýchlo, píše portál e.dennikn.sk.
Šéf rezortu financií navrhovaný rodičovský bonus akceptuje, ale...

Krajniakove zmeny v ústave schválil parlament už včera podvečer a dnes prijal aj novelu ústavy. Za dôchodkové zmeny hlasovalo 91 poslancov vládnej koalície, zdržal sa akurát Martin Čepček. Proti bolo 52 poslancov strany Smer-SD, Hlas-SD, ĽSNS a aj ďalší nezaradení poslanci. Najdôležitejšia zmena je, že sa ruší dôchodkový strop 64 rokov, ktorý v minulej vláde presadili Smer, SNS a aj vtedy opozičné hnutie Sme rodina, a tiež to, že do ústavy sa dostal rodičovský bonus, čo znamená, že pracujúce deti budú môcť časťou svojich dôchodkových odvodov prispieť na dôchodky svojich rodičov.

Minister financií Eduard Heger síce rodičovský bonus akceptuje, vyrušuje ho však, ako toto opatrenie Krajniak predstavuje. Keby sa rodičom k dôchodkom mala pridať pätina dôchodkových odvodov ich detí, stálo by to do miliardy eur ročne. „Demografická krivka nepustí, o to viac je dôležité, aby sme na to mali dostatok peňazí. Dosah by bol až do miliardy eur, čo je enormný výpadok. Náš postoj je, že by to malo byť rozpočtovo neutrálne,“ vysvetľuje Heger, podľa ktorého by to, čo sa rodičom k dôchodkom pridá, zaplatili ich deti nižšími dôchodkami.

Ústava SR je vyjadrením spoločenskej zmluvy všetkých občanov Slovenska, je však potrebná jej reforma, tvrdí OĽaNO
Ústava Slovenskej republiky je vyjadrením spoločenskej zmluvy všetkých občanov Slovenska o tom, že si chcú vytvoriť vlastný zvrchovaný demokratický právny štát a že sa chcú riadiť jej pravidlami. Čítať ďalej
01 | 09 | 2020 | SITA

Čo zapracoval Krajniak do ústavy, v ktorej zmeny v časti o dôchodkoch začnú platiť od roku 2023?


  1. Strop na dôchodkový vek sa zruší, bude sa určovať buď podľa veku, alebo podľa odpracovaných rokov (zrejme 40 rokov). Takéto detaily ústava nerieši. Viaceré sa navrhujú v ústavnom dôchodkovom zákone, ku ktorému sa pred pár dňami skončilo pripomienkové konanie a do parlamentu príde zrejme vo februári. Meniť sa bude musieť aj zákon o sociálnom poistení, ktorý rieši aj dôchodky.

  2. Zavádza sa princíp rodičovského bonusu. Od začiatku je to agenda ministra Krajniaka a jeho poradcu a exministra vnútra Vladimíra Palka.

  3. Materská, otcovská ani rodičovská nemajú znižovať dôchodok. Najmä ženám materská či rodičovská značne znižujú ich dôchodok. Nový princíp v ústave im dáva nádej, že to tak nebude. Ale opäť, nič to nehovorí o tom, ako sa to urobí a aké to bude mať dosahy na rozpočet.

  4. Ústava bude hovoriť aj o dlhodobej udržateľnosti verejných financií. Ekonómovia toto kvitujú. Bude zaujímavé, ako sa dlhodobá udržateľnosť spojí s rodičovským bonusom a odstránením v podstate krivdy, že materská znižuje dôchodky.


Podľa Pellegriniho ústava stojí na dobrých základoch, jej zmeny treba dôkladne zvážiť
Slovenská ústava stojí na dobrých základoch, k jej zmenám treba pristupovať po dôkladnom zvážení. Pri príležitosti Dňa Ústavy SR to pre TASR uviedol podpredseda Národnej rady (NR) SR a líder vznikajúcej strany Hlas-SD Peter Pellegrini. Dodal, že... Čítať ďalej
01 | 09 | 2020

Opatrenia by mali byť prijímané konsenzom naprieč politickým spektrom

Viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor, ktorý dlhodobo tlačí na reformu dôchodkov, spokojný s prílepkom k ústave nie je. „Osobne nie som fanúšikom tohto návrhu. Do ústavy by som nedával politicky kontroverzné veci, ale len také, na ktorých je široká spoločenská zhoda.“ Krajniakov postup kritizuje aj ekonóm a odborník na dôchodky Ján Šebo, ktorý je aj vedúcim tímu Oranžová obálka. „Nepovažujem takýto postup zasahovania do Ústavy za transparentný.“

Ekonóm Útvaru hodnoty za peniaze Tomáš Hellebrandt na Facebooku okrem iného napísal: „Medzi príjmami rodičov a príjmami ich detí existuje pomerne silný vzťah. Úspešnejší rodičia v priemere produkujú úspešnejšie deti. A keďže výška rodičovského bonusu sa má odvodzovať od výšky príjmu synov a dcér, môžeme očakávať, že rodičia s vyššími príjmami si budú v dôchodku užívať vyšší bonus.



Rozpočtová rada, ktorá sleduje a hodnotí udržateľnosť dôchodkového systému, oceňuje najmä zrušenie dôchodkového stropu. Detaily toho, ako sa bude určovať po novom, zatiaľ nepoznáme. Podľa rady – ak to bude podľa strednej dĺžky dožitia, čiže toho, koľko rokov žijeme v priemere na dôchodku, bude to fajn.“

Hellebrandt upozorňuje aj na to, že rodičovský pilier (bonus) a úpravu pravidiel, aby materská neznižovala dôchodky, treba vykonať len tak, aby nezhoršili momentálne značne finančne destabilizovaný dôchodkový systém. „Rada považuje za dôležité, aby prijímanie opatrení vrátane zmien v Ústave, ktorých dôsledkom bude dosah na hospodárenie Slovenska, bolo predmetom včasnej a odbornej diskusie, a ak je to možné, aby boli prijímané konsenzom naprieč politickým spektrom.“

Dozrel čas na novú ústavu, na druhú republiku, tvrdí Chmelár
Po Ľubošovi Blahovi zo SMER-u sa o zmene Ústavy negatívne vyjadril aj publicista Eduard Chmelár. "Zvlášť znepokojujúci bol pohľad na poslancov, ktorí sa utrhli z reťaze a vyťahovali nápady na zmenu ústavy ako zajace z klobúka nie preto, že je to... Čítať ďalej
09 | 12 | 2020 | Michal Filek