Dozrel čas na novú ústavu, na druhú republiku, tvrdí Chmelár
09 | 12 | 2020 I Michal Filek

Po Ľubošovi Blahovi zo SMER-u sa o zmene Ústavy negatívne vyjadril aj publicista Eduard Chmelár. "Zvlášť znepokojujúci bol pohľad na poslancov, ktorí sa utrhli z reťaze a vyťahovali nápady na zmenu ústavy ako zajace z klobúka nie preto, že je to potrebné pre chod štátu, ale preto, že môžu," píše na svojom facebooku.  





Výraz, že ústava je trhacím kalendárom, na Slovensku zľudovel. Podľa Chmelára to má svoje opodstatnenie – niekoľko desiatok noviel (z ktorých niektoré patria skôr do programového vyhlásenia vlády ako základného zákona štátu), dvojnásobok v porovnaní s rovnako starou Ústavou Českej republiky a od roku 2011 aj prijímanie ústavných zmien v skrátenom legislatívnom konaní (čo je svetový unikát), svedčia o absolútnej neúcte našich zákonodarcov k tomuto posvätnému textu.


Málokto si uvedomuje, že po toľkých revíziách nezostala z pôvodného znenia ani polovica, a tak vzniká otázka, akú ústavu to 1. septembra oslavujeme. "No to, čo dnes urobila vládna koalícia, je precedens, ktorý môže spôsobiť, že ústava už nebude trhacím kalendárom, ale doslova trhacou rolkou toaletného papiera. Zvlášť znepokojujúci bol pohľad na poslancov, ktorí sa utrhli z reťaze a vyťahovali nápady na zmenu ústavy ako zajace z klobúka nie preto, že je to potrebné pre chod štátu, ale preto, že môžu. Navzájom sa predháňali v návrhoch, čo by ešte chceli zmeniť: ja to, ja zasa ono, podpor mňa – podporím ja teba, novela ústavy sa dá dnes vyhandlovať lacnejšie ako v orientálnom bazáre. A to nehovorím o tom, že tie ústavné zmeny neprešli ani len pripomienkovým konaním ako obyčajné zákony. Ale takto sa to nesmie robiť!





Fico sa plánuje pre zmeny v ústave obrátiť na Ústavný súd
Smer-SD sa plánuje v súvislosti s novelou ústavy a reformy justície obrátiť na Ústavný súd (ÚS) SR a požiadať o pozastavenie účinnosti. Informoval o tom predseda strany Robert Fico na stredajšej tlačovej konferencii. Čítať ďalej
09 | 12 | 2020 | tasr


Chmelár vidí hlavný problém v tom, že na Slovensku je možné zmeniť ústavu až príliš ľahko. Podľa neho existujú dve možné riešenia tohto problému. "Prvý, systémový, presadzujem už desať rokov – dozrel čas na novú ústavu, na druhú republiku. Plátať túto doráňanú starú dámu (je našou storočnou tradíciou, že každá generácia priniesla novú ústavu), je už neefektívne a neprospieva to stabilite štátu. Ibaže taký proces si vyžaduje nielen priaznivú politickú atmosféru (ktorá pri pohľade na polarizáciu slovenskej spoločnosti bez akýchkoľvek pochýb chýba), ale aj vyzretých štátnikov (ktorých široko ďaleko nevidím)."


Druhou možnosťou je, podľa neho, sprísniť pravidlá prijímania zmien ústavy z trojpätinovej väčšiny na dvojtretinovú (čiže bolo by potrebných nie 90 hlasov, ako je to dnes, ale rovných 100). "To by mohla byť aspoň do istého času adekvátna poistka proti takému handlovaniu s ústavou, aké dnes vidíme v parlamente. Celý problém treba vrátiť do odbornej roviny. Výkriky opozičných poslancov o návrate do päťdesiatych rokov sú politicky účelové táraniny, ktoré netreba brať vážne, ale táto situácia nemusela nastať, keby vláda postupovala štandardným spôsobom a každým zmenám ústavy by predchádzala široká odborná i verejná diskusia. Nepochybujem o tom, že niektoré návrhy myslela vládna koalícia dobre – ale dopadlo to ako vždy."





Blaha: Najčernejší deň v histórii! Budú vás špajchlovať, očkovať, schvália si akékoľvek znásilnenie
Po zmenách ústavy, ktoré dnes prešli Národnou radou SR, si opäť zobral slovo Ľuboš Blaha. Tvrdí, že Matovič si teraz už môže robiť čokoľvek, čo len chce. Hovorí o konci demokracie: „môžu vám zobrať ľudské práva, môžu si predĺžiť funkčné obdobie,... Čítať ďalej
09 | 12 | 2020 | Petra Demková