„Lockdown cez Vianoce bude koniec Matovičovej vlády!“ myslí si politológ
09 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Vianoce sa nezadržateľne blížia a už teraz je jasné, že určite nebudú také, na aké sme boli zvyknutí. Zrejmé je to aj zo záverov včerajšieho zasadnutia krízového štábu, ktoré ešte oficiálne schváli, alebo aj nie, dnešné rokovanie vlády.


Už z predchádzajúcich slov nielen odborníkov, ale aj členov vlády je zrejmé, že lockdownu sa nevyhneme. V akej podobe bude, má rozhodnúť hlavný hygienik Ján Mikas. „Ústredný krízový štáb má poradný hlas a v prípade lockdownu rozhodne hlavný hygienik,“ povedal minister hospodárstva Richard Sulík s tým, že všetky otázky o rozhodnutí treba smerovať na Mikasa, uvádza portál 1.pluska.sk.
S testovaním populácie sa ráta aj naďalej

Napriek predchádzajúcim vyjadreniam si šéf rezortu hospodárstva nemyslí, že toto je správne. „Rozhodne ale hlavný hygienik,“ podotkol Sulík a naznačil, že opatrenia sa zavedú veľmi skoro. Aj minister Krajčí pred rokovaním vlády špekulácie o lockdowne a následnom semafore potvrdil. „Mňa veľmi mrzí situácia v nemocniciach, kde pribúdajú pacienti,“ skonštatoval Krajčí, ale vyhol sa náznakom konkrétnych termínov spustenia lockdownu i jasnej odpovedi na otázku, či napríklad bude mobilita podmienená absolvovaním testu. Upozornil však na to, že s testovaním sa ráta. „Ja robím všetko pre to, aby bolo čo najviac mobilných odberných miest,“ dodal Krajčí.

Testovanie je i súčasťou plánu, ktorý by definoval podmienky pre otvorenie lyžiarskych stredísk. Podrobnosti chcú premiér a ministri predstaviť až po rokovaní. Na základe Mikasových predchádzajúcich vyjadrení je možné sa domnievať, že v rámci lockdownu pôjde o uzatvorenie celého Slovenska. Včera pred Ústredným krízovým štábom totiž povedal, že o význame regionálneho lockdownu nie je presvedčený.

Krajčí: Pravidelné testovanie by bolo cestou uvoľnenia opatrení
Pravidelné testovanie obyvateľstva antigénovými testami by mohlo byť spôsobom, ktorým by sa darilo krivku infikovaných novým koronavírusom zrážať nadol. Prinieslo by to uvoľnenie opatrení, napríklad v podobe otvárania škôl či možno reštaurácií. Po... Čítať ďalej
02 | 12 | 2020 | tasr

Pohyb osôb sa musí výrazne obmedziť

Podľa viacerých zdrojov z vnútra krízového štábu by sa mal dlho očakávaný lockdown začať 21. decembra. Čo všetko bude otvorené a čo zatvorené, zatiaľ nie je jasné. Uzavretých by malo byť všetko výnimkou s prevádzok, ktoré sú nevyhnutné na vybavenie základných potrieb ako napr. potraviny, pošty, banky atď. Opatrenia by mali platiť najmenej do 10. januára, potom by sa mali uvoľňovať po regiónoch. Od najbližšieho piatku by sa mali až do polovice januára zavrieť terasy reštaurácii. Jedlo sa bude dať opäť kúpiť len tzv. take-away (so sebou). Kontroverzné lyžovačky by mali byť údajne povolené len s negatívnym testom nie starším ako 72 hodín, toto opatrenie bude platiť pravdepodobne od pondelka.

Hlavný hygienik Ján Mikas ešte pred rokovaním priznal, že sprísňovanie opatrení je potrebné. „Nie je vylúčený aj určitý spôsob lockdownu, ale treba definovať aký,“ povedal krátko pred stretnutím odborníkov. Hovoril pritom o tom, že väčší význam by mal celoplošný lockdown a nie regionálny, vzhľadom na zlú epidemickú situáciu takmer vo všetkých okresoch. Za obmedzenia hovorí alarmujúca epidemická situácia, nárast pozitívne testovaných ľudí aj pribúdajúci počet hospitalizovaných. „V nemocniciach máme vyše 2-tisíc ľudí,“ povedal šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí. Odborníci pritakávajú a varujú, že ak pohyb osôb aspoň do istej miery nestopneme, tak Vianoce nezvládnu práve nemocnice.

Analytik Mesík: Ak sa premiér nespamätá, čakajú nás štyri mesiace umierania a lockdownov
Premiér Igor Matovič je, zdá sa, testovaním Slovákom doslova posadnutý. Jediné, čo okrem neho pripúšťa, je lockdown, no jedným dychom dodáva, že ten ale predsa nechce nikto, ani on. Čo nás teda čaká v najbližších mesiacoch, teda pokiaľ nebudeme mať... Čítať ďalej
28 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Odborníci by si mali premyslieť každý krok

Otázne však je, aké následky by to malo pre ekonomiku. Ekonóm Ján Müller pred rokovaním zdôraznil, že potácanie sa v nevedomosti je pre ňu to najhoršie. „Aktuálne máme v rovnici toľko neznámych, že tvoriť akékoľvek prognózy je nereálne,“ povedal otvorene s tým, že občianska nedôvera vláde sa premietne aj do ekonomickej stability.

Politológ Radoslav Štefančík upozornil, že premiér, či už s odborníkmi, alebo bez nich, by si mal premyslieť každý svoj krok. „Ak by bol lockdown počas Vianoc s tým, že občania sa nebudú môcť dostať za svojimi blízkymi, bude to koniec jeho vlády,“ zhodnotil pred rozhodnutím s dovetkom, že je to rovnaké, ako keby zakázal pivo, dodáva v závere portál 1.pluska.sk.

Čaká nás na Vianoce lockdown? „Ľudia by nás zabili!“ tvrdí premiér a hádže to na iných
Blížia sa najkrajšie sviatky roka a ľudia stále nevedia, na čom vlastne sú, teda či sa budú nejakou formou testovať, alebo vláda vyhlási v nejakej forme lockdown, či nebodaj už bude k dispozícii vakcína na COVID-19, ktorá by bola akousi... Čítať ďalej
04 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.