Čaká nás na Vianoce lockdown? „Ľudia by nás zabili!“ tvrdí premiér a hádže to na iných
04 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Blížia sa najkrajšie sviatky roka a ľudia stále nevedia, na čom vlastne sú, teda či sa budú nejakou formou testovať, alebo vláda vyhlási v nejakej forme lockdown, či nebodaj už bude k dispozícii vakcína na COVID-19, ktorá by bola akousi spásou.


Slovákov to zaujíma aj preto, lebo premiér Matovič dlhodobo hovorí iba o dvoch možnostiach, teda ďalších kolách celoplošného testovania a o lockdowne. Prvá alternatíva mu pre chladné počasie, ale aj nedostatok testov, nevyšla, tak sa tu črtá druhá možnosť, ktorou je „vypnutie“ krajiny, uvádza portál dnes24.sk.
Matovič ako kráľ z rozprávky o pyšnej princeznej

Slováci si u premiéra už zvykli, že čo deň, to iná verzia, respektíve čo minister, to iný názor. Jednou z vážnych tém týchto dní je návrat žiakov do školských lavíc, ktorý premiér plánoval od 7. decembra. Naopak, plán Branislava Gröhlinga na návrat žiakov do škôl od 1. 12. na Ústrednom krízovom štábe neprešiel, ba rodičia, žiaci a školy v utorok dozvedeli aj to, že 7. decembra sa do škôl „definitívne“ nej­de.

Nebol by to však Matovič, keby sa nepostaral o nečakanú zmenu, takže čo platilo v utorok, to už v stredu neplatí a na Slovensku sa možno v pondelok 7. 12. predsa len niektoré školy otvoria. Dôvod? Premiér na včerajšom rokovaní vlády oznámil, že preberá pilotné testovanie žiakov na ochorenie COVID-19 do vlastných rúk!
Premiérov: Chcete špáranie v nose alebo lockdown?

Predseda vlády to zdôvodnil tým, že už nechce počúvať výhovorky zo strany ministra školstva, keďže vidí ochotu niektorých riaditeľov škôl, starostov či primátorov zapojiť sa do testovania. Priznal dokonca aj to, že jedna zo škôl, ktorá sa do pilotného testovania zapojí, bude súkromná škola, kde chodia jeho dcéry. Ministerstvo školstva na to, podľa vyjadrenia svojho hovoru Tomáša Kostelníka, ktoré uviedol pre TASR nebude reagovať. Ministri súčasnej vlády sú však nejednotní aj v otázke lockdownu. „Sme v pasci,“ povedal Matovič k epidemiologickej situácii na Slovensku.

„Čo je väčší zásah do našej slobody? Že keď idem raz za dva týždne nech sa mi pošpára päť sekúnd niekto v nose, alebo to, že zatvárame pred Vianocami všetky obchody?“ pýta sa premiér verejnosti, ktorá má už jeho neustálych zmien plné zuby a čaká, že konečne sa život na Slovensku ustáli.

Deti do Vianoc do škôl nepôjdu! Gröhlingov plán s testovaním neprešiel
Mnohí rodičia, ale aj deti, sa už-už tešili, že sa čoskoro opäť otvoria dvere škôl a žiaci zasadnú do lavíc, no po rozhodnutí Ústredného krízového štábu im zostali iba oči pre plač. Čítať ďalej
01 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Matovič vodu káže a víno, ešte pred časom, pil

Štát ma k dispozícii 2,5 milióna antigénových testov, čo je na plošné testovanie málo. „Mrzí ma, že za dva týždne nie sú nakúpené žiadne. Testy teda nemáme zabezpečené a ja som zvedavý, kto sem príde pred Vianocami a povie, že bude lockdown,“ povedal Matovič a svoje slová, ktoré boli čiastočne kritikou, smeroval na ministra hospodárstva Richarda Sulíka. Premiér tiež pripomenul, že dobrovoľné plošné testovanie nie je riešenie, lebo to nemá žiadnu silu. „Čiže v tom prípade nám zostal jedine lockdown, a vtedy by som čakal celý rad ľudí… mudrlantov, nech sa postavia a povedia: ľudia, bude lockdown, lebo sme okydali niečo, čo fungovalo,“ skonštatoval Igor Matovič, narážajúc zrejme na kritikov celoplošného testovania aj z radov koalície.

Ak by sa podľa neho zaviedol lockdown pred Vianocami, „nebudú darčeky… ľudia by nás zabili,“ predpovedal premiér doslova kacírsky. „Niečo treba robiť, prizerať sa a nechať to na prírodu sa skončí katastrofou,“ pokračoval vo vykresľovaní čiernych scenárov premiér, ktorý ale o lockdowne hovoril už viackrát. Podľa neho by však k nemu došlo iba v prípade, že ľudia by sa začali správať „drasticky nezodpovedne“, čo nepredpokladá, uviedol ešte začiatkom novembra. „Pokaziť si to môžeme len my spolu, keď si začneme užívať ako cez leto, lebo nám nič nehrozí a dáme rúška dole,“ poznamenal Matovič múdro, akoby on v lete na Slovensku nežil, ba aj akoby zabudol, že to bol on, kto bol na svadbe bez rúška hoci v tom čase už u nás silnela druhá vlna koronavírusu.

Vianoce nebudú normálne, rúška s nami zostanú aj v budúcom roku, predpovedá biochemik
V Česku v stredu pribudlo najviac prípadov nákazy koronavírusom od začiatku epidémie. Pribúda aj ťažkých priebehov ochorenia COVID-19 i úmrtí. Biochemik Jan Trnka z Centra pre modelovanie biologických a spoločenských procesov (BISOP) sa však... Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Timotej Dudka

Riešenie, ako cez sviatky, sa musí nájsť do Vianoc

Minister obrany Jaroslav Naď, naopak, ešte pred stredajším rokovaním vlády uviedol, že verí, že vianočný lockdown príde „prirodzene“ a na Slovensku sa podarí upokojiť situáciu. Zároveň poukázal, že situácia s novým koronavírusom je u nás mierne negatívna, ale „nie je tragická“. Počas vianočných sviatkov budú síce ľudia podľa neho viac doma, ale budú sa medzi sebou aj navštevovať, no mobilita nebude až taká veľká. „Dovtedy musí vláda, a špeciálne minister školstva, nájsť riešenie, aby to prešlo cez odborníkov, aby sme deti dostali od januára do škôl,“ poznamenal šéf rezortu obrany. Minister zdravotníctva Marek Krajčí by sa lockdownu počas vianočných sviatkov rád vyhol.

Naopak, poslanec Národnej rady Ladislav Kamenický z opozičného Smeru-SD kritizoval, že sa na verejnosti prezentujú iba dve alternatívy riešenia pandemickej situácie u nás, a to tvrdý lockdown alebo testovanie. Za chybu považuje aj to, že pri plošnom testovaní neboli ľudia po pozitívnom výsledku antigénového testu pretestovaní PCR testom„Štatistiky, ktoré máme, sú také skreslené, že z toho nevieme absolútne nič,“ zhodnotil Kamenický stav po testovaní.

Všetkým nám z Matoviča šibne. Zatvorí nás na Vianoce doma?
COVID-19 je u nás trištvrte roka a mnohí ľudia obmedzení s ním spojených majú už plné zuby. Ako sa však zdá, boja so zákerným vírusom má už dosť aj samotný premiér Matovič. Všíma si to portál ereport.sk. Čítať ďalej
23 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.