Lipšic sa postavil na obranu prokurátorov pred Ficom
06 | 12 | 2020 I Michal Filek
Bývalý minister vnútra a advokát Daniel Lipšic sa už nemôže pozerať na to, ako poslanec Fico útočí na prokurátorov Ondreja Repu a Michala Šúreka. Fico oznámil, že na nich podáva trestné oznámenie. Dôvodom má byť aj údajné vyhrážanie sa pracovníkovi Národnej kriminálnej agentúry Mariánovi Kučerkovi, ktorý bol taktiež v rámci akcie Judáš zatknutý. A spolu s ním bývalý prezidenti policajného zboru Tibor Gašpar a Milan Lučanský.


Fico uviedol, že prokurátori vyvíjali na Kučerku tlak, aby sa priznal k spáchaniu trestného skutku v kauze Očistec. V opačnom prípade mu malo hroziť fyzické násilie, píše Pravda.





Daniel Lipšic je rozhorčený. "Chápem, že mnohí vplyvní a bohatí ľudia môžu byť právom v dnešnej dobe nervózni. Chápem aj to, že viacerí politici a oligarchovia boli „zvyknutí“ na prokurátorov typu Dobroslava Trnku, Ladislava Tichého, či Dušana Kováčika. To ich však nijako neoprávňuje na takéto podlé útoky na čestných a odvážnych prokurátorov," píše Lipšic.




Zo svojej advokátskej praxe totiž, podľa vlastných slov, pozná prácu obidvoch prokurátorov a je presvedčený, že by sa nikdy nespreneverili svojmu sľubu a svojmu poslaniu chrániť a presadzovať spravodlivosť.






"Trestné stíhania, ktoré títo dvaja prokurátori aktívne dozorujú, boli posúdené na účely rozhodovania o väzbe dvomi stupňami trestných súdov. Špecializovaný trestný súd a Najvyšší súd vo všetkých týchto veciach potvrdili dôvodnosť vedených trestných stíhaní. Výroky Róberta Fica preto považujem v právnom štáte za neprijateľné. Strach nie je dobrým radcom."





Radu prokurátorov Lipšic vyzýva, aby sa bezodkladne vyjadrila k výrokom poslanca Róberta Fica, a podporila prokurátorov ÚŠP Ondreja Repu a Michala Šúreka, ale aj ďalších čestných prokurátorov ÚŠP.





"V pojednávacích miestnostiach sedím väčšinou oproti prokurátorom ÚŠP a lem môjho taláru má inú farbu. Sú však chvíle, kedy nie je možné mlčať," dokončil Daniel Lipšic.




https://www.hlavnydennik.sk/2020/12/06/sokujuce-prokuratorka-zverejnila-gestapacke-maniere-sucasnych-vysluchov-v-podani-repu-a-sureka/