Soros žiada EÚ, aby sa postavila Maďarsku a Poľsku (Svjatoslav Knjazjev) 
06 | 12 | 2020 I sefredaktor
Svjatoslav Knjazjev analyzuje v komentári  pre Fond strategickej kultúry aktuálny spor medzi EÚ a Varšavou s Budapešťou. link:https://www.fondsk.ru/news/2020/11/30/soros-trebuet-ot-brjusselja-protivostojat-vengrii-i-polshe-52365.html


Európa medzi princípmi štátnej suverenity a liberálnej diktatúry




Európska únia vstúpila do obdobia krízy svojich inštitúcií. Na samitoch EÚ 16. a 19. novembra dali Maďarsko a Poľsko jasne najavo, že budú hlasovať proti sedemročnému rozpočtu EÚ na roky 2021 - 2027 a protikrízovému fondu na oživenie hospodárstva, ak bude prijatie týchto dokumentov podmienené podriadením sa týchto štátov (ako aj všetkých členov EÚ) takzvanej vláde práva.

Pod pojmom „vláda práva“, ako ho vykladajú v Bruseli, sa má prvom rade na mysli, že vnútroštátna legislatívna prax bude podriadená usmerneniam nadnárodných orgánov EÚ. Po druhé to znamená, že by sa v členských štátoch EÚ mali zrušiť obmedzenia týkajúce sa propagandy sexuálnej zvrátenosti a umiestňovania migrantov v súlade s povinnými kvótami stanovenými Bruselom.

Za jedno aj druhé  je Európska únia pripravená zaplatiť štedré dotácie. Tieto peniaze, ktorých distribúciu Budapešť a Varšava stále blokujú, s najväčšou pravdepodobnosťou vyriešia otázku s „vládou práva“.

Budúci samit EÚ sa má konať o niekoľko dní, 10. - 11. decembra, ale riešenie zatiaľ neexistuje. Na jednej miske váh je závislosť od multimiliónových dotácií rozdeľovaných pánmi „zjednotenej Európy“ medzi členské štáty EÚ, na druhej schopnosť Poľska a Maďarska zachovať si podobu štátnej suverenity zostávajúc však členmi Európskej únie. Poľsko a Maďarsko sú pritom hlavnými príjemcami peňazí z Bruselu. Existuje samozrejme možnosť upustiť od súčasného nariadenia EÚ, podľa ktorého 27 členských štátov jednomyseľne prijíma rozhodnutia o rozpočtových otázkach, ale ignorovanie vlastného nariadenia sa spája s príliš vážnymi dôsledkami, ktoré by mohli podkopať základy „zjednotenej Európy“.

„Vládou zákona“, ako ju interpretuje Brusel, už otriasli najnovšie iniciatívy Orbánovej vlády. Maďarská ministerka spravodlivosti Judit Vargová predložila 10. novembra do parlamentu návrh zákona, ktorý v ústave konsoliduje pojmy manželstva a rodiny. V maďarskej ústave  bude uvedené, že „matka je žena a otec je muž“. Homosexuáli, lesbičky a transrodové osoby, ako aj obhajcovia ich „práva na rovnosť“ sú pobúrení. Potreba konsolidovať prirodzený poriadok vecí v texte základného zákona vyzerá samozrejme absurdne a smiešne, ale realita „zjednotenej Európy“, vám nedáva v prípade, že chcete využívať jej peňažné výhody, na výber.

Na pozadí tohto konfliktu sa 90-ročný Maďar a dnes Američan George Soros (vlastným menom György Schwartz; narodil sa v židovskej rodine, jeho otec bol významnou osobnosťou židovskej komunity v Budapešti) cíti dosť silný na to, aby vyhlásil vojnu maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi, ako to urobil pred štyrmi rokmi, keď vyhlásil vojnu americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi. 18. novembra Project Syndicate, ktorý je podporovaný Nadáciou Billa a Melindy Gatesovcov, čo je tiež podstatné, zverejnil Sorosov  článok „Európa sa musí postaviť Maďarsku a Poľsku“.

Medzinárodny špekulant označuje Viktora Orbána a Jaroslawa Kaczyńského (posledne menovaného Soros označuje „fakticky za vládcu Poľska“) za „sériových narušiteľov“. Tvrdí, že obaja politici „hrubo porušujú zákon“ a vydávajú sa „na šialené dobrodružstvo“. Pod zákonom Soros nemá na mysli štátnu legislatívu, ale niečo úplne iné - nariadenia nadnárodných štruktúr, zavedených pod rúškom „globálneho práva“, toho „pokriveného medzinárodného práva“, takto tieto nariadenia definuje známy ruský medzinárodný právnik Alexander Mezjajev.

Viktor Orbán a Jaroslaw Kaczyńský

„Maďarsko a Poľsko nedostanú z tohto rozpočtu [ rozpočet EÚ na roky 2021 - 2027] žiadne finančné prostriedky, pretože ich vlády narušujú vládu práva“, s istotou predpokladá medzinárodný špekulant. - Veto Orbána a Kaczyńského je možné obísť. Otázkou je, či EÚ na čele s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou dokáže zhromaždiť vo svojich radoch potrebnú politickú vôľu“.

Soros plánuje postup aktivít na zmenu vlády v Maďarsku. „Maďarské opozičné strany“, ako píše, „sa snažia hodiť Orbánovi rukavicu, vytvárajú spoločný zoznam kandidátov na voľby v roku 2022. Ich šance na úspech sú však obmedzené, pretože Orbán môže zmeniť pravidlá v krátkej dobe, ako to už urobil niekoľkokrát predtým“.

Nejde však o to, že George Soros („dedko Šoroš“), tento náustok „globálnej elity“, sa snaží niečo rozpútať. On už predkladá vypracovaný plán. Zaväzuje tých, ktorí sedia v Bruseli, aby sa podieľali na zmene moci v Maďarsku: „Ako rodený maďarský Žid ma znepokojuje situácia v Maďarsku, kde sa už viac ako 30 rokov aktívne venujem charitatívnej činnosti... Iba EÚ môže pomôcť. Finančné prostriedky EÚ  by v Maďarsku mali smerovať na orgány miestnej samosprávy ... Od toho, ako Európa zareaguje na výzvu Orbána a Kaczyńského bude závisieť, či ako otvorená spoločnosť prežije“.

Skúsme posledné tvrdenie otočiť: od toho, ako Maďarsko a Poľsko zareagujú na pokus diktátu zo strany „globálnej elity“ bude závisieť na čo sa zmenia. A nie je ľahké odpovedať dôstojne: napokon sa zdá, že „dedko Šoroš“ svoju vojnu proti Trumpovi vyhráva.


Autor Svjatoslav Knjazjev, novinár, historik a odborník na medzinárodné vzťahy