Japonsko, Francúzsko a USA plánujú spoločné vojenské cvičenia ako „posolstvo Číne"
06 | 12 | 2020 I Diana Zaťková

Japonsko sa pripojí k Francúzsku a Spojeným štátom americkým v sérii pozemných a námorných cvičení prvýkrát v máji budúceho roku. To ponúkne protiváhu k zvýšenej čínskej vojenskej aktivite v indicko-tichomorskom regióne, informuje portál Breitbart.


Agentúra Reuters uvádza, že cieľom bude jeden z neobývaných odľahlých ostrovov v Japonsku. Aliancia by tiež mohla tvoriť základ obrany pred útokom.

Cieľom spoločných cvičení je vyslať správu „adresovanú Číne“, ktorá si žiada ostrovy ovládané Japonskom vo Východočínskom mori a zároveň posilniť slobodu plavby, ako jeden z ústredných pilierov medzinárodného poriadku založeného na pravidlách.

Aliancia prichádza po tom, čo Japonsko minulý mesiac oznámilo, že posilňuje vojenskú spoluprácu s Austráliou. Nová dohoda medzi Japonskom a Austráliou bola spečatená po nedávnych výzvach na vytvorenie regionálnej obrannej aliancie typu NATO, ktorá by čelila Číne v nabitom geopolitickom prostredí v celej Ázii a indicko-tichomorskej oblasti.

Čína zapína „umelé slnko“ na jadrový pohon
06 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Za týmto účelom uskutočnili India, USA, Austrália a Japonsko počas novembra spoločné verejné námorné cvičenia ako ukážku vzájomnej podpory. Teraz sa k nim pridalo aj Francúzsko. "Chceme demonštrovať našu prítomnosť v regióne a poslať správu o spolupráci medzi Japonskom a Francúzskom," uviedol admirál Pierre Vandier, šéf štábu francúzskeho námorníctva. „Toto je správa zameraná na Čínu. Toto je správa o mnohostranných partnerstvách.“

Kráľovské námorníctvo (Royal Navy - RN) sa tiež zameriava na spustenie britskej prítomnosti v regióne. O 12 mesiacov bude v Ázii flotila vedená najväčšou vojnovou loďou RN, 65 000-tonovou lietadlovou loďou HMS Queen Elizabeth v hodnote 3 miliárd libier. Dopravca nalodí letku bojových lietadiel Royal Air Force F-35B, ako aj letku F-35B US Marine Corps (USMC).

Queen Elizabeth bude sprevádzať deväť až desať ďalších vojnových lodí, mix torpédoborcov, fregát, podporných lodí a ponoriek, prípadne vrátane plavidla od spojencov z NATO.

Najväčšie riziko pre NATO prichádza zvnútra - cez Turecko (Chr. von Marrschall)
Aliancia funguje ako navigačný systém so zastaralými mapami, jeho koncepcia je ešte z roku 2010. Naliehavo sa musí prispôsobiť budúcnosti, píše v komentári pre portál tagesspiegel.de. Čítať ďalej
06 | 12 | 2020 | Ingrid Vrabcová