Trestné stíhanie novinárov agentúry Sputnik v Lotyšsku porušuje „základy demokratickej spoločnosti“, tvrdí Kremeľ
04 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Moskva uviedla, že trestné stíhanie začaté proti novinárom pracujúcich v tlačovej agentúre Sputnik v Lotyšsku sú v rozpore so slobodou prejavu a sú „úplne neprijateľné“, informuje portál RT.


Mediálne oddelenie ruského ministerstva zahraničia označilo žaloby proti zamestnancom agentúry Sputnik v Lotyšsku a ďalším rusky hovoriacim novinárom za „poburujúci príklad porušenia jadra základov demokratickej spoločnosti - slobody médií a slobody prejavu.“

Podľa vyhlásenia ministerstva sú obvinenia, že novinári pracujúci pre Sputnik porušili sankcie Európskej únie, „úplne neprijateľné“.

Ministerstvo prisľúbilo, že bude riešiť túto otázku aj v rámci Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Šéf OSN chce globálnym resetom predísť klimatickej apokalypse
Príroda je odhodlaná zničiť ľudstvo povodňami, hladomorom, ohňom a stúpaním hladiny morí, vyhlásil v stredu generálny tajomník OSN Antonio Guterres. Prorokuje, že nadišiel čas, aby sme činili pokánie a napravili svoje konanie prostredníctvom... Čítať ďalej
04 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Lotyšské médiá vo štvrtok informovali, že polícia prehľadala domovy niekoľkých novinárov pracujúcich na ruskom spravodajskom webe Baltnews, ktorý je súčasťou rovnakej skupiny ako Sputnik. Novinár Andrejs Starikovs uviedol, že boli prehľadané domy najmenej šiestich zamestnancov.

Miestny aktivista Aleskandr Gaponenko uviedol, že dvaja novinári boli zadržaní a neskôr po vypočutí voli prepustení. Jeden z prepustených novinárov Andrej Jakovlev na sociálnej sieti napísal, že ho policajti vyšetrovali osem hodín a zaistili všetky jeho elektronické prístroje.

Úradníci v Lotyšsku, ako aj v susednej Litve a Estónsku často obviňujú ruské médiá, že sú „propagandistickými“ zbraňami Ruska.

Farage: Francúzsko-britská dohoda o migrantoch je nanič
Pokiaľ britská vláda neprijme austrálsku politiku „vracania lodí“ v Lamanšskom prieplave, dohoda medzi Francúzskom a Spojeným kráľovstvom príliš neprispeje k zastaveniu prílivu ilegálnych migrantov, uviedol pre portál Breitbart vodca brexitu Nigel... Čítať ďalej
04 | 12 | 2020 | Diana Zaťková