Donovaly ako prvé spustili lyžiarsku sezónu! Problém s tým už nemá ani minister
04 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Tak predsa sa u nás lyžuje! Prvým miestom, kde sa to dnes dalo, boli Donovaly. A vyzerá to tak, že lyžovačka tam bude aj celý víkend. Pridá sa ešte niekto?


Prevádzku lyžiarskym strediskám dodnes nikto oficiálne nezakázal, preto to známy rezort na Donovaloch využil dnes naplno. A pokračovať chce aj cez víkend. Na stredisko sa však zniesla kritika, na ktorú reagoval nielen majiteľ Boris Kollár, ale aj minister dopravy Andrej Doležal, píše portál 1.pluska.sk.
Pozvánka s výzvou na dodržiavanie všetkých opatrení

Rezort Park Snow Donovaly na už včera sociálnej sieti vo svojom statuse informoval, že lyžovačka na Donovaloch v časti Záhradište sa začína od zajtra 4.12.2020, vrátane večerného lyžovania. V statuse sa ďalej uvádza, že lyžiarom budú „k dispozícii zjazdovky pri Lomenej pome a pri vleku P2 v celkovej dĺžke 1,2 km. Na svah vás vyvezie 4-sedačková lanovka Buly Expres Záhradište a späť na centrálne parkovisko sa vytiahnete vlekom P2.“ Upozornenie je aj na prevádzkovú dobu, ktorá má byť „DENNE PIATOK - SOBOTA 8:30 - 21:00 NEDEĽA - ŠTVRTOK 8:30 - 15:30“ a na záver rezort uvádza, že sa tešia na návštevu na Donovaloch.

Prirodzene, lyžiarom rezort pripomína aj dodržiavanie všetkých nariadených protipandemických opatrení ako „odstupy min. 2 metre v koridoroch pred turniketmi, pokladňami príp. inde, mali vhodným a dostatočným spôsobom prekrytú tvár a dodržiavali prísnu hygienu rúk.“ A na záver pridáva ešte jedno upozornenie: „Využite výhodnejšie ceny skipasov s % zľavou zakúpených ONLINE pred príchodom do strediska a okrem ušetrených peňazí ušetríte aj čas státím v rade pred pokladňami!“



Bude zimná lyžovačka? Lyžiarske veľmoci sú nejednotné, Slovensko vyčkáva
Zima už klope na dvere a lyžiari, ale aj prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk či ubytovacích a stravovacích zariadení v nich stále nevedia, ako to s tohtoročnou sezónou bude. Kedy sa začne, respektíve či sa vôbec začne sú zvedaví... Čítať ďalej
28 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Prvú lyžovačku využilo iba zopár stoviek nedočkavcov

Takže lyžovačka sa dnes na Donovaloch spustila, čo rezort opäť odprezentoval na sociálnej sieti, vrátanie niekoľkých fotografií. „?? Dnes sme v našom stredisku za dodržiavania všetkých aktuálne platných protipandemických opatrení a nariadení privítali prvých návštevníkov tohtoročnej lyžiarskej sezóny 2020/2021.⛷? ?? Ďakujeme, že ste disciplinovaní a dodržujete zásady R-O-R! ?? ?? Ďakujeme všetkým priaznivcom za podporu a dôveru. ???? Tešíme sa na vás na Donovaloch aj počas najbližších dni! ?“ píše v statuse Park Snow Donovaly.

V stredisku bola dopoludnia podľa portálu 1.pluska.sk asi stovka návštevníkov a marketingový manažér strediska Miroslav Dobrota potvrdil, že dodržiavajú všetky aktuálne protipandemické opatrenia, odstupy, prekrytie tváre a hygienu rúk. „Dbáme na dodržiavanie opatrení, veď od toho sa odvíja budúcnosť tohtoročnej lyžiarskej sezóny nielen v našom stredisku, ale možno vo všetkých slovenských strediskách a sme si toho vedomí,“ uviedol hovorca, podľa ktorého momentálne neporušujú žiadne predpisy a riadia sa len aktuálne platnou legislatívou, pretože strediská zatiaľ nikto oficiálne nezatvoril.



Profesor Krčméry: Na otvorenie zjazdoviek v zime existuje viacero scenárov
Zima sa nezadržateľne blíži a s ňou aj radosť lyžiarov, že si opäť užijú svoj obľúbený šport. Lenže pozor! Koronavírus im môže zahatať plány aj im. Ako to s lyžovačkou v tejto sezóne bude čo-to naznačil profesor Krčméry. Čítať ďalej
24 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

S lyžovačkou počas víkendu nemá problém ani minister

Všetko teda teraz závisí od rozhodnutia epidemiológov a Ústredného krízového štábu. Šéf rezortu dopravy Andrej Doležal ale včera pripustil, že lyžiarske centrá zrejme do konca roka neotvoria a konečný verdikt má padnúť dnes. „Áno, naše stredisko zostane v prevádzke, pokiaľ nenadobudnú právoplatnosť nové nariadenia a opatrenia, ktoré budú záväzné pre lyžiarske strediská na Slovensku,“ skonštatoval Dobrota. Donovaly si za lyžovačku od niektorých ľudí vyslúžili kritiku, ich majiteľ Boris Kollár v tom nič zlé nevidí „Na otvorení Donovál nie je nič arogantné. Dnes nie je žiadny zákaz otvoriť lyžiarske stredisko. Pokiaľ štátna autorita niečo obmedzí, vtedy zatvoríme,“ povedal šéf parlamentu a zároveň aj majiteľ Park Snow Donovaly pre Denník E.

Paradoxne sa k nemu názorov pridal aj minister Doležal, ktorý potvrdil, že minimálne do pondelka 7. 12. môžu byť otvorené všetky lyžiarske strediská. Hlavný hygienik zatiaľ nebol požiadaný, aby vydal vyhlášku a ministerstvo dopravy nevie regulovať, otvárať či zatvárať tieto strediská. „Objavili sa medializované informácie, interpretujú situáciu trochu skreslene,“ povedal minister o kritike, že na Donovaloch sa lyžuje napriek tomu, že on sám ohlásil zatváranie lyžiarskych stredísk. „Je to veľmi zle interpretované,“ upozornil Doležal a dodal, že všetky lyžiarske strediská, ktoré majú na to podmienky, môžu byť stále otvorené, uvádza v závere portál 1.pluska.sk.

Rakúsko otvorí školy, obchody a.... lyžiarske svahy
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz oznámil, že krajina plánuje uvoľniť blokovanie kvôli koronavírusu. Lyžiarske vleky budú môcť v Rakúsku premávať od Štedrého večera a základné školy a obchody sa od pondelka znovu otvoria, informuje portál... Čítať ďalej
03 | 12 | 2020 | Diana Zaťková