Škandál: Lučanský mal zobrať na úplatkoch viac ako pol milióna!“
03 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Tak to je skutočná bomba. Bývalého prezidenta policajného zboru Milana Lučanského usvedčuje jeho kolega z brania viac ako polmiliónového úplatku. Diať sa to malo už aj za ministra Kaliňáka a šéfa polície Gašpara.


Exprezidenta policajného zboru Milana Lučanského usvedčuje aj jeho kolega, rovnako už bývalý zástupca riaditeľa úradu zvláštnych policajných činností Norbert Paksi, ktorý tvrdí, že Lučanský mal na úplatkoch zobrať viac ako pol milióna eur. Prirodzene, bývalý policajný prezident, ktorý sa len ráno vrátil z Chorvátska, vinu odmieta, informuje portál dennikn.sk.
V Kočnerovej Threema sa spomína aj Milan

Lučanský sa stal šéfom polície v máji 2018 a po jeho nástupe to vyzeralo, že má skutočný záujem na vyšetrení vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ba že umožní policajtom pracovať inak, ako to bolo za éry Tibora Gašpara. A to aj napriek tomu, že ho do funkcie nominovala ministerka vnútra Denisa Saková zo Smeru-SD, ktorá mala blízko k Robertovi Kaliňákovi. Paradoxné je, že Milan Lučanský vo svojej funkcii neurobil nejakú závažnú chybu, po ktorej by médiá mohli povedať, že ako policajný prezident zlyhal, no pochybnosti existovali.

A to nielen pre jeho majetok, akým bol aj apartmán na Floride. Lučanský však spolu so Sakovou napríklad presunuli časť kauzy Kuciak pod inšpekciu, čo sa dnes ukázalo, že to znamenalo stratené mesiace vo vyšetrovaní prípravy vrážd Maroša Žilinku, Daniela Lipšia a Petra Šufliarskeho. Podozrivé bolo ale aj to, keď sa objavil v Threeme, konkrétne v správach z apríla 2018, teda krátko po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. „Ruska volajú na inšpekciu vypovedať. Je to pod kontrolou alebo ani nie?“ pýtal sa Norberta Bödöra Marian Kočner. „Teda, či ešte platí dohoda s Milanom.“ Bödör odpovedal: „Neviem. Podľa mňa áno.“ Tým Milanom bol zrejme Milan Lučanský, ktorý bol vtedy šéfom inšpekcie, on však akékoľvek dohody popiera.

"Threema Mariana K. potvrdila, čo sme predtým iba tušili", myslí si Hrabko
Už v lete 2019 sa v médiách začali objavovať informácie z mobilnej aplikácie Threema podnikateľa Mariana K., obvineného zo závažnej ekonomickej trestnej činnosti, ale aj z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.... Čítať ďalej
28 | 12 | 2019 | TASR

Dialo sa to za Kaliňáka a ešte aj za Gašpara

Ak by sa teda potvrdili podozrenia, ktoré voči Lučanskému vyplývajú z kauzy Judáš, znamenalo by to, že aj tento vysokopostavený a dlhoročný policajný funkcionár mal ešte aj inú tvár. Vyšetrovateľ Lučanského obvinil v dvoch z ôsmich skutkov z prijímania úplatku. V jednom prípade mal dokonca trestný čin spáchať vo veľkom rozsahu, a tak mu hrozí desať až pätnásť rokov väzenia.

Prvý skutok sa mal udiať v rokoch 2014 až 2015, kedy bol Lučanský prvým policajným viceprezidentom. Išlo o vládu Roberta Fica v rokoch 2012 až 2016, keď strana Smer-SD vládla sama. Ministrom vnútra bol Robert Kaliňák a policajným prezidentom Tibor Gašpar. O skutku vypovedajú nielen Norbert Paksi, vtedajší zástupca riaditeľa Útvaru zvláštnych policajných činností, ale aj František Böhm, podnikateľ, ktorého policajti spájajú s takáčovcami. Obaja sú v súčasnosti vo väzbe v rámci kauzy Božie mlyny.

Kaliňák: Neverím, že Gašpar vzal úplatok, nesedí mi ani zločinecká skupina!
O akcii Očistec, pri ktorej kukláči pozatýkali bývalých vysokopostavených policajných funkcionárov, sa toho už popísalo veľa, exminister vnútra ale stále neverí, že to nebola objednávka zo strany vlády. Čítať ďalej
16 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Lučanského úloha bola zabezpečovať krytie

Podľa výpovedí mal Milan Lučanský súhlasiť na stretnutí v McDonalde na Račianskej ulici, kam Lučanský chodieval, s tým, že bude pomáhať skupine takáčovci. Oslovil ho Böhm, ktorý teraz spolupracuje s políciou, a na stretnutí mal byť aj Paksi. Všetci traja sa podľa výpovede Paksiho a Böhma dohodli, že Paksi spolu s ďalším policajným funkcionárom Jozefom Rehákom budú monitorovať rozpracovanie Böhma a ďalších členov skupiny na polícii, a Lučanský bude zabezpečovať krytie Böhmových podvodných podnikateľských aktivít, najmä pokiaľ išlo o dane a pohonné hmoty. Pomáhať im mal aj bývalý viceprezident finančnej správy Daniel Čech, ktorý bol v tom čase riaditeľom sekcie daní a ciel Finančnej správy.

Všetko mali robiť za mesačný paušál, ktorý Böhm vyplácal Paksimu minimálne od jesene 2014 do jari 2015. Išlo o 10-tisíc eur, ktoré si potom podľa výpovedí ostatní rozdelili. Paksi si nechal dvetisíc eur, dvetisíc dal Rehákovi a zvyšných šesťtisíc dával údajne Lučanskému, ktorý si mal nechať dvetisíc eur a štyritisíc mal dostávať Čech. Mimochodom, Rehák bol riaditeľom Útvaru zvláštnych policajných činností, ktorý mal na starosti odposluchy alebo sledovanie podozrivých osôb 14 rokov, teda od roku 2006, a z funkcie odišiel po zmene vlády.

„Veľké ryby“ traste sa! Polícia má nový tím, ktorý vám pôjde po krku
Posvietia si na neohroziteľných? Nový policajný tím sa zameria na zločiny policajtov aj politikov. Informáciu priniesol portál tvnoviny.sk. Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Lučanský si prišiel na úplatkoch na 510 tisíc eur!

Podľa výpovedí spolupracujúcich obvinených prijímal Lučanský úplatky aj neskôr, keď sa v máji 2018 stal policajným prezidentom. Norbert Paksi pred vyšetrovateľom vypovedal, že si ho Lučanský zavolal do kancelárie, aby sa s ním porozprával o Böhmovi. „Všetci v okolí robia kšefty a odo mňa potom chcú, aby som každého ťahal zo sračiek a nič z toho nemám,“ povedal podľa Paksiho v kancelárii Lučanský. Bývalý policajný funkcionár Paksi vypovedal aj o tom, že rozhovor potom tlmočil Böhmovi, ktorý sa rozhodol, že znovu začne platiť pravidelný paušál nielen Lučanskému, ale aj Rehákovi. Od augusta 2018 až do konca roka 2019 tak Böhm, podľa jeho aj Paksiho výpovede, odovzdával Paksimu vždy k 15. dňu v mesiaci 45-tisíc eur. Paksi hovorí, že z tejto sumy dával Lučanskému 30-tisíc, on si nechal 14-tisíc a Rehákovi dával už len tisícku.

Milan Lučanský mal takto získať za celý ten čas až 510-tisíc eur. V kauze Judáš je obvinených spolu osem osôb. Okrem Lučanského, Reháka a Čecha sú to aj Norbert Bödör, vyšetrovateľ Marián Kučerka, námestník riaditeľa SIS Boris Beňa, bývalý šéf kontrarozviedky SIS Peter Gašparovič a Ladislav Vičan. Všetkých obvinených, okrem Lučanského, zadržali v stredu ráno. Bývalý policajný prezident bol vtedy ešte s rodinou v Chorvátsku. Na políciu prišiel sám dnes o šiestej ráno. Ak by prokurátor žiadal pre všetkých väzbu, súd bude o nej zrejme rozhodovať cez víkend, dodáva v závere portál dennikn.sk.

Neuveriteľné: Za sedem mesiacov zatýkania skončilo vo väzbe viac ako 30 vplyvných ľudí!
Po februárových voľbách sa so zatýkaním vplyvných ľudí, ktorí sa ocitli na šikmej ploche, doslova roztrhlo vrece a v rukách NAKA skončili naozaj veľké esá. Všimol si dennikn.sk. Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.