Osuský (SaS) sa postavil Matovičovi - do škôl patria všetky deti!
03 | 12 | 2020 I

To, čo sa deje v posledných dňoch a hodinách v súvislosti s (ne)otváraním škôl na Slovensku, presahuje všetky medze logického chápania, nehovoriac o slušnosti a morálnosti.


Koaliční poslanci hovoria, že do škôl by sa mali vrátiť všetky deti. Niektorí chápu slová premiéra o otvorení školy jeho dcér len ako príklad – prihlásiť sa vraj môžu aj iné školy - dúfajú. Výber ich názorov pripravil dennikn.sk.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) vyčíta ministrovi školstva Branislavovi Gröhlingovi (SaS), že nedokázal zabezpečiť návrat detí do škôl a berie to do vlastných rúk. Aj preto, že mu dcéry denne píšu štyri smsky, kedy sa už škola otvorí. Od pondelka sa má otvoriť aj súkromná škola v Trnave, ktorú jeho dve deti navštevujú.

Peter Osuský, poslanec z klubu SaS: "Dcéry, ba dokonca aj synov, majú aj iní Slováci, ktorí si nepochybne prajú, aby deti normálne chodili do školy. A rovnako som presvedčený, že existujú aj iné školy, iní riaditelia, iné školské kolektívy, ktoré sú ochotné podstúpiť kroky potrebné na to, aby sa aj ich škola otvorila. A teda, že by bolo primerané dať možnosť tým, ktorí takúto vôľu prejavia, a nevyberať podľa takéhoto kritéria, ako sa zdá, že bol vybratý tento pilotný pokus."

Michal Šipoš, predseda poslaneckého klubu OĽaNO: "Vnímam to ako príklad jednej zo škôl, ktoré by sa mali pilotne zapojiť do testovania. Keď sa ozývajú rôzni zriaďovatelia, viem, že aj od nás zo Starej Ľubovne sa ozýval, že by do toho chcel ísť, bol to príklad, ktorý bol spomenutý."

Rakúsko otvorí školy, obchody a.... lyžiarske svahy
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz oznámil, že krajina plánuje uvoľniť blokovanie kvôli koronavírusu. Lyžiarske vleky budú môcť v Rakúsku premávať od Štedrého večera a základné školy a obchody sa od pondelka znovu otvoria, informuje portál... Čítať ďalej
03 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Vladimíra Marcinková, poslankyňa Za ľudí: "Všetky deti na Slovensku by podľa mňa mali mať úplne rovnaký prístup k vzdelaniu, a to nielen počas pandémie."

Peter Pčolinský, predseda poslaneckého klubu Sme rodina: "V prvom rade ma bude zaujímať, aký typ škôl, respektíve za akých podmienok sa budú školy otvárať. Neviem sa vyjadriť k tlačovke pána premiéra. Ak sa majú otvoriť školy, ja s tým súhlasím, pretože deti potrebujú chodiť školy. Samozrejme, je dôležité určiť pravidlá, aké školy, kedy a ako sa majú otvárať. Na Slovensku máme tisíce škôl, ak pán premiér spomenul školu, kam chodia jeho deti, tak to spomenul ako príklad. Najlepší príklad je sám na sebe. Považujem to za absolútne normálne vyjadrenie. Keby som sa vyjadroval k novele ústavy, ktorá sa má dotknúť aj dôchodkov, tak tiež budem hovoriť o svojej mame, ktorej sa to bytostne dotkne, to však neznamená, že chceme upraviť novelu ústavy kvôli mojej mame."

Školy do Vianoc neotvoria. Rozhodol Ústredný krízový štáb
Žiaci druhého stupňa ZŠ a stredných škôl ostávajú doma. Testovanie, ako ho navrhol minister školstva, neprešlo Ústredným krízovým štábom. Informáciu priniesol dennikn.sk. Čítať ďalej
01 | 12 | 2020 | Michal Filek


Petra Krištúfková, poslankyňa Sme rodina: "Odkázala na odpoveď predsedu klubu Sme rodina Petra Pčolinského."

Juraj Šeliga, poslanec Za ľudí, podpredseda NR SR: "Je dôležité, aby sa všetky deti vrátili do škôl. Chcete, aby som tu robil politického komentátora. Čo vám mám povedať, že Matovič povedal tamto, Matovič povedal hento alebo čo? Ja vám hovorím, Braňo Gröhling chce deti do škôl, Igor Matovič chce deti do škôl. Ide k tomu sedieť koaličná rada. A kto čo povedal? Ja som tú tlačovku nevidel. Pýtal som sa na to kolegov, na tlačovke že bolo povedané, áno, moje deti mi píšu správy, chcú ísť do škôl. Však sú to jeho deti, čo sa ideme tváriť, že premiér nie je aj otcom? Je."

Jana Bittó Cigániková, poslankyňa SaS: "Považujem to za veľmi nešťastné. Myslím si, že Igor to nevyhodnotil dobre, neuvedomil si to. Nemyslím si, že v tom bol úmysel pomôcť len sám sebe. Skôr v tom bol úmysel dokázať, že to ide. Samozrejme, jednu školu ide otvoriť, možno aj päť škôl. Myslím, že to bolo veľmi nešťastné v tom, ako to majú vnímať ľudia, čo majú deti doma. Ženy nemajú za manžela premiéra, aby otvoril práve školu ich detí. Myslím, že toto nebude prijaté s nadšením, skôr by sme mali hľadať systémové riešenia pre všetky deti, nielen pre premiérove."

Niektoré školy sa otvoria, testovanie preberá generál Matovič
Premiér SR Igor Matovič (OĽANO) preberá pilotné testovanie žiakov na ochorenie COVID-19 do vlastných rúk. Tvrdí, že už nechce počúvať výhovorky zo strany ministerstva školstva, keďže vidí ochotu niektorých riaditeľov škôl, starostov i primátorov... Čítať ďalej
02 | 12 | 2020 | Michal Filek/tasr


Mária Šofranko, poslankyňa OĽaNO, členka parlamentného výboru pre školstvo: "Každá škola sa môže zapojiť do pilotného projektu avizovaného pánom premiérom. Ako sám uviedol, maximálne pomôže všetkým, ktorí chcú byť súčasťou tohto pilotu."

Radovan Sloboda, poslanec SaS, podpredseda parlamentného výboru pre školstvo: "Strana SaS opakovane hovorí, že je za to, aby sa deti vrátili do školských lavíc. Považujeme to skutočne za kľúčové a minister školstva Branislav Gröhling robí všetko pre to, aby sa školy opätovne otvorili. Verím, že teda príde k dohode a postupne sa otvoria všetky školy, nielen tie, do ktorých majú chodiť dcéry Igora Matoviča."

Karol Kučera, poslanec OĽaNO, člen parlamentného výboru pre školstvo: "O tomto naozaj nemám informáciu. Aj keď teda, ja by som bol veľmi rád, aby sa školy otvorili. Samozrejme, aj druhý stupeň základných škôl a najmä aby mali deti telesnú výchovu, pretože za to najviac bojujem, aby sa mohli hýbať. Keď už sú v škole, to minimum pohybu, ktoré by mohli mať na hodinách telesnej výchovy, im treba dať. Toto je môj názor, jediný, čo vám viem povedať. Naozaj viac sa k tomu neviem vyjadriť, lebo neviem súvislosti."

Otvorte školy! Deti stoja rodičov veľa peňazí a nevedia im vysvetliť učivo
Dištančné vzdelávanie robí starosti nielen žiakom, ale aj ich rodičom. Mnohí majú problém vysvetliť učivo, ktoré sa síce učili aj oni, no už ho dávno zabudli. Navyše, náročné je to pre nich aj finančne. Čítať ďalej
01 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Jana Žitňanská, poslankyňa Za ľudí: "Nevnímala by som to takto, že práve škola, kam chodia jeho deti. Predpokladám, že je naozaj viacero škôl, ktoré chcú otvoriť. A je množstvo rodičov, ktorí chcú, aby sa deti vrátili do škôl, vrátane mňa. Som za to, aby sa čím skôr školy otvorili za splnenia všetkých hygienických a bezpečnostných podmienok, aby sa nám nákaza nerozšírila. Či škola, kam chodia deti pána Matoviča, je teraz problém alebo nie? Ja to nevnímam ako problém."

Anna Zemanová, predsedníčka poslaneckého klubu SaS: "Epidemiologická situácia je veľmi komplikovaná a každé uvoľňovanie opatrení musí byť cielené a musí v prvom rade dbať o zdravie všetkých. Deti sú rizikovou skupinou ako prenášači na ďalších rodinných príslušníkov, rodičov, starých rodičov. Otvorenie každého jedného školského zariadenia musí byť sprevádzané opatreniami. Pôvodný plán otvárania na základe individuálneho testovania v školách, čo navrhol pán minister Gröhling, bol správny návrh a zdá sa, že si ho osvojil pán premiér Matovič. Treba ho čím skôr uskutočniť, aby deti mohli ísť do škôl a bolo zabezpečené ich zdravie, zdravie ich rodičov, ale aj školských pracovníkov."

Peter Pellegrini, poslanec za Hlas, predtým Smer: "Považujem to za čistý papalášizmus a nepochopenie úlohy predsedu vlády, ktorý sa má starať o všetky deti na Slovensku, nielen o svoje dve. Premiér si vymyslel nezmyselné podmienky s plošným testovaním a drží státisíce detí ako rukojemníkov svojho ega a politického sporu s SaS. Mal by sa okamžite zasadiť o bezodkladný návrat všetkých detí do škôl, bez megalomanských testovacích plánov."

Ľubomír Petrák, poslanec za Smer, podpredseda parlamentného výboru pre školstvo: "Keď pán Matovič cíti, že je zlé, ak sú deti mimo školského prostredia, a chce aplikovať svoj poznatok na vlastné deti, veľmi by som privítal, keby to aplikoval na všetky deti v Slovenskej republike, lebo všetky deti patria do škôl, nielen deti pána premiéra."

Matovič má jasno: V tomto roku už školy neotvorí, v hre je aj nútené testovanie
Bolo že to rečí pred prvým celoplošným testovaní o uvoľňovaní opatrení a nadýchnutí sa slobody. Premiérove slová sa vyparili ako para v ovzduší, pretože podľa jeho slov nás čaká opäť nútené celoplošné testovanie a väčšina školákov môže na riadne... Čítať ďalej
20 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.