Matovič má jasno: V tomto roku už školy neotvorí, v hre je aj nútené testovanie
20 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Bolo že to rečí pred prvým celoplošným testovaní o uvoľňovaní opatrení a nadýchnutí sa slobody. Premiérove slová sa vyparili ako para v ovzduší, pretože podľa jeho slov nás čaká opäť nútené celoplošné testovanie a väčšina školákov môže na riadne vyučovanie v tomto kalendárnom roku zabudnúť. Napísala pravda.sk.


Premiérovi odporučil krízový štáb v decembri masívne testovanie, aby sme na Slovensku nemuseli urobiť lockdown. Igor Matovič už naznačil, že testovanie opäť nemusí byť úplne dobrovoľné a školy sa zrejme do konca roka neotvoria. Prioritou krízového štábu má byť maximálna ochrana životov, čo podľa nášho premiéra ochráni aj ekonomiku, informuje portál pravda.sk.
Štát kúpi ďalších šestnásť miliónov antigénových testov

Matovičovou snahou je do Vianoc zníženie počet aktívnych prípadov z 1500 na 500 denne, a aby deti mohli ísť do škôl najneskôr po Troch kráľoch. Cesta k tomu má byť ďalšie masívne testovanie. Vláda tiež prijala uznesenie, že štát kúpi ďalších 16 miliónov testov a poverila tým ministra hospodárstva Richarda Sulíka. „Podstatná časť z nakúpených testov bude k dispozícii na masívne celoplošné a následné opakované lokálne testovania v ohniskách nákazy a druhá časť aj na testovanie zdravotníckych pracovníkov v nemocniciach, pacientov, klientov a zamestnancov v DSS či bezplatné testovanie v mobilných odberových miestach, ktorých je už po Slovensku vyše 100 a sú k dispozícii každému, kto cíti potrebu poznať svoj zdravotný stav,“ uviedol Matovič na sociálnej sieti.



Testovanie v Rakúsku bude iba dobrovoľné, ako ponuka vlády občanom
Rakúska ministerka zahraničia pri rozhovore s Korčokom uviedla, že testovanie v Rakúsku bude cielené a dobrovoľné, občania ho majú vnímať ako ponuku zo strany vlády Čítať ďalej
16 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

Budú vo výberovej komisie aj Fico, Pellegrini a Kotleba?

Na tlačovej besede premiér naznačil, že ak dobrovoľné plošné testovanie nebude s dostatočnou účasťou, štát môže použiť rovnaké kroky, akými dostal ľudí na testy na prvé plošné testovanie. Podľa Matoviča sú však Slováci na tom v porovnaní s inými krajinami dobre. „Áno, aj my na Slovensku veľmi jemnú formu lockdownu máme, ale je to len slabý odvar voči našim susedom – inak povedané – na Slovensku si dnes ľudia môžu vďaka plošnému testovaniu žiť najslobodnejšie v porovnaní s inými,” napísal na sociálnej sieti.

Pri otázkach testovania si však opäť neodpustil zopár poznámok na adresu Richarda Sulíka, ktorý chce pre nákup testov dohromady komisiu, a opozičných politikov. „Bolo by veľmi fajn, ak by podpredsedami výberovej komisie boli Fico, Pellegrini a Kotleba … aby dostali do rúk reálnu zodpovednosť a mohli miesto hlúpych rečí aj reálne niečím v boji s Covid-19 pomôcť. Najviac sa teším na snahu Fica, ako splní to, čo verejne hlásal – že nakúpi po 2,60 tie isté testy, ktoré nakúpil Bill Gates po 4,30 a my po 3,95 … a hin sa ukáže jeho genialita … alebo, že len a len kecal a prídu na rad opäť len a len výhovorky,“ neodpustil si Matovič poznámku na Facebooku.

Testovanie situáciu s Covidom zhoršilo. "Každá ďalšia smrť ide na vašu hlavu, pán premiér", odkazuje Blaha
Najnovšie čísla pozitívne testovaných ukazujú nárast. Poslanec Smeru, Ľuboš Blaha vie, kto to spôsobil. Premiérovi odkazuje: „keď dnes budete líhať do postele a s Pavlínkou prepočítavať mastné zisky z celého tohto podvodu s testovaním, všetky tie... Čítať ďalej
12 | 11 | 2020 | Petra Demková