Šéfom polície chcú byť zatiaľ štyria kandidáti. Vyberať bude aj exprezident Spišiak
01 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Okrem generálneho či špeciálneho prokurátora je na Slovensku neobsadený ešte jeden veľmi dôležitý post – policajný prezident. Zatiaľ sa na túto funkciu prihlásili štyria adepti, z ktorých bude vyberať aj bývalý šéf polície Jaroslav Spišiak


Do výberového konania na funkciu policajného prezidenta sa zatiaľ oficiálne prihlásili štyria kandidáti, Ministerstvo vnútra však ich mená zatiaľ nezverejnilo, pretože podať žiadosti o zaradenie do výberového konania bolo možné do posledného novembra, informuje portál tvnoviny.sk.
Mená dvoch vážnych adeptov sú už známe

Polícii chce šéfovať aj Štefan Hamran. Zdroj: Archív HD


Rezort vnútra mená kandidátov na šéfa polície zatiaľ nezverejnil aj z jedného prozaického dôvodu. „Konkrétne mená budú známe až po otvorení obálok komisiou. Vzhľadom na to, že sa uchádzači o post prezidenta Policajného zboru môžu do výberového konania prihlásiť aj poštou, najneskôr dátumom 31.11., k otvoreniu obálok komisia pristúpi na budúci týždeň,“ informovala hovorkyňa rezortu Barbara Túrosová. Dve mená sú napriek tomu už verejne známe, a sú nimi veliteľ LYNX Commanda Štean Hamran a dočasný šéf polície Peter Kovařík.

Oficiálnymi členmi komisie sú, ktorí budú z prihlásených kandidátov napokon šéfa polície vyberať sú Marek Kordík, Marián Mikula, Jaroslav Spišiak, Jozef Szabó, Stanislav Šišulák a Róbert Zaplatílek. Po otvorení obálok komisia posúdi, či jednotliví uchádzači spĺňajú zákonom stanovené podmienky, a potom ich verejne vypočujú poslanci parlamentného branno-bezpečnostného výboru. „Budem rád ak si komisia pri voľbe policajného prezidenta bude môcť vyberať z čo najväčšieho množstva kvalitných kandidátov. Verím, že z tohto procesu vzíde kvalitný policajný prezident nakoľko máme na stole reformu Policajného zboru, ktorý potrebuje silnú osobnosť,“ skonštatoval na margo voľby šéfa polície minister vnútra Roman Mikulec.

Bývalý šéf policajtov Spišiak má pripravovať veľkú reformu polície
Bývalý prezident policajného zboru Jaroslav Spišiak má stáť na čele 20-členného tímu ministerstva vnútra, ktorý bude pripravovať reformu polície. Čítať ďalej
24 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok

Uchádzači musia splniť viaceré podmienky

Na snímke Peter Kovařík / TASR - Jakub Kotian


Uchádzači o post Policajného prezidenta musia spĺňať viacero podmienok, akými sú najmenej 10-ročná prax v policajnom zbore, vysokoškolské vzdelanie II. stupňa a tiež špecializované policajné vzdelanie. So životopisom predkladajú uchádzači aj svoju koncepciu rozvoja a riadenia Policajného zboru.

Nové pravidlá voľby a vymenovania prezidenta Policajného zboru budú predstavené začiatkom budúceho roka pri predložení novely zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže SR a Železničnej polícii, uvádza portál tvnoviny.sk.

Hľadá sa nový policajný šéf. Ani za 4 500 eur mesačne sa nikto nehlási
Na poste policajného prezidenta vystriedal dnes už zadržaného Tibora Gašpara Milan Lučanský. No aj on po nástupe novej vlády v lete skončil. Zatiaľ nie je jasné, kto ho nahradí. Vypátrať sa to snažil portál 1.pluska.sk. Čítať ďalej
17 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.