Právnik Drgonec: Nepustiť do škôl neotestované deti by bolo hrubé porušenie povinnosti štátu!
27 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Na slovenskej politickej scéne sa v posledných dňoch vedie dosť ostrá diskusia na tému návratu detí do školských lavíc. Premiér je síce za ich čo najskorší návrat, ale musia byť predtým otestované. Proti takémuto kroku je aj expert na ústavné právo.


Minister školstva Branislav Gröhling by rád videl deti za školskými lavicami čo najskôr, premiér Matovič je však zdržanlivý a deti by do škôl najradšej pustil až po sviatku Troch kráľov. Ak by mali ísť skôr, má jednu zásadnú podmienku, a to, že deti a učitelia sa musia predtým otestovať. Bývalý sudca Ústavného súdu a expert na ústavné právo Ján Drgonec s tým ale vôbec nesúhlasí, píše portál parlamentnelisty.sk.
Deti sa pred návratom do školy otestovať dať nemusia

“Som dosť skúsený právnik, aby som vedel oddeliť právo od bezprávia. Štátne orgány sa v tomto štáte postavili do pozoru a prikyvujú Matovičovi nech sa rozhodne spraviť čokoľvek,” povedal pre ParlamentneListy.sk Ján Drgonec, podľa ktorého by teda bolo nepustiť na vyučovanie deti bez testu na COVID-19 hrubým porušením povinnosti štátu. Zrejme aj preto Matovič tak nástojí na tom, aby sa deti a učitelia, ba dokonca aj rodičia niektorých žiakov, pred nástupom do škôl otestovali. Problémom ale môže byť, že rodičia niektorých desaťročných či dvanásťročných detí na 2. stupni základných škôl nemusia s preventívnym testovaním súhlasiť. „Podľa môjho názoru tým, že v tomto štáte existuje povinná návšteva škôl, teda aspoň základných škôl v rámci povinnej školskej dochádzky a máme to tu od čias Márie Terézie, tak by išlo o hrubé porušenie povinnosti štátu,“ vysvetľuje expert na ústavné právo.

Myšlienka pretestovania žiakov pred návratom do škôl ale z úst jedného z najvyšších ústavných činiteľov padla, ba viacerí politici vládnej koalície majú agendu postavenú na tom, že v minulosti nebolo Slovensko právnym štátom. Sami ale, podľa opozície, teraz vytvárajú situácie, ktoré buď skončili, alebo skončia na Ústavnom súde.No áno, máme tu Igora Matoviča, a dokiaľ tu budeme mať Igora Matoviča, nemáme Ústavu Slovenskej republiky. To sú veci, ktoré sú v príčinnej súvislosti,“ šokuje Drgonec.

Gröhling presadzoval, aby bolo testovanie v školách dobrovoľné. Vyzýva na zachovanie pokoja
Minister školstva vydal na svojom facebookovom účte aktuálnu informáciu ohľadom otvárania škôl. Prosí o zachovanie pokoja a uisťuje, že na ministerstve robia všetko pre to, aby sa otváranie zvládlo čím skôr a s testovaním, ktoré bude dobrovoľné. ... Čítať ďalej
26 | 11 | 2020 | Petra Demková

Pokiaľ bude na čele Matovič právo u nás existovať nebude!

Problém s niektorými rodičmi, ktorí odmietajú testovanie svojich detí s odôvodnením, že nechcú “aby sa im nezmyselne niekto špáral v nose kvôli testom, ktoré aj tak nemajú poriadnu výpovednú hodnotu. Navyše, deti majú často zväčšenú nosnú mandľu, ktorá stojí v ceste podľa odborníkov pri výtere…” Čo teda s takýmito deťmi? Nedať ich do školy a predĺžiť im stav keď nemajú plnohodnotné vzdelávanie?V skutočnosti jediný spôsob účinnej obrany je, že sa dajú rodičia dohromady a rozbijú nezmyselné opatrenia premiéra. Je škoda hľadať právne riešenia, pretože právo v tomto štáte neexistuje a nebude existovať pokiaľ bude na jeho čele Matovič,“ obúva sa do premiéra a mnohých jeho nariadení Drgonec.

Blížia sa Vianoce a pred nimi sľubuje premiér ďalšie kolá testovaní, pričom opäť hovorí, že s dobrovoľnosťou účasti na nich nesúhlasí. „Tie certifikáty a povinné certifikáty neboli v poriadku ani keď sa tu diali po prvý raz, takže po druhý ani pätnásty raz nemôžu byť viac v poriadku ako pri prvom pokuse. Opäť musím monotematicky zdôrazňovať: v tomto štáte prestalo platiť právo. V tomto štáte sú za právo zákonom 286 vyhlásené opatrenia hlavného hygienika a Úradu verejného zdravotníctva a od toho okamihu na Slovensku nieže neplatí, ale na Slovensku neexistuje právo. Som dosť skúsený právnik, aby som vedel oddeliť právo od bezprávia. Štátne orgány sa u nás postavili do pozoru a prikyvujú Matovičovi nech sa rozhodne spraviť čokoľvek,“ pokračuje ústavný právnik v kritike premiéra aj jeho vládneho aparátu.

Matovič má jasno: V tomto roku už školy neotvorí, v hre je aj nútené testovanie
Bolo že to rečí pred prvým celoplošným testovaní o uvoľňovaní opatrení a nadýchnutí sa slobody. Premiérove slová sa vyparili ako para v ovzduší, pretože podľa jeho slov nás čaká opäť nútené celoplošné testovanie a väčšina školákov môže na riadne... Čítať ďalej
20 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Matovič nás raz môže všetkých preventívne držať pod zemou

Podľa Drgoncových slov sa ešte od Matoviča a koalície, ktorá má v parlamente ústavnú väčšinu, môžeme dočkať rozličných, aj nemilých, prekvapení. „My sa jedného dňa môžeme zobudiť a zistiť, že nieže voľby budú každých 15 rokov, ale že žiadne už nebudú, lebo sa pred nimi zistí, že je to mikrobiologicky neprijateľné. Alebo dôjdeme k tomu, čo je známe, že Zem je v ohrození vyžarovaním z čiernych dier, ktoré je nepredvídateľné a vie sa len to, že kedykoľvek k nemu môžu dôjsť a prvá ochrana je život v podzemí. Tak nás budú preventívne držať pod zemou, aby sme sa neohrozili tým, že pôjdeme voliť,“ dodáva podľa portálu parlamentnelisty.sk na záver so sarkastickým čiernym humorom Drgonec.

"Matovič nechápe podstatu demokracie ani ľudských práv a slobôd", tvrdí Šátek
Premiér Igor Matovič (OĽaNO) nechápe podstatu demokracie ani ľudských práv a slobôd. Myslí si to bývalý elitný vyšetrovateľ Jozef Šátek, podľa ktorého premiérovi okrem iného chýba aj osobnostná výbava pre primeraný cit k ľudskosti a rešpektovaniu... Čítať ďalej
26 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič