Gröhling presadzoval, aby bolo testovanie v školách dobrovoľné. Vyzýva na zachovanie pokoja
26 | 11 | 2020 I Petra Demková

Minister školstva vydal na svojom facebookovom účte aktuálnu informáciu ohľadom otvárania škôl. Prosí o zachovanie pokoja a uisťuje, že na ministerstve robia všetko pre to, aby sa otváranie zvládlo čím skôr a s testovaním, ktoré bude dobrovoľné.  


Prioritou ministra školstva je dostať deti do škôl a zároveň pripraviť pravidlá, ktoré by platili dlhodobo. „Na krízovom štábe sme presadzovali náš plán: Otvorenie škôl, návrat k semaforom (teda individuálne zatváranie tried či škôl, ak sa objaví pozitívny prípad) a dobrovoľná možnosť testovania pre zamestnancov, žiakov a rodičov (zdôrazňujem slovo „dobrovoľný“),“ napísal.

Minister Gröhling je každopádne zástanca semaforov. „Semafory boli overené a fungovali, ale Ústredný krízový štáb náš návrh neschválil na základe súčasnej nepriaznivej situácie. Včera nám zadal úlohu priniesť návrh riešenia, ako otvoriť školy a zároveň zabezpečiť aj ochranu zdravia cez testovanie zamestnancov, žiakov či rodičov.“

Školy nebude jednoduché otvoriť
Plán na otvorenie škôl spočíva v pravidelnom testovaní, výtery by mohlo nahradiť kloktanie. Čítať ďalej
26 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Ministerstvo si potrebuje mnohé vykomunikovať so samosprávami aj zriaďovateľmi a hlavne ujasniť si, čo možné je a čo nie: „Už dnes som komunikoval so ZMOS-om, Úniou miest Slovenska, Asociáciou ZŠ, súkromnými aj cirkevnými zriaďovateľmi a diskutujeme, či je vôbec niečo také možné. Veľakrát sme na ministerstve vedeli nájsť nové riešenia a veľakrát sa aj školy v tomto čase dokázali vynájsť a prispôsobiť. Pokúsime sa o to spoločne opäť,“ informuje minister.

Branislav Gröhling sa obšírnejšie vyjadril aj k testovaniu, ktoré sa momentálne zdá byť najväčším problémom: „Áno, vnímam všetky okolnosti. Škola nemôže zabezpečovať testovanie sama. Zriaďovateľ bude musieť zabezpečiť personál. Musíme na to tiež získať financie. Musíme hľadieť aj na možnosť dobrovoľnosti a na množstvo ďalších otázok, ktoré všetci máte. V najbližších dňoch sa pokúsime nájsť čo najlepšie riešenie, ktoré vyhovie všetkým," uistil.

AKTUALITA: Minister školstva má pripraviť plán, ako vrátiť deti do škôl 7. decembra
Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) dostal od ústredného krízového štábu úlohu prísť s riešením, ako navrátiť deti do škôl od 7. decembra. Čítať ďalej
25 | 11 | 2020 | tasr