Berlín nezodpovedá za útoky amerických dronov, ovládaných z Nemecka
27 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Najvyšší súd rozhodol, že Berlín už nebude musieť zabezpečovať, aby útoky amerických bezpilotných lietadiel, ktoré sú koordinované prostredníctvom leteckej základne v Nemecku, boli v súlade s medzinárodným právom, informuje portál RT.


Federálny správny súd v Lipsku dospel k záveru, že vláda nie je povinná zaručiť, aby útoky USA boli v súlade s humanitárnym právom nad rámec základných záruk amerických úradov. Zrušil tak rozhodnutie z minulého roku, podľa ktorého je Berlín za tieto operácie čiastočne zodpovedný.

Prípad bol podaný v roku 2014 skupinou pre ľudské práva v mene troch jemenských žalobcov, ktorí tvrdia, že ich rodinných príslušníkov zabili americké drony v roku 2012, a že pri týchto útokoch boli použité údaje o riadení letov sprostredkované cez americkú leteckú základňu Ramstein, ktorá sa nachádza v Nemecku. Jeden zo žalobcov Faisal bin Ali Jaber označil stredajšie rozhodnutie za „tvrdú ranu“.

"Moja rodina nemôže žiť bez strachu, zatiaľ čo sa tieto drony vznášajú nad našimi hlavami v Jemene a hrozia nám smrťou," uviedol.

Heliotrop je americký armádny program na rušenie satelitnej navigácie
Stratégovia ministerstva národnej obrany USA pracujú na sfunkčnení systému Heliotrop. Čítať ďalej
27 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Týmto rozhodnutím sa obnovuje rozhodnutie súdu z nižšieho súdneho dvora vydané v roku 2015, v ktorom sa zistilo, že keďže vláda už informovala Washington o svojej povinnosti dodržiavať medzinárodné právo, nemala ďalšiu povinnosť zabezpečiť jeho dodržiavanie a dodala, že „nemecké orgány majú veľmi obmedzený vplyv na zahraničné veci“.

To, že Washington využíva leteckú základňu Ramstein ako rozhodujúci uzol vo svojej vojne dronov, nemecké úrady dlho tajili. Operácie sa oznámili až po niekoľkých rokoch klebiet a neoficiálnych správ.

Admirál amerického námorníctva neohlásene navštívil Taiwan. Čína sľubuje „nevyhnutnú“ reakciu
Čínske ministerstvo zahraničných vecí v pondelok oznámilo, že uskutoční „nevyhnutnú“ reakciu po tom, čo vysoko postavený admirál amerického námorníctva uskutočnil cez víkend neohlásenú návštevu Taiwanu, informuje portál... Čítať ďalej
27 | 11 | 2020 | Marek Molnár