Admirál amerického námorníctva neohlásene navštívil Taiwan. Čína sľubuje „nevyhnutnú“ reakciu
27 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Čínske ministerstvo zahraničných vecí v pondelok oznámilo, že uskutoční „nevyhnutnú“ reakciu po tom, čo vysoko postavený admirál amerického námorníctva uskutočnil cez víkend neohlásenú návštevu Taiwanu, informuje portál RT.


Hovorca ministerstva zahraničných vecí Zhao Lijian novinárom povedal, že Čína sa „rozhodne stavia proti“ akýmkoľvek diplomatickým alebo vojenským vzťahom medzi americkými a taiwanskými úradníkmi a vyzval USA, aby plne uznali citlivosť čínsko-taiwanskej otázky. Zhao varoval, že v závislosti od toho, ako sa situácia vyvinula, jeho vláda „urobí legitímnu a potrebnú reakciu“, bez vysvetlenia konkrétnych opatrení.

Cez víkend údajne navštívil Taiwan Michael Studeman, dvojhviezdičkový admirál námorníctva, ktorý dohliada na americké vojenské spravodajstvo v ázijsko-pacifickom regióne. Zatiaľ čo Pentagón odmietol komentovať túto udalosť, taiwanské ministerstvo zahraničia potvrdilo návštevu amerického úradníka, avšak neposkytlo bližšie informácie o koho ide.

Keby Studeman ostrov navštívil, bol by najvyšším americkým vojenským dôstojníkom, ktorý bol v Tchaj-pej
za posledné roky.

Čínska komunistická strana obviňuje Taliansko z pôvodu vírusu Wuhan
Čínska komunistická strana (ČKS) skočila na lekársku štúdiu, ktorá naznačuje, že vírus Wuhan bol v Taliansku prítomný už v septembri 2019. Tvrdí, že európskym centrom vírusu bolo Taliansko skôr ako Čína, informuje portál... Čítať ďalej
23 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Ide o najnovšiu návštevu úradníka USA na území Taiwanu za posledných pár mesiacov. Pred ním navštívili ostrov americký minister zdravotníctva a sociálnych služieb Alex Azar a taktiež štátny tajomník pre hospodársky rast Keith Krach. V reakcii na každú návštevu Čína rozmiestnila bojové lietadlá v blízkosti ostrova.

Trumpova administratíva sa v posledných mesiacoch stretla s Čínou kvôli otázke Taiwanu, keď schválila predaj zbraní ostrovu v hodnote 1,8 miliárd dolárov a podpísala memorandum o porozumení o ekonomických výmenách.

Zatiaľ čo sa Taiwan hlási k demokratickému, samosprávnemu ostrovu, Peking verí, že ostrov je jedným z jeho území, a stavia sa proti akýmkoľvek krokom, pri ktorých sa domnieva, že sú zapojené do vzťahov s inými krajinami.

Rusko tvrdí, že vakcína Sputnik V bude podstatne lacnejšia ako tie, ktoré vyrábajú USA
Farmaceutickí giganti z USA začali cez víkend oznamovať, koľko budú stáť ich vakcíny proti Covid-19. Moskva medzitým uviedla, že jej alternatíva Sputnik V bude podstatne lacnejšia, informuje portál RT. Čítať ďalej
23 | 11 | 2020 | Marek Molnár