Advokát Bžán je opäť v hre: V mene sudcov neoprávnene vymáhal od štátu státisíce eur
26 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Meno advokát Bžána je zrejme Slovákom dostatočne známe z kauzy mastnej 705-miliónovej odmeny, ktorú si vyúčtoval za predražené právne služby pre štát v spore o gabčíkovskú elektráreň. So spoločnosťou Enel. A teraz je právnik v hre o veľké peniaze, ktoré má vyplatiť štát, opäť.


Kauza, v ktorej „lieta“ advokátska kancelária Radomíra Bžána sa týka sudcov Najvyššieho súdu, ktorí od svojho zamestnávateľa pred rokmi vysúdili statisíce eur cez tzv. anitidiskriminačné žaloby. Sudcovia však ani po deviatich rokoch svoje peniaze nedostali, a tak časť z nich teraz vymáha advokátska kancelária Radomíra Bžána, informuje portál aktuality.sk.
V mene sudcov chcel Bžán vymôcť pol milióna eur

Skupinka sudcov Najvyššieho súdu sa sporila o to, že zarábali menej ako ich kolegovia zo Špecializovaného trestného súdu. Ide o prípad antidiskriminačných žalôb, ktoré v ére justície riadenej Štefanom Harabinom podalo 800 sudcov. Časom však žaloby mnohí stiahli, tí ostatní sa ale celé roky nedostali k veľkým peniazom, ktoré vysúdili od svojho zamestnávateľa. Do prípadu sa teraz vložila advokátska kancelária Valášik & Partners a kancelária Radomíra Bžána, ktorá v mene sudcov vymáha od Najvyššieho súdu kompenzáciu v hodnote 499-tisíc eur.

Bžán chce na základe právoplatného rozsudku získať peňažnú kompenzáciu pre piatich sudcov, Najvyšší súd však takúto pohľadávku stále neuznáva. A to aj preto, že Bžán si podľa neho uplatňuje aj pohľadávky, na ktoré už nemá nárok, navyše peniaze nežiada na ruku, ale chcel by za ne uhradiť svoje dlhy. Podľa zistení Aktuality.sk pritom mohli advokáti získať minimálne jednu pohľadávku pomerne lacno, a to len za sumu rovnajúcu sa súdnym trovám jedného z konaní.

Pri zablokovaní peňazí pre firmu advokáta R. Bžána došlo k porušeniu práv, rozhodol ÚS
08 | 02 | 2019 | TASR

Otcom myšlienky žalôb sudcov bol Štefan Harabin

Uvedený prípad siaha až do roku 2011, keď Okresný súd Bratislava I na základe antidiskriminačných žalôb priznal jedenástim sudcom Najvyššieho súdu nemajetkovú ujmu, ktorá pre každého znamenala sumu 100-tisíc eur. No a keďže Najvyšší súd vtedy viedol otec myšlienky antidiskriminačných žalôb Štefan Harabin, proti rozsudku okresného súdu, prirodzene, nenamietal, a tak sa stal právoplatným. Sudcovia sa však svojich peňazí nedočkali ani po deviatich rokoch od vyhlásenia rozsudku. Niektorí z nich dokonca už vyzliekli sudcovský talár a nesúdia.

Podľa informácií Aktuality.sk sa päť takýchto sudcov obrátilo na advokátsku kanceláriu Valášik & Partners, aby im pomohla získať peniaze od Najvyššieho súdu. S pohľadávkami spomínanej advokátskej kancelárii pomáha advokátska kancelária Radomíra Bžána, ktorá od Najvyššieho súdu žiada vyplatenie spolu 499-tisíc eur pre piatich sudcov. „Nakoľko je Najvyšší súd v zásade nepostihnuteľný exekúciou a nedošlo k dobrovoľnému splneniu pohľadávok sudcov, uvedený postup bol pre sudcov poslednou nádejou, ako získať náhradu, ktorá im patrí za spôsobenú nemajetkovú ujmu,“ napísali v spoločnej reakcii pre Aktuality.sk Milan Valášik a Radomír Bžán.

Gál podal návrh na disciplinárne konanie voči Jankovskej a Harabinovi
Bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská a sudca Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin budú disciplinárne stíhaní. Čítať ďalej
21 | 10 | 2019 | Gabriel Matta

Započítaním pohľadávok chcel splatiť svoj dlh

Advokát Bžán však chce, ako vyplýva z ďalšej časti ich vyjadrenia, započítaním sudcovských pohľadávok vyrovnať vlastný dlh. „Advokátska kancelária Radomír Bžán má ako daňový dlžník možnosť započítať svoj daňový nedoplatok s pohľadávkou voči inej rozpočtovej organizácii, a preto sa rozhodla, že kúpi predmetné pohľadávky sudcov voči Najvyššiemu súdu a započíta ich s časťou svojho daňového nedoplatku. Sudcovia by sa tak po rokoch dočkali finančného plnenia, ktoré im toľké roky patrí,“ uviedli Bžánovi advokáti.

Naopak, kancelária Najvyššieho súdu tvrdí, že síce rešpektuje rozsudky vydané v súvislosti s antidiskriminačnými žalobami, pohľadávku vedenú advokátskou kanceláriou Radomíra Bžána ale neuznáva a poukazuje na to, že minimálne jedna sudkyňa, ktorá postúpila svoju pohľadávku na advokátsku kanceláriu Radomíra Bžána, nemá platnú zmluvu, čo znamená, že ju už Bžán nemôže zastupovať.

Predseda súdu Sádovský končí vo funkcii, dôvodom je aj Kočnerova threema
17 | 12 | 2019 | Dominik Simon / SITA

Výšku škody ustálenú nemajú, a tak ju neuznali

„Vedenie Kancelárie Najvyššieho súdu má teda za to, že výška celkovej postúpenej pohľadávky a v súčasnosti aj jej existencia u  advokáta Bžána, respektíve to, kto je v súčasnosti veriteľom z danej pohľadávky a v akom rozsahu, je sporná,“ uviedla hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová a dodala, že v prípade pohľadávok dvoch ďalších sudkýň z tejto skupinky, ktoré zastupujú spomínané advokátske kancelárie, už prebieha exekučné konanie. Najvyšší súd teda v tejto situácii nemôže ustáliť výšku danej pohľadávky, a teda ju ani nemôže uznať.

Zvláštne ale je, že kancelária Valášik & Partners najskôr odmietla, že by zmluva ktoréhokoľvek z pätice zastupovaných sudcov už vypršala, pretože zmluvy na zastupovanie sudcov mali byť platné do februára 2021. Medzi sudcami, ktorých sa to týka, má byť aj sudkyňa Najvyššieho súdu Jana Zemková, ktorá ale veci vidí inak a tvrdí, že Radomíra Bžána ani len nepozná a ani ju nezastupuje. Podľa vlastných slov mala krátky čas uzavretú zmluvu len s kanceláriou Valášik & Partners. „Zmluva zanikla ešte dňa 30. júna 2020. Aktuálne ma nezastupuje žiaden advokát, som totiž presvedčená, že svoje dlhy musí platiť aj štát,“ uviedla Zemková.

ODHALENIE: Jankovskej sestra mala prsty v miliónovom súdnom spore.
Sudkyňa Andrea Haitová, sestra Moniky Jankovskej, predsedala senátu, ktorý v roku 2015 rozhodoval v medializovanom spore o Vodnú elektráreň Gabčíkovo. Správu prinieslo najnovši evydanie týždenníka Plus 7 dní. Čítať ďalej
06 | 11 | 2019 | Gabriel Matta

Sudcovia zmluvy s Bžánom uzavreté vôbec nemali

Zemková ešte poznamenala, že nerešpektovanie právoplatného a vykonateľného rozhodnutia súdu považuje za zlý signál nielen vo vzťahu k základom fungovania právneho štátu, ale aj k postaveniu žien v spoločnosti. Matej Valášik napokon uznal, že Zemkovej zmluva platila len do tohto leta, a že sudcovia nemali zmluvu s Radomírom Bžánom. Podľa neho nikto vraj nepredpokladal, že sa vec bude tak dlho naťahovať. „Pokiaľ Najvyšší súd mal pochybnosť o jednej pohľadávke, nič mu nebránilo uznať iba zostávajúce štyri. V každom prípade do času, kým dlžníkovi nie je oznámené postúpenie (zrušenie postúpenia a pod.), zbaví sa dlhu plnením veriteľovi, ktorý má potom povinnosť plnenie posunúť ďalej,“ reagoval na celú situáciu Valášik.

Na celom prípade je minimálne zvláštne aj to, že Zemkovej ďalšia kolegyňa z Najvyššieho súdu, ktorá chcela zostať v anonymite, redakcii Aktuality.sk odkázala, že s advokátskou kanceláriou Radomíra Bžána zmluvu nemá. Svoju pohľadávku postúpila kancelárii Valášik & Partners za sumu, ktorá sa rovná súdnym trovám. Sudkyňa tiež tvrdí, že žiadne peniaze si už od súdu nenárokuje a vec považuje za uzavretú. Zvyšní traja sudcovia už na Najvyššom súde už nepracujú a ich reakciu sa redakcii Aktuality.sk získať nepodarilo.

THREEMA JANKOVSKEJ: Bývalá štátna tajomníčka mala s Kočnerom komunikovať na dennej báze, TIETO správy vás šokujú!
Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská si zrejme myslela, že si po medializácii jej údajnej komunikácie vydýchne na dlhší čas a zatiaľ sa usadí naspäť na sude. Nestalo sa tak, práve naopak - dnes viaceré médiá... Čítať ďalej
03 | 10 | 2019 | Peter Bachan

Kto je advokát a právnik Radomír Bžán?

Známy je z kauzy, v ktorej mal od štátu získať veľkú odmenu za poskytnuté právne služby v spore o gabčíkovskú elektráreň. V prípade víťazstva štátu mu mala štátna akciovka MH Manažment na odmenách vyplatiť do 70 miliónov eur. Po medializácii prípadu sa ale odmena výrazne znížila, a to na 17,6 milióna eur.

Meno Radomíra Bžána sa skloňovalo aj v súvislosti s dnes už bývalou štátnou tajomníčkou rezortu spravodlivosti Monikou Jankovskou, ktorá je vo väzbe po razii Búrka, pri ktorej zadržali a obvinili viacero sudcov z manipulácie súdnych procesov. Jankovská ešte pred zadržaním klamala médiám, že nikdy u Bžána v Chorvátsku nedovolenkovala, ale z klamstva ju usvedčil napokon samotný advokát, ktorý návštevu bývalej sudkyne a političky v jeho letnom dome priznal.

Jankovská môže prísť úplne o miesto sudkyne
Monika Jankovská čelí ďalšiemu disciplinárnemu návrhu. Podala ho predsedníčka súdnej rady Lenka Praženková. Za to, že Jankovská klamala o svojich kontaktoch s Kočnerom, navrhuje pre bývalú štátnu tajomníčku najprísnejší trest – odvolanie z funkcie... Čítať ďalej
23 | 12 | 2019 | Gabriel Matta