Kauza Tipos: Exriaditeľovi pribudlo nové obvinenie, stíhajú aj jeho poradcu
25 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Polícia vykonala v štátnej lotériovej spoločnosti Tipos pred rokom veľkú akciu, po ktorej skončil s putami na rukách aj šéf akciovky Ján Barczi, ktorá aktuálne čelí až trom závažným obvineniam. Informovali aktuality.sk.


Ján Barczi v súčasnosti čelí aj obvineniu za porušenie povinnosti pri správe cudzieho majetku. V prípade šéfa akciovej spoločnosti Tipos ide o fantómového poradcu Milana Čubu, ktorého si dlhoročný nominant jednofarebnej vlády Smeru-SD, ale neskôr aj trojkoalície Smer-SNS-Most-Híd zamestnal v Tipose v apríli 2017. Poradca dostával zo štátnych peňazí plat vyše tritisíc eur mesačne, píše portál aktuality.sk.
Vo firme ho takmer nikto nepoznal

Prívlastok fantómový sa použil preto, že Čubu vo firme vôbec málokto poznal, nehovoriac o jeho ozajstnom prínose pre Tipos. Na jeho nezvyčajné pôsobenie v štátnej lotériovej spoločnosti upozornili Aktuality.sk už na jar minulého roka, pričom na konci jeho zamestnanie v Tipose začala preverovať už aj polícia. V novom prípade je okrem exriaditeľa firmy Barcziho stíhaný i jeho dnes tiež bývalý poradca Čuba. Podľa informácií Aktuality.sk ho polícia obvinila z marenia spravodlivosti. Podľa zákona sa tohto trestného činu dopustí napríklad ten, kto „predloží dôkaz, o ktorom vie, že je sfalšovaný alebo pozmenený, na účel použiť ho ako pravý“.

Keď sa o prípad začali Aktuality.sk zaujímať, bývalý poradca najskôr redakčnému portálu a neskôr aj polícii tvrdil, že v budovách Tiposu ho nebolo vídať, lebo pracoval z domu a v teréne, kde vraj kontroloval predajne a aj to, ako reagujú zákazníci na logo a značku Tiposu napríklad na pošte či v prevádzke. Už pri vlaňajšom preverovaní Tiposu ale vznikli podozrenia, že pripomienky, analýzy či poznámky, ktoré mal údajne vypracovať Čuba, v skutočnosti ktosi vyrábal narýchlo a takpovediac na kolene.

KAUZA: „Škandalózne“ odhalenia daniarov vo firme nového šéfa Tiposu
Vo firme nového šéfa Tiposu daniari odhalili zaujímavé veci. Po ich kontrole musel zaplatiť desiatky tisíc eur, o ktoré sa teraz súdi. Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Polícii predložil nepravé dokumenty

Podľa informácií Aktuality.sk však poradca Čuba takéto analýzy v Tipose nikdy nerobil. On sám argumentoval tým, že ich posielal priamo generálnemu riaditeľovi Barczimu a originály skartoval pre „citlivosť údajov, ako napríklad miesta a adresy prevádzok“. Tieto informácie sú pritom verejne dostupné. Čuba okrem toho tvrdil i to, že kontroloval aj dodržiavanie legislatívy a spracovával analýzy transparentnosti. „Sú to úplné nezmysly,“ komentoval údajné aktivity Milana Čubu bývalý podpredseda predstavenstva Martin Bohoš.

Najnovšie obvinenie by teda mohlo súvisieť s tým, že bývalý zamestnanec predložil polícii upravené alebo neskôr dopísané dokumenty, a snažil sa tak vyšetrovateľov zmiasť. Reakciu na toto nové obvinenie chceli Aktuality.sk získať aj od Čubu, ale hovor po niekoľkých sekundách ukončil a telefón zložil.
Tip na prácu dostal od Andreja Danka

Milan Čuba mal do roku 2019 len stredné odborné vzdelanie v odbore strojár, plynár a energetik. Prvý stupeň vysokej školy manažmentu si urobil až vlani. V minulosti priznal, že na pozíciu súvisiacu s lotériovou spoločnosťou ho nikto nepreškolil a skúsenosti s takou prácou pred nástupom do Tiposu nikdy nemal. Ako sa potom dostal na taký lukratívny post poradcu šéfa štátnej akciovky so stámiliónovým obratom? Polícii povedal, že tip na prácu mu dal predseda vtedy koaličnej SNS Andrej Danko. Líder dnes už neparlamentnej strany na otázky o Čubovi odmietol v minulosti odpovedať.

Zodpovednosť za čudné zamestnávanie fantómového poradcu teraz môže niesť najmä bývalý šéf Tiposu Barczi. Práve on podpísal zmluvu, s jeho súhlasom tak mesačne odchádzali peniaze zamestnancovi, a to vyše dva a pol roka. Čuba totiž odišiel z akciovky až v novembri minulého roka. O ukončenie pracovného pomeru požiadal práve v deň policajnej razie v Tipose, ktorá súvisela s ekonomickou kauzou, pri ktorej mala štátnej akciovke podľa polície vzniknúť škoda prinajmenšom 165-tisíc eur.

ĎALŠÍ POCHYBNÝ BIZNIS: Ako je prepojený Tipos a Ivan Kmotrík? Štát príde ročne o státisíce eur
Žiadnu paniku - je to "len" ďalší biznis medzi štátom a Ivanom Kmotríkom, kde sú obe zmluvné strany viacnásobne personálne prepojené. Čítať ďalej
21 | 08 | 2019 | Peter Bachan

Exriaditeľ ručí za škody svojím majetkom

Ak by škodu potvrdil právoplatným rozsudkom aj súd, Tipos by si ju mal vymáhať práve od vtedajšieho štatutára Barcziho, ktorý za prípadné vzniknuté škody ručí svojím majetkom. „V prípade, ak nám bude priznaný nárok na náhradu škody, naša spoločnosť ho bude vymáhať,“ uviedla hovorkyňa Tiposu Ivana Skokanová a zároveň potvrdila, že polícia ich už o nových obvineniach informovala.

S bývalým riaditeľom Barczim sa Aktualitám.sk o prípade hovoriť nepodarilo, pretože jedno z jeho bývalých telefónnych čísel už nie je aktívne, a druhé vraj používa iba jeho syn. Jeho advokát však nové obvinenie potvrdil. „Voči uzneseniu o obvinení sme podali sťažnosť, doposiaľ o nej nebolo rozhodnuté,“ uviedol Barcziho právny zástupca Milan Cibík.

Kauza Tipos: Štát prišiel o viac ako šesťsto tisíc eur, škodu ale zatiaľ nikto nezaplatil!
Vymáhanie státisícovej škody, ktorú by mal zaplatiť dodávateľ, však môže byť problémové, do hry totiž môže vstúpiť hrozba kolapsu štátneho kasína. Čítať ďalej
22 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Hľadajú sa hráči aj zmiznuté milióny eur

Barczi ako bývalý šéf Tiposu čelí aj starším obvineniam, a to z porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a z takzvanej legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Podľa dozorového prokurátora prípadu totiž exriaditeľ Barczi s bývalým šéfom IT oddelenia Milošom Prelecom nenahlásili, že sa cez deravý systém internetového kasína Tiposu môžu prať špinavé peniaze. Využiť to mala skupina asi 140 hráčov, ktorá vraj roky cez spomínaný systém prelievala peniaze bez toho, aby riadne hrala. Podľa doterajších zistení polície cez účty hráčov takto pretieklo až 27 miliónov eur.

Národná kriminálna agentúra teraz vyšetruje, kto boli títo hráči, kam putovali peniaze a či manažéri Tiposu kryli obchádzanie pravidiel. „V predmetnej trestnej veci ide o náročnú dôkaznú situáciu, ktorá je závislá od výsledkov prebiehajúceho znaleckého dokazovania. Pokiaľ nebude uzavreté znalecké dokazovanie, nie je možné vyvodzovať ďalšie závery. Súčasne sa vyžiadavajú aj vyjadrenia iných úradov a inštitúcií, aby bolo možné ustáliť aj mieru rozsahu protiprávneho konania a individuálnej zodpovednosti páchateľov,“ reagoval na uvedenú záležitosť Úrad špeciálnej prokuratúry, dodáva v závere portál aktuality.sk.

TIPOS mal byť pračkou na peniaze. Riaditeľa odviedli v putách
Pred Tipos dnes prišlo minimálne šesť áut. Podľa očitých svedkov vošlo do budovy približne 30 policajtov s páskami Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Čítať ďalej
26 | 11 | 2019 | Gabriel Matta