ĎALŠÍ POCHYBNÝ BIZNIS: Ako je prepojený Tipos a Ivan Kmotrík? Štát príde ročne o státisíce eur
21 | 08 | 2019 I Peter Bachan

Žiadnu paniku - je to "len" ďalší biznis medzi štátom a Ivanom Kmotríkom, kde sú obe zmluvné strany viacnásobne personálne prepojené.


Toto ale nie je jediná kauza, v ktorej Tipos teraz lieta, čítajte ďalej:

KAUZA: Tipos lieta v problémoch. Namiesto 260 tisíc eur sa škoda vyšplhala k desiatkám miliónov eur
Cez nedotiahnutý systém v Tipose hráči preliali desiatky miliónov eur. Ministerstvo financií tam poslalo kontrolórov, o výsledkoch ale mlčí. Čítať ďalej
30 | 05 | 2019 | Aneta Leitmanová


Okrem extrémne drahého futbalového štadiónu v Bratislave poukázali slovenské médiá na ďalší pochybný biznis, v ktorom sa motá Ivan Kmotrík a jemu blízki ľudia.

Štátna firma Tipos má už od roku 2011 uzavretú zmluvu na mediálne služby s agentúrou Unimedia, v ktorej pôsobí aj Ivan Kmotrík ako jeden z väčšinových vlastníkov. Problém je však v tom, že táto zmluva sa predlžuje každý rok už 6 rokov namiesto toho, aby sa vyhlásil nový tender.

Ďalšia vec je, že tieto zmluvy majú na starosti ľudia, ktorí pôsobia v iných spoločnostiach Ivana Kmotríka, ten však žiaden konflikt záujmov nevidí. "Nepôsobí to na mňa podozrivo,“ povedal pre Aktuality.sk.

Predsedom Najvyššieho súdu chcú byť Harabin, Macejková, Bajánková a Mesiarkinová
Sudcovia Najvyššieho súdu (NS) SR Štefan Harabin, Ivetta Macejková, Soňa Mesiarkinová a Jana Bajánková sú kandidátmi na post predsedu NS SR. Voľba predsedu sa bude konať 9. septembra na mimoriadnom zasadnutí Súdnej rady, ktorá o tom informuje na... Čítať ďalej
21 | 08 | 2019 | TASR


To ale nie je všetko - Tipos posiela peniaze aj ďalšej Kmotríkovej firme GGT (predajne novín a tabaku) za "podporu predajných miest v sieti GGT". Zmluva je však uzavretá len na mediálne služby pre Unimediu, o podpore či podobnej činnosti GGT nikde nie je ani zmienky.

Čo sa týka spoločných prepojení, je ich viac než dosť. Štatutárom Unimedie Igor Ormandy, človek s tým istým menom figuruje tiež aj v štatutárnom orgáne GGT. Náhoda?

Ďalšou osobou s prepojeniami je riaditeľka marketingu Tiposu, ktorá má na starosti aj zmluvy na mediálne služby Mária Klimeková. Tá niekedy pôsobila v televízii TA3 ako obchodná riaditeľka. TA3 vlastní opäť Ivan Kmotrík. Opäť náhoda?

Fico posiela Kalavskú k Druckerovi. Vraj nepočúva Smer, ale bývalého ministra
Predseda politickej strany Smer-SD Robert Fico posiela ministerke zdravotníctva Andrei Kalavskej tvrdý odkaz pre reformu nemocníc. Podľa neho by v prípade neschválenia zákona mala zvážiť svoje ďalšie pôsobenie na svojom poste. Nie celkom rozumie... Čítať ďalej
21 | 08 | 2019 | Aneta Leitmanová, Noviny.sk


Keď už štátu utekajú takéto nemalé peniaze, bolo by na mieste, ak by aspoň Tipos zverejňoval údaje o tom, ako mu spomínaná "podpora predaja" pomohla, no nedeje sa tak.

Je to ale len jedna z mnohých podobných zmlúv, ktoré ukazujú, ako nám oligarchia pomaly vyciciava štát a najmä štátnu kasu. Vláda môže pokojne rozprávať o tom, ako si želá vyrovnaný rozpočet, keď len pri hazardných hrách, kde môže štát získať nemalý objem peňazí, fungujú podobné zmluvy tak netransparentne.

Ak by sa niekto rozhodol vytvoriť veľkú schému personálnych prepojení ľudí takéhoto rangu na štát, zabil by tým dobrých pár rokov. Nie je to už ale tak tragické, ako niekedy - vďaka zákonu vtedajšej ministerky spravodlivosti Lucii Žitňanskej sa dnes aspoň vieme dopátrať ku konečnému užívateľovi výhod pri zmluvách so štátom, pár hláv vďaka nemu už padlo.

Treba ale zrejme počkať, kým sa situácia zmení a "podnikatelia" sa naučia, že vyciciavať štát pochybnými netransparentnými zmluvami nie je v poriadku.

KONIEC PELLEGRINIHO V SMERE? Trend píše, že je rozhodnutý odísť na 80 percent
Týždenník Trend priniesol informácie o tom, že premiér Peter Pellegrini na 80 percent končí v strane Smer. Čítať ďalej
20 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Stojí za pripomenutie, že už ani takéto "veľkomožné" rodiny nemajú "imunitu" - Ivan Kmotrík ml. je najnovšie obvinený z úmyselného prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.

"1. mája 2018 po skončení futbalového zápasu medzi družstvami ŠK Slovan Bratislava a MFK Ružomberok na trávniku hracej plochy Štadióna Antona Malatinského City Arena v Trnave použitím tzv. nemeckého nacistického pozdravu prejavil sympatie k nacistickému hnutiu a k nacistickej ideológii," informovala pred pár dňami agentúra SITA.

Beňová sa vyjadrila aj k politickým ambíciám Gašpara
Ak predseda strany Smer-SD Robert Fico osobne cíti, že chce byť naďalej predsedom strany Smer-SD, mal by ním byť aj naďalej. Pre agentúru SITA to uviedla europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SD). Čítať ďalej
21 | 08 | 2019 | Peter Králik/SITA