Z víťaza Stanley Cupu je bezdomovec. "NHL strká hlavu do piesku," štve novinárov
23 | 11 | 2020 I Timotej Dudka

Pred dvoma rokmi jeho príbeh prekvapil celú Kanadu. Joe Murphy, bývalá jednotka draftu a víťaz Stanley Cupu, skončil na ulici. Teraz o tragickom osude hokejistu vyšla kniha Finding Murph (Hľadá sa Murph), informuje portál Aktuálně.cz.


Napísal ju novinár Rick Westhead, ktorý produkoval rovnomenný dokument, odvysielaný televíziou TSN v roku 2018.

Svojim najnovším príspevkom chce Westhead okrem iného pripomenúť problém, ktorý podľa všetkého nasmeroval Murphyho život zlým smerom, teda opakované otrasy mozgu.



"Príbeh Joea rozhodne nie je ojedinelý," povedal Westhead stanici CBC. "NHL bola počas rokov opakovane upozorňovaná na to, ako riskantné sú opakované otrasy mozgu z hľadiska dlhodobého zdravia hráčov. Napriek tomu liga strká hlavu do piesku."

Kanaďan Murphy by za normálnych okolností spĺňal všetky predpoklady pre spokojný dôchodok. Draftom 1986 prešiel ako celková jednička. V Detroite síce sklamal slabším rozjazdom, ale po výmene do Edmontonu ožil. V roku 1990 slávil Stanleyho pohár, o dva roky neskôr dosiahol kariérny vrchol - 35 gólov a 82 bodov.

Celkovo vystriedal 7 sedem klubov NHL a zarobil si vyše 13 miliónov dolárov. Už počas kariéry však cítil, že niečo nie je v poriadku.



Zlom mal nastať v roku 1991. Od bývalého parťáka z Detroitu Shawna Burra dostal Murphy pri vlastnej bráne tak tvrdý bodyček, že preletel mantinelom. Hlavou pri tom nešťastne narazil na hranu, kde sa spája mantinel a ochranné sklo. Bol otrasený.

"Nedokázali sme zohnať lekársku správu z toho incidentu, ale Joe tvrdí, že si rozbil lebku," uviedol novinár Westhead.

O to prekvapivejšie je, že Murphy vtedy nezamieril do nemocnice. Zostal na striedačke, ako by sa nič nestalo, a vyčkával na ďalšie striedanie. Keď potom vkročil na ľad, pôsobil zmätene.

Šport: Český hokejový útočník Ondřej Kaše zmenil dres v zámorskej NHL,
V piatich piatkových zápasoch 47. kola českej najvyššej hokejovej súťaže o sebe dali vedieť viacerí Slováci. Pri víťazstve Třinca nad Karlovými Varmi 6:2 dosiahol obranca Martin Gernát bilanciu 1+1, Tomáš Marcinko si pripísal dve asistencie a jednu... Čítať ďalej
22 | 02 | 2020 | TASR


Hokejistova staršia sestra, Cathy Puglieseová, má za to, že nešťastný náraz na mantinel jej brata silne poznamenal: "Rozhodne som zaregistrovala nejaké zmeny. Začal sa správať nevyspytateľne. Bral drogy, pil alkohol."

Murphy počas kariéry utrpel hneď niekoľko otrasov mozgu. Keď si ho pred šiestimi rokmi vzala do ordinácie nezávislá neuropsychologička, diagnostikovala mu depresiu a úzkosť, pričom za príčinu psychických problémov označila opakované poranenia hlavy počas kariéry v NHL.

Pred dvoma rokmi našiel Westhead Murphyho už ako bezdomovca túlajúceho sa ulicami Kenora, menšieho mesta v provincii Ontario.



Z ušetrených peňazí mu nič nezostalo. Každý mesiac poberá len tisícdolárový dôchodok, ktorý mu spravidla nevystačí. "Peniaze miniem dosť rýchlo, keď kalím alebo niečo robím. Ešte k tomu prídu lieky a je to preč," nechal sa počuť.

Pritom keby chcel, mohol by inkasovať 75 tisíc dolárov od NHL na liečebné náklady. Vykazuje totiž príznaky chronickej traumatickej encefalopatie. Choroba, známa ako CTE, často postihuje hráčov amerického futbalu alebo práve hokejistov kvôli opakovaným nárazom do hlavy.

Prejavuje sa napríklad dezorientáciou a bolesťami hlavy, neskôr chabým úsudkom či stratou pamäti. S poslednou fázou prichádza demencia alebo poruchy pohybu. NHL však spojenie týchto problémov s otrasmi mozgu popiera.

HOKEJ: Dohoda o účasti hráčov z profiligy na ZOH 2022 je v nedohľadne, NHL vidí viac negatív ako pozitív
Hokejisti z najkvalitnejšej ligy sveta by mohli chýbať na olympijskom turnaji druhýkrát v rade Čítať ďalej
11 | 02 | 2020 | SITA/AP


Možno aj preto nemá Murphy o pomoc záujem. "Museli by na mňa pozrieť doktori NHL. Do toho nejdem. Tieto peniaze navyše nechcem. Nechcem, aby ma prezerali," zdôraznil.

Rovnako popretŕhal aj iné záchranné laná. Keď mu NHLAA, ktorá sa stará o blaho bývalých hokejistov zámorskej ligy, zabezpečila bývanie v moteli, Murphy po niekoľkých mesiacoch opäť skončil na ulici, bez toho, aby vysvetlil, prečo.

Opakuje, že o pomoc nestojí. A že najradšej je sám.

Ronaldo dvakrát skóroval a dobehol Ibrahimoviča. Immobile zabezpečil výhru Laziu
Útočník Ciro Immobile bol v talianskej futbalovej lige strojcom víťazstva Lazia Rím 2:0 na ihrisku Crotone. Najlepší strelec minulej sezóny, ktorý sa vrátil po nákaze koronavírusom, prvý gól zápasu sám dal a na druhý prihral. Cristiano Ronaldo... Čítať ďalej
23 | 11 | 2020 | Timotej Dudka