Iveta Radičová „naložila“ premiérovi aj jeho vládnemu kabinetu
23 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Najskôr milovaný, teraz zatracovaný. Premiér Matovič klesá na popularite aj obľube nielen u svojich občanov, ale aj politikov. Jedným z nich je expremiérka Radičová, ktorá to súčasnej vláde celkom slušne „vysvetlila“. Napísal portál 1.pluska.sk.


 V poslednom období je vláda Igora Matoviča svojimi politickými oponentami kritizovaná jedna radosť. Špeciálne sa v tom vyžívajú predovšetkým obaja jeho predchodcovia, Robert Fico a Peter Pellegrini, čo je najmä v ich prípade celkom pochopiteľné. O čosi horšie ale vyznieva kritika, ktorú premiérovi uštedrila jeho ďalšia predchodkyňa Iveta Radičová, píše portál 1.pluska.sk.
Vláda si mohla pripomenúť výročie novembra aspoň virtuálne

Bývalá predsedníčka vlády síce už dlhší čas nezasahuje do politického diania u nás, stále je vnímaná ako odborníčka, ktorej náhľad je v širokej verejnosti všeobecne uznávaný. A vyjadrila ho aj v relácie televízie TA3 V politike. Hoci sa s Radičovou krátko po vyhratých voľbách Matovič pravidelne stretával a radil, dnes patrí expremiérka nielen k jeho pomerne veľkým kritikom, ale aj jeho kabinetu, keď si vládu podala hneď za niekoľko jej prešľapov.

V súvislosti s 31. výročím nežnej revolúcie skritizovala celú koalíciu za to, že uvoľnila verejný, ale aj mediálny priestor deštrukčným silám, ktoré odmietajú demokraciu. „Nebolo žiadne vládne kolektívne vyjadrenie, lebo individuálne vyjadrenie na sociálnej sieti nie je vládna pozícia. Rešpektujem zákaz zhromažďovania, ale všetci žijeme online a je niekoľko možností, ako si i vláda mohla pripomenúť toto výročie. Virtuálnym spôsobom,“ poznamenala Iveta Radičová a zdôraznila, že zorganizovanie online koncertu by zároveň podalo pomocnú ruku kultúre, ktorá prijatými opatreniami stráda.

Takto vyzerali slovenské vlády: Mečiar valcoval, Fico sociálne kanibalizoval, Dzurinda reformne bicykloval a Radičovú potopili
Zdroj: Webnoviny.sk Čítať ďalej
29 | 02 | 2020 | SITA

Ľudia uprednostňujú ekonomiku pred zdravotnými opatreniami

„Pre mňa je naozaj zarážajúce, že keď si otvoríte webovú stránku Úradu vlády, tak ani medzi tlačovými správami, ani medzi aktualitami oficiálne stanovisko a postoj vlády k 17. novembru nie je,“ uzavrela tému spomienky na november 1989 s tým, že takýto prístup k štátnemu sviatku nemá v novodobých dejinách obdoby. Na margo protestov, ktoré sa v spomínaný deň konali, poznamenala, že práve vypratanie priestoru vládou spôsobilo, že protestná vlna, ktorá je v súčasnosti silná, pôsobila ešte silnejšie. Zároveň spomenula, že ďakuje iniciatíve Za slušné Slovensko, že naplnila námestia kvetmi ako protiváhu k fašistickým symbolom.

Expremiérka Radičová tiež pripomenula, že rovnaké osadenstvo protestovalo aj v prípade Gorily a podľa nej sú to tie isté sily a prúdy, ktoré máme aj teraz v spoločnosti. „Ja sa ako sociologička opieram o to, ako to vnímajú občania,“ dodala so znepokojením, že ľudia začínajú uprednostňovať ekonomiku pred zdravotnými opatreniami, čo je veľmi vážne. „Na Slovensku hodnotia kriticky opatrenia vlády občania už väčšinovo,“ poznamenala s tým, že hoci protesty sú aj v Rakúsku a Nemecku, tak napríklad dôveryhodnosť Angely Merkelovej v prieskumoch stúpa.

Radičová: Slovensku hrozí "orbánovská demokracia," otvára sa priestor pre ĽSNS alebo Vlasť - Fico nemá opozíciu!
Bývalá premiérka Iveta Radičová rozhovor pre aktuality.sk poskytla až po dlhšom prehováraní. Radičová vraj nechce "vstupovať do arény plnej Harabinov, Kotlebov, Ficov, Glváčov." Expremiérka si však neodpustila podotknúť, že žijeme v "ukradnutom,... Čítať ďalej
24 | 11 | 2019 | Magda Danková

Minister Naď by sa mal občanom stotisíckrát ospravedlniť

Toto konštatovanie vychádza podľa Radičovej z jasnosti, zmysluplnosti a logiky opatrení jej vlády. „Spolu s Českou republikou patríme ku krajinám, kde dôvera vlády za ostatných niekoľko mesiacov pre opatrenia veľmi radikálne klesla. U nás o vyše 30 %,“ zhodnotila expremiérka s tým, že vďaka opatreniam Igora Matoviča klesá aj počet pozitívnych. Napriek tomu proti zatiaľ jeho úspešným opatreniam zároveň stúpa odpor a narastá hnev. Iveta Radičová rozhodne nepovažuje za jediného vinníka Igora Matoviča. Okrem neho si to „zlízol“ aj minister obrany Jaroslav Naď, ktorý v internetovej komunikácii nazval protestujúcich opicami. „Za to by sa mal stotisíckrát ospravedlniť,“ dodala sklamaná slovami ministra Naďa.

Kritika z Radičovej úst našla svoje pochopenie aj u politológa Miroslava Řádka. „Pod jej vyjadrenia sa podpisujem a zvlášť by som prízvukoval, že ak robíme prieskumy verejnej mienky a čudujeme sa, koľko ľudí je schopných súhlasiť s tým, že pandémia je vymyslená, tak skutočne ide o psychologickú obranu pred problémom. Zhodujú sa v tom aj mnohí psychológovia, s ktorými som sa o tomto fenoméne radil,“ podotkol politológ s tým, že je to presne to zázemie, ktoré Iveta Radičová vyslovila. „Vláda je slabá a výročie 17. novembra si nechala ukradnúť. Zrejme sa príliš spoliehala na to, že medzi ministrami je jeden z tribúnov ľudu,“ uzavrel Řádek, dodáva na záver portál 1.pluska.sk.

„Vládnu nám diletanti!“ netají sa politológ
Na premiéra, ale aj na jeho kabinet sa už dvíha vlna nevôle ľudí, ktorým sa nepáči ich vládnutie, respektíve nielen to, ako zvládajú koronakrízu, ale i to, ako sa k sebe za ostatné dni a týždne správajú. Čítať ďalej
15 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.