Matovič národu: Vyberte si, buď opäť celoplošné testovanie, alebo lockdown
23 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Tak, a máme to tu zase. Premiér je presvedčený, že na pokojné Vianoce je treba opäť Slovensko celoplošne otestovať, Stať by sa tak malo o dva týždne a ľudia znovu dostanú na „dobrovoľný“ výber – test alebo zostanete doma.


Cieľom celoplošného testovanie je podľa Matoviča dostať sa do Vianoc pod 500 nakazených denne a pod tisíc hospitalizovaných ľudí v nemocniciach. Premiér sa vyjadril aj tak, že celoplošné testovanie by malo prebehnúť asi o dva týždne. A opäť nepôjde o dobrovoľné testovanie. „Ak by sme mali mať dobrovoľné testovanie a príde 30 percent ľudí, tak to potom nemá zmysel. Potom je jediné riešenie a to je lockdown na tri týždne,“ povedal podľa portálu hnonline.sk Matovič v relácii V politike.
​Dostať deti v čo najväčšej miere do škôl

Predseda vlády hovoril aj o tom, že v tejto chvíli sa nebudú deti vracať do škôl. „Chceme v čo najväčšej miere dostať deti do škôl po Vianociach,“ oznámil pre rodičov nie veľmi potešiteľnú správu Matovič, pretože mnohí z nich už majú vyučovania ich detí doma plné zuby, nehovoriac o problémoch v zamestnaní. Premiér tiež dodal, že na Vianoce síce nebude zákaz cestovania, ľuďom ale bude odporúčať, radšej aby necestovali.

Podľa slov Matoviča dalo návrh konzílium odborníkov, ktorý prešiel pandemickou komisiou i ústredným krízovým štábom. Odporúčanie bolo podľa neho jednoznačné, a to dosiahnuť pokles prípadov. Doplnil, že víziou bolo tiež dostať deti do škôl. Premiér tiež pripomenul, že preto predstavil plán „komunitného testovania“, ktorý kritizoval Sulík a podľa vlastných slov mu dal jasnú výzvu, ktorú nesplnil. „Z toho, čo viem, tak Richard Sulík nepríde s plánom, ako splniť podmienky konzília,“ poznamenal Matovič.

Ďalšia blamáž: EK odmietla Matovičove plošné testovanie
"Mali sme byť vzorom minimálne pre EÚ, sme na smiech pred celým svetom.", píše europoslanec Milan Uhrík Čítať ďalej
21 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič

Opozícii pri zbieraní podpisov drží palce

Zatváranie okresov či prísnejšie obmedzenia pohybu počas vianočných sviatkov premiér zatiaľ nepredpokladá, no chce veriť v zodpovednosti ľudí. Sprísňovanie nevylúčil iba v prípade zmeny situácie pred sviatkami, ak by sa ľudia „zvlčili“. Na otázku o preplatení nákladov samosprávam z prvého a druhého kola plošného testovania uviedol, že akciu organizovalo Ministerstvo obrany. „Túto debatu registrujem trochu z boku, organizáciou bol poverený rezort obrany a preplatí to Ministerstvo financií na základe údajov, ktoré dostanú,“ skonštatoval premiér, podľa ktorého absolútna väčšina starostov poctivo preukázala náklady. Naznačil ale, že niektorí tak neurobili, a preto je na mieste kontrola. Hovorí, že náklady na zriadenie jedného odberného miesta boli v hodnote pár sto eur, nie desiatok tisíc. Starostovia, ktorým záleží na ochrane zdravia obyvateľov, podľa neho určite financie našli.

Matovič sa v relácii vyjadril aj k ankete expremiéra Petra Pellegriniho, lídra strany Hlas-SD o predčasnom ukončení volebného obdobia vlády. „Čo je to za anketu, keď tam môžete do aleluja hlasovať,“ poznamenal s miernou iróniou v hlase a pripomenul, že v ankete OĽaNO spred volieb bolo zabezpečené, aby nemohol jeden človek hlasovať viackrát. Premiér poukázal na to, že Pellegrini bol v minulosti digitálnym lídrom. „Šuflikanti sa tu hrali, že sú digitálni lídri,“ povedal s tým, že podľa toho vyzerala aj digitalizácia.

Premiér na adresu referend o predčasných voľbách avizovaných opozíciou uviedol, že ak vyzbierajú podpisy, drží im palce. Ide podľa neho o ústavné právo občanov. Pripomenul ale, že v minulosti navrhoval zníženie kvóra pri referende, vtedajšia koalícia to však odmietla. „Teraz sa budú hrajuškať s anketou, potom sa budú hrajuškať s referendom,“ podotkol s tým, že na referendum zrejme i tak nepríde dosť ľudí, uvádza v závere portál hnonline.sk.

Blaha prezradil plány: Nové protesty, referendum a nakoniec "Matovič z hrušky dole!"
Ľuboš Blaha sa vo svojom najnovšom statuse na facebooku pustil do mainstreemových médií. Odkryl pritom finančné skupiny a oligarchov, ktorí sa nimi stoja. Urobil tak ako reakciu na to, ako informovali o včerajších protestoch proti vláde Igora... Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Michal Filek