Zlatá medaila pre Petru Vlhovú z Fínska
21 | 11 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Petra Vlhová je víťazkou slalomu vo fínskom Levi a vyhrala tak prvý slalom sezóny. Porazila najväčšiu súperku Mikaelu Shiffrinovú.


Slovenská lyžiarka Petra Vlhová triumfovala v úvodnom slalome novej sezóny Svetového pohára. V sobotných pretekoch vo fínskom Levi za ňou o 18 stotín sekundy zaostala jej veľká americká rivalka Mikaela Shiffrinová.

Aktualizované dňa 21.11.2020 o 15:02

Iba 25-ročná slovenská zjazdárka súťaží síce v ére multirekordnej a fenomenálnej Shiffrinovej, sama však v strednom kariérovom veku atakuje zaujímavé méty. V prvom z dvoch víkendových slalomov dosiahla svoje pätnáste víťazstvo v pretekoch SP, čo sa veličinám ako Perrine Pelenová, Anna Veithová, Sonja Nefová, či Isolde Kostnerová podarilo za celé ich súťažné dráhy. Rovnaký počet triumfov má na konte aj 30-ročná Federica Brignoneová, celková víťazka predchádzajúcej sezóny SP.

Vlhová viedla už po prvom kole, Shiffrinová, ktorá absolvovala svoju prvú súťažnú jazdu od 26. januára, sa za ňu zaradila s odstupom 15 stotín sekundy. Zo štartového poľa v predvečer súťaže vypadla zásadná spolufavoritka Anna Swenn-Larssonová. Švédsky tím poslali fínske úrady do karantény pre pozitívny covid-test trénera a lyžiarkam neumožnili štartovať napriek ich negatívnym výsledkom. Týkalo sa to napríklad aj Emelie Wikströmovej, druhej švédskej zástupkyne v hlavnej slalomárskej skupine. V oslabenom poli tretí čas kola zašla Liensbergerová (+0,52 s), ktorá ako jediná dokázala so superfavoritkami držať krok aj v ťažkých strmých úsekoch.

Vlhová najrýchlejšia v 1.kole, Shiffrinová 15 stotín za ňou
21 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Zradné zákutia boli v podstate len v strede svahu, ale dosť sa dalo stratiť aj v pomerne zatvorenom odpichu zo štartovej búdky. Ináč však bola trať mimoriadne rytmická a vyžadovala si tie najvyššie technické zručnosti s minimálnou chybovosťou. Týmto spôsobom sa v prvej jazde presadili dva odlišné slalomárske štýly, Vlhová predviedla agresivitu v dynamike a Shiffrinová precíznosť a ľahkosť zrýchľovania v oblúkoch. Ostatné pretekárky zaostali o viac ako sekundu na vedúcu Slovenku.

V druhom kole vytýčil bránky na svahu Vlhovej tréner Livio Magoni. Taliansky kouč nachystal menej rytmickú trať s dvoma presadenými bránkami priamo na zlome na úrovni druhého medzičasu. Liensbergerová napriek miernemu zaváhaniu vo vlásenke predviedla veľmi rýchlu druhú jazdu. Shiffrinovej náskok sa najskôr zmenšoval, no Američanka tradične zabrala v záverečnej pasáži a priebežne sa zaradila na vedúcu pozíciu. Vlhová išla v bránkach, ktorých rozostavenie vo Fínsku trénovala dva týždne, suverénne a v jednej časti si vypracovala vyše polsekundový náskok. Ten sa síce v závere trocha zmenšil, Slovenka však aj v druhom kole zajazdila najlepší čas a ešte o tri stotinky sa vzdialila Shiffrinovej.

"Chcela som využiť tú malú výhodu, že trať druhého kola staval môj tréner. Nebolo to však jednoduché, na štarte snežilo a zjazdovka už bola miestami rozbitá. Chcela som ísť naplno, vlani som tu vypadla, takže sa veľmi teším. Víťazstvo v prvom slalome sezóny je vždy veľmi dôležité," povedala v prvej televíznej reakcii Vlhová, ktorá vyrazila za obhajobou malého glóbusu v tejto disciplíne stobodovým ziskom. Po dvoch súťažiach sa so 160 bodmi dostala aj na čelo celkového poradia prestížneho seriálu. Z pätnástich triumfov na podujatiach SP má v slalome na konte deväť. V Levi nadviazala na úspech z roku 2017, ďalší môže pridať už v nedeľu (10.15/13.15 SEČ).

Pozrite si góly Slovenska proti Írom
Slovenskí futbalisti postúpili na budúcoročné majstrovstvá Európy, keď vo finále baráže zdolali v Belfaste domáce Severné Írsko 2:1 po predĺžení. Čítať ďalej
14 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič

Výsledky slalomu SP v Levi:


  1. Petra VLHOVÁ (SR) 1:50,11 min.,

  2. Mikaela Shiffrinová (USA) +0,18 s,

  3. Katharina Liensbergerová (Rak.) +0,57,

  4. Wendy Holdenerová (Švaj.) +1,35,

  5. Michelle Gisinová (Švaj.) +1,41,

  6. Laurence St-Germainová (Kan.) +1,42,

  7. Katharina Truppeová (Rak.) +1,77,

  8. Chiara Mairová (Rak.) +2,04,

  9. Melanie Meillardová (Švaj.) +2,10,

  10. Katharina Huberová (Rak.) +2,25


Celkové poradie SP (po 2 súťažiach):


  1. VLHOVÁ 160 bodov

  2. Marta Bassinová (Tal.) 113

  3. Gisinová 95

  4. Federica Brignoneová (Tal.) a Mikaela Shiffrinová po 80

  5. Mina Fürst Holtmannová (Nór.) 63


Poradie v slalome (1):


  1. VLHOVÁ 100,

  2. Shiffrinová 80,

  3. Liensbergerová 60,

  4. Holdenerová 50,

  5. Gisinová 45,

  6. St-Germainová 40


Unavuje ma, že za všetko v Barcelone môžem ja, vyhlásil podráždený Messi
Frustrovaného kapitána Barcelony Lionela Messiho unavuje, že je mu kladená vina za všetky problémy v katalánskom klube. Argentínska hviezda tým reagovala na kritiku bývalého agenta jeho spoluhráča Antoinea Griezmanna, ktorému vraj Messi komplikuje... Čítať ďalej
19 | 11 | 2020 | Timotej Dudka