Telefonát s Tonym Blairom nám zimnú turistickú sezónu určite nezachráni
21 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Začína to byť ak nie na zúfanie, tak určite na rozčúlenie sa. Predseda vlády sa na verejnosti tvári ako Alenka v ríši divov zo svojich nových kontaktov. Je uveličený tým, kto všetko mu volá, ale na odpovede občanom a podnikateľom Slovenska nemá čas.


Iste, uznávame, že takí poľnohospodári na čele s predsedom agrárnej komory sú pre osobné PR predsedu vlády oveľa menej, než samotný Tony Blair. („Hi everybody, I'm Igor from Slovakia“) Na druhej strane, svetoznámy Tony nám ani nezaseje, ani nezožne, ani chlieb nenapečie. Možno, iba ak, pošle jeden peceň Igorovi.

Ak chcú farmári pomoc od predsedu vlády a jeho ministrov, asi by mali volať z Británie (kvôli predvoľbe, ktorú si premiér zjavne všíma) a mohli by aj po anglicky. Potom by si ich pán Matovič vypočul. Inak nemá čas.
Ale nie iba o tom to je

Tentoraz o inom odvetví slovenskej ekonomiky - o turistickom ruchu. Tento rok však skôr asi o turistickom tichu. Ešte vlani, v tomto čase, prevádzkovatelia ubytovacích a stravovacích služieb hlásili na zlaté týždne zimnej sezóny, teda na koniec roka a príchod roka nového, vypredané. Teraz bijú na poplach. Mali by poprosiť Tonyho, aby ich vypočul a potom zo známosti cinkol Igorovi. Potom by sa o nich možno náš pán premiér začal zaujímať.

Ďalšia blamáž: EK odmietla Matovičove plošné testovanie
"Mali sme byť vzorom minimálne pre EÚ, sme na smiech pred celým svetom.", píše europoslanec Milan Uhrík Čítať ďalej
21 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič


Ruku na srdce, kto by si teraz kupoval vianočný pobyt na horách pre celú rodinu, čo sú určite nemalé peniaze, ak nevie, čo vzíde z hlavy pána premiéra zajtra, pozajtra, čo zas odvolá, čo potvrdí, čo zmení. Navyše, keď má premiér obsesiu v svadbách a opäť rieši či a ako ich povoliť, hoci stojíme na prahu adventu, obdobia, o ktorom je známe, že dôslední veriaci kresťania v ňom svadby neorganizujú.

Keďže predsedovi vlády s jeho zmenami v opatreniach už nemožno veriť ani nos medzi očami, navyše v situácii, keď on sám osobne považuje "dobrovoľné" plnenie svojich prianí, logicky povinne nasledované celým národom ľudí (nie opíc). V situácii, kedy nikto nevie, či nás o týždeň po ďalšom testovaní opäť nezavrie do domácich väzení a bez papiera nás opäť nepustí z domu. Nieto ešte za hranice okresu a dokonca niekam do hotela na hory.

Hoteliéri najlepšie vedia, že na nijaké lepidlo nenalákajú svojich hostí, ak im neposkytnú gastro služby, bazény, wellness centrá, akvaparky. Bez týchto služieb je dopyt zo strany hostí minimálny. To isté platí aj v prípade lyžiarskych stredísk. Vôbec však nie je známe, čo a ako v tejto ekonomickej sfére, môžeme ju nazvať tiež turistická ekonomika, plánuje vláda a nebodaj dokonca čo si praje sám premiér.

Ak by to bola vláda, to by sa ešte hádam dalo prežiť. Aj keď "jedinečné" nápady jej niektorých úslužných členov sú už tradične nielen ďaleko za mantinelmi zákonov, ale aj zdravého rozumu. Alebo neznalostí. Alebo arogantnej drzosti.

Horšie by však bolo, ak by sa zas nebodaj rozhodol rozhodovať sám predseda vlády a ostatní členovia vlády, by opäť zaujali iba polohu roztlieskavačiek. Teda asi iba okrem Sulíka. Ten by asi radšej premiérovi opäť navaril "ňoky".

Chmelár: Kto ešte verí, že Matovičove plošné manévre boli úspešné, nech sa dá vyšetriť
Publicista Eduard Chmelár upozorňuje, že vláda klame o skutočnom stave pandémie na Slovensku. Je presvedčený, že nám v krátkom čase hrozí kolaps zdravotnej starostlivosti. Vo svojom najnovšom statuse na facebooku volá po okamžitom odstavení vlády... Čítať ďalej
20 | 11 | 2020 | Michal Filek

Slovensko potrebuje jasný signál.

Slovensko potrebuje jasný a najmä stabilný plán od odborníkov - nie úradníkov - čo s prelomom rokov, s čím sa dá rátať, čo sa považuje za reálne a čo nie. Povedať iba tak, "popri" nejakej tlačovke, že bazény sú od zajtra otvorené, je nielen smiešne až trápne, ale aj zbytočné.

Nábeh hotelov a ich komplexných služieb po dlhom období ich nefunkčnosti trvá minimálne týždeň aj viac. Lyžiarske strediská už zasnežujú, ale doteraz nevedia, ako to bude s organizáciou lyžiarov. Tí nevedia, či a kde budú bývať a hoteliéri zas nevedia, kedy a v akých podmienkach môžu svoje zariadenia sprístupniť.

Do Vianoc je mesiac. Dúfajme, že predsedovi vlády už nikto zaujímavý zo zahraničia nebude telefonovať a že stihne so svojimi úradníkmi niečo okrem antigénového testovania do alelujá aj vymyslieť. Alebo sa poobzerať radšej po Rakúsku, Taliansku či Nemecku? Tam už v tom majú jasno. Nuž ale potom si zlikvidujeme pravdepodobne náš domáci cestovný ruch a možno sa staneme vo svete práve kvôli tomu jedinečnými, že zavedieme novú sféru národného hospodárstva "cestovné ticho"..

A vtedy by premiérovi možno zavolal aj samotný Kim-čong Un.

Matovič pritvrdzuje: V decembri sa budeme testovať, alebo vyhlási lockdown
Do Vianoc by sa malo uskutočniť ďalšie plošné testovanie, uviedol to predseda vlády Igor Matovič po štvrtkovom rokovaní vlády. Bližšie informácie chce zverejniť v najbližšom čase. Podľa dennikn.sk budú v decembri až tri kolá, pričom to prvé... Čítať ďalej
19 | 11 | 2020 | Michal Filek/tasr