EÚ varuje, že rýchle testy na Covid-19 sú v prípade asymptomatických prípadov menej presné
19 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Európska komisia odporučila, aby sa rýchle testy na prítomnosť Covid-19 používali predovšetkým u osôb, ktoré už prejavujú príznaky koronavírusu, pretože sa ukázalo, že sú v asymptomatických prípadoch menej presné, informuje portál RT.


V nových odporúčaniach Európska komisia pre svojich 27 členských štátov uviedla, že „rýchle testy na prítomnosť koronavírusu v tele by sa mali použiť do piatich dní po objavení príznakov alebo do siedmich dní po tom, čo bola osoba pozitívna na Covid-19“.

V súčasnosti sú vlády EÚ zodpovedné za vypracovanie vlastných pravidiel pre reakciu na Covid-19 vrátane testovania. Európska komisia ich vyzvala, aby prijali spoločné normy a „zosúladili“ svoje prístupy „v čo najväčšej možnej miere“, pretože „efektívne testovanie hrá kľúčovú úlohu v bezproblémovom fungovaní vnútorného trhu“.

Rusko bude vyrábať lyofilizované vakcíny proti Covid-19, aby vyriešilo problém so zachovaním chladu pri distribúcii
Rusko plánuje pozmeniť výrobu svojej prvej vakcíny proti Covid-19 na lyofilizovanú formu, pretože krajina hľadá riešenie na jej prepravu po celej krajine i do zahraničia, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Orgán EÚ vysvetlil, že hoci rýchle testy môžu v prípade testov PCR poskytnúť výsledky v priebehu niekoľkých minút v porovnaní s niekoľkými dňami, sú menej presné.

Európska komisia tiež prijala odporúčanie Svetovej zdravotníckej organizácie, aby členské štáty používali iba rýchle testy, ktoré majú viac ako 80-percentnú citlivosť a 97-percentnú presnosť  - a to iba vtedy, ak sú testy PCR „dočasne obmedzené“.

Odporúčanie o testovaní prichádzajú v čase, keď Európska komisia oznámila, že podniká kroky na podporu zvýšenia testovacej kapacity tým, že prispeje 35,5 milióna eur Medzinárodnej federácii spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca.

Vakcína bez ihly. Dali by ste sa zaočkovať cez nos?
Vedci sľubujú, že najúčinnejšou zbraňou proti koronavírusu bude vakcinácia. Farmaceutickí giganti pracujú na jej dokončení v injekčnej podobe, tím výskumníkov v Spojených štátoch sa však na to rozhodol ísť inak. A u myší zatiaľ slávia... Čítať ďalej
19 | 11 | 2020 | Natália Sollárová