Vakcína bez ihly. Dali by ste sa zaočkovať cez nos?
19 | 11 | 2020 I Natália Sollárová

Vedci sľubujú, že najúčinnejšou zbraňou proti koronavírusu bude vakcinácia. Farmaceutickí giganti pracujú na jej dokončení v injekčnej podobe, tím výskumníkov v Spojených štátoch sa však na to rozhodol ísť inak. A u myší zatiaľ slávia úspech.


Tím vedcov z lekárskej fakulty Washingtonskej univerzity v St. Louis prišiel s invenčnou myšlienkou. Vakcína, ktorú vyvíjajú, sa nebude podávať prostredníctvom vpichnutia ihly, ale cez nos. Správu o štúdii škola publikovala na svojom webe a ich prácu zverejnil aj časopis Cell.

Nos je pre nový koronovavírus, čiže SASR-CoV-2, zvyčajne vstupnou bránou. A aplikovať vakcínu touto cestou sa ukazuje byť dobrý nápad. Vedci zistili, že už jedna takto podaná dávka je účinná ako prevencia rozvinutia infekcie u myší. Plánujú ju preto ďalej testovať.

Bude očkovanie rovnako dobrovoľné ako testovanie?
Nemálo ľudí verí, že plošné testovanie bolo len prípravou na masové očkovanie. A že s vakcínou príde ďalšie znásilnenie slobodnej vôle. Premiér však tvrdenia o povinnom očkovaní označil za blud. Vláda o nariadení imunizácie proti koronavírusu podľa... Čítať ďalej
15 | 11 | 2020 | Natália Sollárová


Výsledky novej štúdie hovoria, že nazálna vakcína vytvorila v organizme skúmaných hlodavcov silnú imunitnú odpoveď. Obzvlášť účinná bola v nose a dýchacích cestách, keď zabránila tomu, aby sa vírus uchytil v tele. „Tieto myši boli veľmi dobre chránené pred ochorením,“ uviedol vedúci projektu profesor Michael S. Diamond.

Okrem toho, u niektorých myší videli tzv. sterilizáciu imunity, čo znamená, že imunitný systém bol schopný zabrániť patogénu, aby sa ďalej množil, čo je u vakcíny žiaduce. Tieto hlodavce po kontakte s vírusom nemali žiadne príznaky infekcie.

Vedci porovnávali v procese výskumu dva typy vakcín – intramuskulárnu, ktorá sa aplikuje ihlou do svalu a nosovú. Injekčná forma vyvolala imunitnú odpoveď, ktorá zabránila zápalu pľúc, neochránila však pred infekciou v nose a pľúcach. To znamená, že takáto vakcína by mohla znížiť závažnosť priebehu ochorenia COVID-19, infekciu však nezastaví.

Očkovanie proti koronavírusu bude určite dobrovoľné
Prvá dávka vakcín na COVID-19 by mohla byť na Slovensku už začiatkom nasledujúceho roka. Minister zdravotníctva vylúčil, že odmietnutie očkovania by mohlo byť dôvodom na stratu zamestnania. Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Natália Sollárová


Naproti tomu, pri aplikovaní účinnej látky cez nos sa zamedzilo rozvinutiu nákazy v horných aj dolných cestách, čiže nose i pľúcach, čo naznačuje, že takto očkovaní jedinci nebudú šíriť vírus ďalej a infekcia sa u nich nevyvinie ani nikde v tele.

Vo svete už existuje vakcína, ktorá sa podáva cez nos. Volá sa FluMist a je určená proti chrípke. Používa oslabenú formu živého vírusu a preto ju nemožno indikovať v prípade rizikových pacientov s oslabeným imunitným systémom, napríklad v dôsledku rakoviny alebo cukrovky. Nová nazálna vakcína v realizovanej štúdii však nevyužíva živý vírus, čo ju pravdepodobne robí bezpečnejšou.

Vedci tvrdia, že nová „nosová vakcína“ vyzerá sľubne, zatiaľ však bola testovaná len na myšiach. Preto chcú pokračovať v jej skúmaní u primátov, s plánom pristúpiť čo najskôr aj ku klinickým pokusom na ľuďoch, aby zistili, či bude rovnako účinná a zároveň i bezpečná.

Je očkovanie iba biznis?
Očkovanie by malo závisieť od preukázanej spoľahlivosti vakcíny, ale aj od dobrovoľnej ochoty občanov. Čítať ďalej
06 | 08 | 2020 | Gabriel Matta