V Egypte objavili obrovské množstvo sarkofágov a pozlátených sôch (VIDEO)
17 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Egyptskí úradníci ohlásili mimoriadny počet čerstvých objavov, medzi ktoré patrí najmenej 100 rakiev a 40 pozlátených sôch pochádzajúcich z dávnych čias, informuje portál RT.


Vzácne artefakty boli objavené v rozľahlej sakkarskej nekropole južne od Káhiry, ktorá slúži ako cintorín pre staroegyptské hlavné mesto Memphis.

%2CO-R

V sobotu v Sakkáre boli vystavené rôzne sarkofágy a sochy. Na tlačovej konferencii oznamujúcej nálezy minister cestovného ruchu a starožitností Khaled el-Anany odhalil, že tieto položky sú staršie ako 2 500 rokov, pričom pochádzajú z dynastie Ptolemaiovcov a neskoršieho obdobia.

Ptolemaiovci vládli Egyptu asi 300 rokov, približne od roku 320 pred naším letopočtom do približne 30 rokov pred naším letopočtom.



 

Ako na videu môžete vidieť, archeológovia otvorili rakvu a odhalili zachovalú múmiu zabalenú v látke. Múmiu tiež röntgenovali, aby zistili, či sa telo správne zachovalo.

Predmety budú rozmiestnené do najmenej troch múzeí, vrátane Veľkého egyptského múzea, ktoré Egypt buduje v blízkosti pyramíd v Gíze.

El-Anany uviedol, že ďalší objav v Sakkáre bude oznámený neskôr v tomto roku.

Sobotňajšie oznámenie je posledným zo série archeologických nálezov v Egypte. Súčasťou lokality Sakkára je viac ako tucet pyramíd, starodávne kláštory a pohrebiská starých zvierat. Ruiny sú zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO.

„Už sa začal krvavý masaker“: USA čelia dvojitej recesii, tvrdí skúsený ekonóm
Miera nezamestnanosti minulý mesiac v Spojených štátoch prudko poklesla, pričom počet infikovaných koronavírusom prudko stúpol. Čísla boli dokonca nad očakávania ekonómov, informuje portál RT. Čítať ďalej
14 | 11 | 2020 | Marek Molnár