Sťažnosti na Apple - sledovanie sa nesmie stať pravidlom!
17 | 11 | 2020 I Diana Zaťková
Skupina vedená aktivistom v oblasti ochrany osobných údajov Maxom Schremsom podala sťažnosť na nemecké a španielske úrady pre ochranu údajov a obvinila spoločnosť Apple z porušenia právnych predpisov EÚ v oblasti porušovania súkromia, informuje portál RT.


Sťažnosti podané v mene jednotlivých španielskych a nemeckých spotrebiteľov podala v pondelok skupina pre digitálne práva NOYB (None of Your Business). Skupina tvrdí, že s údajmi používateľov sa zaobchádza bez ich vedomia a súhlasu. Sťažnosť sa zameriava na takzvaný identifikátor pre inzerentov (IDFA) - sledovací kód, ktorý sa automaticky vytvorí na zariadeniach so systémom iOS od spoločnosti Apple, keď sa aktivujú. Umožňuje spoločnosti, rovnako ako tretím stranám, sledovať online správanie používateľov mobilných telefónov.




Advokát radí, ako postupovať v prípade pokuty či zatknutia na proteste 17. novembra
Advokát Čarnogurský ml. radí, ako postupovať v prípade pokuty či zatknutia na proteste 17. novembra. Vo svojom statuse na sociálnej sieti o proteste avizovanom na 17. november píše, že z jeho pohľadu ide o podporu ochrany ľudských práv, ktoré... Čítať ďalej
16 | 11 | 2020 | Gabriel Matta


Skupina tvrdi, že kódy, ktoré sa používajú predovšetkým na doručovanie cielených reklám, sú v rozpore so smernicou EÚ o súkromí a elektronických komunikáciách, pretože IDFA vyžaduje pred nastavením a používaním týchto algoritmov súhlas používateľa. „Spoločnosť Apple umiestňuje do svojich telefónov kódy, ktoré sú porovnateľné so súborom cookie, bez akéhokoľvek súhlasu používateľa. Ide o zjavné porušenie právnych predpisov Európskej únie o ochrane súkromia,” uviedol právnik NOYB Stefano Rossetti.

Sťažnosti prichádzajú v čase, keď sa spoločnosť Apple pripravuje na zavedenie nových pravidiel prihlásenia sa do IDFA, ktoré mali pôvodne platiť od vydania systému iOS 14 na jeseň tohto roku, avšak nakoniec sa odložili do roku 2021. Nové pravidlá budú od vývojárov tretích strán vyžadovať, aby pred prístupom na svoje IDFA požiadali používateľov iPhone a iPad o povolenie na zhromažďovanie údajov. Nové pravidlá však neovplyvňujú vlastnú schopnosť spoločnosti Apple sledovať používateľov.

Veľký prehľad opatrení, na čo sa musíte pripraviť a čo by ste mali vedieť
Obmedzenia odborníkov na spomalenie šírenia koronavírusu zrejme zabrali, a tak vláda rozhodla, že svojím občanom predsa len čo-to povolí. Viete čo to bude a čo vás tam čaká? Nie? Potom si pozrite tento veľký prehľad. Čítať ďalej
16 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Nastávajúca revízia pravidiel nie je dostatočná a postupy sledovania sa musia úplne ukončiť, domnieva sa NOYB. "Sledovanie musí byť výnimkou, nie pravidlom," zdôraznil Rossetti.

Rakúsky právnik a aktivista v oblasti súkromia Schrems a skupina NOYB, ktorú založil už v roku 2017, sa opakovane zameriavali na digitálnych gigantov vrátane Facebooku a Google kvôli údajnému nesprávnemu zaobchádzaniu s údajmi a porušovaniu súkromia používateľov. Aktivisti dosiahli veľké víťazstvo tento rok v júli, keď Európsky súdny dvor (ESD) zrušil takzvaný „štít na ochranu súkromia“ - významnú dohodu upravujúcu prenos údajov občanov EÚ do USA.

"Je jasné, že USA budú musieť zmeniť svoje zákony o dohľade, ak chcú americké spoločnosti naďalej hrať úlohu na trhu EÚ," uviedol Schrems po víťazstve. Veľké technologické spoločnosti sa však zdráhali prestať používať štít „ochrany osobných údajov“ po jeho zrušení, čo vyvolalo ďalšie sťažnosti od skupiny NOYB.

Mikulec sa vyhráža: Polícia zasiahne proti prípadným utorkovým demonštráciám
Polícia zasiahne proti demonštrujúcim, ktorí sa v utorok 17. novembra plánujú zúčastniť na ohlásených protestoch. V nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo to povedal minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) Čítať ďalej
15 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič