Mikulec Sakovej: Mohli sme vidieť, čo potrebujú vaši bývalí „najlepší“ funkcionári. Putá!
12 | 11 | 2020 I Natália Sollárová

Minister vnútra zmenil etický kódex policajtov. Dodatok sa týka vystupovania mužov a žien zákona na internete. Bývalá šéfka rezortu Saková v tom vidí obmedzovanie slobody slova. Mikulec jej dal na námietky jasnú odpoveď.


„Minister Mikulec si zamieňa slobodu slova s porušovaním etického kódexu policajta. Tisíce policajtov si od včerajšieho dňa musia dať dobrý pozor, čo zverejnia na svojich súkromných účtoch na sociálnych sieťach,“ uvádza Denisa Saková na svojom profile.

„Ak by sa totiž statusy či videá vedeniu ministerstva nejavili ako 'nestranné a zdržanlivé', porušovali by tzv. etický kódex policajta,“ píše ďalej v príspevku pod názvom Diktatúra v praxi alebo ako umlčať policajtov. Saková si dokonca myslí, že muži a ženy, ktorí pomáhajú napríklad aj pri plošnom testovaní by mohli podľa tohto nariadenia za svoj názor prísť o prácu.

Bittó Cigániková to povedala na rovinu: Marek Krajčí nie je schopným ministrom!
Proti niektorým nariadeniam z koaličného OĽaNO nie je už iba predseda SaS Richard Sulík, ale najnovšie aj jeho stranícka kolegyňa Jana Bittó Cigániková. Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


„Viete si predstaviť, že by som niečo také navrhla ja? V prvom rade by som sa nevedela pozrieť do zrkadla a ani do očí tisíckam svojich vtedajších kolegov. A médiá by si na tom určite zgustli,“ zakončila bývalá ministerka vnútra.

Aktuálny šéf rezortu to nenechal bez reakcie. Prostredníctvom sociálnej siete si povzdychol „ach, pani Saková“ a svojej predchodkyni dal jasne najavo, čo si myslí. „Musím uznať, že miera vášho cynizmu je mimoriadne fascinujúca,“ začal vo svojom statuse.

„Najprv s vašim ex straníckym kolegom Robertom Kaliňákom vyžmýkate rezort do poslednej kvapky, doslova ho zdevastujete a potom z pohodlia 'teplého' poslaneckého kresla máte tú drzosť ukazovať prstom na tých, ktorí chcú vrátiť ľuďom dôveru v štát a zložky, ktoré ju aj pod vašim vedením stratili,“ pustil sa ďalej Mikulec do Sakovej.

Matovič rezignoval a ponúkol svoje miesto Sulíkovi, vyznelo dnes na jeho tlačovej besede
Igor Matovič dnes otvorene vyhlásil na tlačovej besede, že si uvedomil až teraz, že má Richarda Sulíka ako podpredsedu vlády, teda ako svojho zástupcu a ponúkol mu svoje miesto. Podmienil to však tým, že Richard Sulík musí predstaviť lepší plán pre... Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič


Na margo kódexu minister uviedol, že nejde o žiadnu novinku a „nevymysleli sme ho zvečera do rána“. Podľa Mikulca boli len podrobnejšie vyšpecifikované sociálne siete, ktoré nabrali na intenzite za uplynulé roky. To, že policajt musí vystupovať slušne, profesionálne a nestranné platí dávno. Minister je presvedčený, že „nemožno si jednoducho zamieňať slobodu slova s anarchiou“.

Jeho záver bol ostrý. Mikulec tvrdí, že mu neprekáža konštruktívna kritika ani z vlastných radov. Na rozdiel od svojich predchodcov sa podľa neho pýtajú nie funkcionárov, ale priamo policajtov z terénu, čo môžu zlepšiť a čo k svojej práci potrebujú. „Čo potrebujú vaši bývalí 'najlepší' policajní funkcionári sme už mali možnosť vidieť všetci... Putá!,“ zakončil neľútostne.

Matovičova sestra pomáhajúca Harabinovi: Má výnimočné právne vedomosti a je za priamu demokraciu
Iba sa potvrdzuje dávno známe, že politika na Slovensku dlhodobo rozdeľuje rodiny. Je to tak aj v prípade premiéra Matoviča a jeho sestry Zuzany. Podrobnosti priniesol portál pluska.sk. Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Policajti majú svoj kódex od roku 2002. K poslednej zmene došlo 9. novembra, keď do článku 3 pribudla veta, ktorá ovplyvňuje ich vyjadrovanie na sociálnych sieťach. Podľa tohto nariadenia má policajt aj vo virtuálnom priestore, čiže na napríklad Facebooku, Twitteri či Instagrame vystupovať „nestranne a zdržanlivo, aby nevyvolal pochybnosti o svojej nestrannosti“. Na stránke ministerstva je však kódex zatiaľ stále v pôvodnom znení.

Portál tvkrimi.sk sa obrátil na ministerstvo so žiadosťou o vysvetlenie prílišnej všeobecnosti článku 3. ,,Podľa zákona o štátnej službe príslušníkov PZ je policajt povinný v službe i mimo služby zdržať sa konania, ktoré by mohlo narušiť vážnosť či dôveru v Policajný zbor. Zásady etického správania policajtov aj pred novelizáciou vyžadovali, aby policajt bol pri vyjadrovaní svojich názorov na verejnosti nestranný a zdržanlivý tak, aby nevyvolal pochybnosť o svojej nestrannosti. Doplnením článku III. Etického kódexu príslušníka PZ sa táto požiadavka precizuje, keďže komunikácia sa v čoraz väčšej miere presúva do digitálneho prostredia,” uvádza ministerstvo vnútra svoju odpoveď.

Predĺženie núdzového stavu je protiústavné, tvrdí právnička
Ak ústava SR nepozná slovné spojenie "predĺženie núdzového stavu", jeho predlžovanie je protiústavné. Alebo neústavné. Rozhodne nie možné. Hovorí právnička Henčeková pre tyzden.sk. Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Ivan Brožík